Τον απολογισμό του για την ολοκλήρωση των τριών χρόνων της παρούσας δημοτικής θητείας έκανε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις σημαντικές αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, τονίζοντας πως «η επιβεβαιωμένη διάθεση του υπουργείου Εσωτερικών να ενισχύσει την Αυτοδιοίκηση δεν είμαι βέβαιος ότι είναι επαρκής». Ταυτόχρονα, άνοιξε τα χαρτιά του και δήλωσε παρών για να διεκδικήσει εκ νέου μία θητεία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους ποιες συνέπειες έχει στον δήμο σας;

Δεν πρόκειται για μια ελεγχόμενη αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά για εκτόξευσή του, ήδη πριν από την ενεργειακή κρίση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Λάβετε υπόψη σας ότι προηγήθηκε το αυξημένο κόστος θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα εξαιτίας της πανδημίας, όπου, για παράδειγμα, τα σχολεία λειτούργησαν με ανοιχτά παράθυρα.

Συνολικά μιλάμε για αύξηση περίπου 80%, η οποία εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό μας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλους τους ΟΤΑ. Ήδη από μηνών είναι σε εξέλιξη διαδικασία αντικατάστασης του φωτισμού με νέας τεχνολογίας led, όμως δεν αρκεί για να κάνει τη διαφορά.

H επιβεβαιωμένη διάθεση του υπουργείου Εσωτερικών να ενισχύσει την Αυτοδιοίκηση δεν είμαι βέβαιος ότι είναι επαρκής για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Και δεν είναι δυνατόν οι όποιες έκτακτες δόσεις ΚΑΠ να διανέμονται στους δήμους οριζόντια και όχι βάσει των πραγματικών δεδομένων. Πρόκειται για μια ανισότητα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ολοκληρώνονται τρία χρόνια δημοτικής θητείας. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα;

Λιγότερα από όσα θα ήθελα, περισσότερα από όσα οι αντικειμενικές συνθήκες επέτρεπαν. Λάβετε υπόψη σας ότι είναι η πρώτη μου θητεία, οπότε ξεκινήσαμε από το μηδέν. Παρ’ όλα αυτά καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα του Δήμου Παιανίας, να επανεκκινήσουμε βαλτωμένα έργα, να δρομολογήσουμε νέα, αλλά κυρίως να σταθούμε δίπλα στους πολίτες σε δυσχερείς συνθήκες. Σήμερα ο δήμος μας είναι οικονομικά διαυγής, δεκάδες έργα κάθε κλίμακας βρίσκονται σε εξέλιξη, υιοθετήσαμε καλές πρακτικές, προχωρήσαμε σε ψηφιοποίηση υπηρεσιών, ενώ το επόμενο διάστημα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε περισσότερα. Διεκδικήσαμε για τον τόπο μας και δεν αφήσαμε έστω και ένα ευρώ χρηματοδότησης να πάει χαμένο. Θα αποφύγω τον πειρασμό να παραθέσω ονομαστικά έργα. Στη μεγάλη εικόνα όμως έχουμε ένα νέο σχολείο, τη διάσωση επί της ουσίας των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, νέους κοινόχρηστους χώρους, δημοτική συγκοινωνία και την επανεκκίνηση του έργου αποχέτευσης στη ΔΕ Παιανίας. Αντιμετωπίζοντας παράλληλα τα προβλήματα της καθημερινότητας, που δεν είναι λίγα.

Πώς εξελίσσεται ο προγραμματισμός σας στο επίπεδο των έργων;

Το τεχνικό μας πρόγραμμα υλοποιείται ακριβώς όπως ψηφίστηκε, ενώ εκμεταλλευόμαστε κάθε νέα ευκαιρία που προκύπτει για να εντάξουμε νέα έργα. Ο στόχος που έθεσα, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του δήμου, ήταν η εκπόνηση μελετών. Και αυτό το καταφέραμε παρά τους περιορισμένους πόρους, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε χρήματα. Παράλληλα ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Σήμερα μπορώ να δηλώνω υπερήφανος για την αποτελεσματικότητα των συνεργατών μου. Επιγραμματικά, μόνο στον τελευταίο χρόνο ολοκληρώθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία δέκα έργα, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται επιπλέον επτά. Επτά επιπλέον διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη. Συνολικά, πρόκειται για έργα ύψους 9.806.252,99 ευρώ. Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Ιούλιο του 2022 εκπονήθηκαν 51 μελέτες,ενώ σήμερα 24 μελέτες είναι σε εξέλιξη.

Πώς απαντάτε ως διοίκηση στα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως είναι η καθαριότητα και η κοινωνική πολιτική;

Με έργα, προμήθειες και προγραμματισμό. Ο Δήμος Παιανίας είναι ένας μικρός πληθυσμιακά δήμος, με μεγάλη όμως έκταση. Επίσης είναι ένας περιαστικός δήμος. Η εξίσωση αυτή καθιστά το έργο της καθαριότητας περίπλοκο. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε καταφέρει να διατηρούμε μια καλή εικόνα ενισχύοντας τον μηχανολογικό μας εξοπλισμό, τοποθετώντας νέους κάδους και επενδύοντας στα ρεύματα της ανακύκλωσης. Στόχος μας είναι να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγει στον ΧΥΤΑ και, κατ’ επέκταση, το κόστος. Στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητο κάθε κάτοικος να γίνει σύμμαχος. Με τη σύνταξη του κανονισμού καθαριότητας έχουμε ενημερώσει για τις υποχρεώσεις, αλλά και για τον τρόπο που μπορούν να εξυπηρετηθούν, χωρίς να προκαλούν οχλήσεις.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική, έχουμε φροντίσει ώστε κανείς να μη νιώσει μόνος του. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Παιανίας παρέχει ένα πλέγμα υπηρεσιών και ανταποκρίνεται σε κάθε αίτημα. Μόνο κατά το τελευταίο έτος, περισσότεροι από 3.000 συμπολίτες μας έχουν βρει στήριγμα.

Είναι στις προθέσεις σας να διεκδικήσετε ακόμη μία θητεία στις εκλογές του 2023;

Δεν είναι αυτοσκοπός μου να είμαι δήμαρχος. Οφείλω όμως να ολοκληρώσω εκείνο που ξεκίνησα, σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και με καθαρή ταυτότητα. Οπότε σας απαντώ πως ναι, θα είμαι εκ νέου υποψήφιος με μια πολυσυλλεκτική ομάδα συνεργατών, ώστε να παραδώσουμε στους δημότες τον δήμο που εμείς ονειρευόμαστε.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο