Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου, με συνέντευξή της στο «Π» αναφέρεται στις προσδοκίες που υπάρχουν στην κοινωνία μετά τις εξαγγελίες λόγω της ενεργειακής κρίσης που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη και τονίζει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων στήριξης από την ΕΕ.

Η ενεργειακή κρίση είναι το πρώτο ζητούμενο για τους πολίτες. Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα,όπου το κρύο είναι περισσότερο έντονο και έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Εκτιμάτε πως τα μέτρα φτάνουν;

Η στήριξη της κυβέρνησης είναι δεδομένη και συνεχής, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Η σημαντική υπέρβαση των κρατικών εσόδων κατά 5,1 δισ. στο επτάμηνο αλλά και τα αναθεωρημένα στοιχεία της Κομισιόν για ανάπτυξη 4%, σε συνδυασμό με την υπεραπόδοση του τουρισμού, διευρύνουν τον δημοσιονομικό χώρο με τη δυνατότητα παροχής νέων μέτρων στήριξης για την κοινωνία.

Βέβαια, χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης το γεγονός ότι η διεύρυνση δεν μπορεί να οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά τα μέτρα πρέπει να είναι πάντα μετρημένα, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση της ακρίβειας. Μήπως,όμως, ήρθε η ώρα να πάρει δραστικές αποφάσεις και η ΕΕ;

Η ΕΕ έπρεπε να είχε πάρει σχετικές αποφάσεις χθες. Ωστόσο, βλέπουμε πως, εξαιτίας της δικής της αδράνειας, οι λαοί της πλέον υποφέρουν και έχουν αρχίσει να αντιδρούν σε διάφορες χώρες. Δεν υπάρχουν, λοιπόν, άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις και είναι επιτακτική η λήψη συλλογικής απόφασης. Ο πρωθυπουργός, έγκαιρα από τον Μάρτιο, είχε καταθέσει μία δέσμη μέτρων από έξι προτάσεις, μεταξύ των οποίων το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα και η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου.

Την επόμενη ΔΕΘ θα την εγκαινιάσει η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές. Ποιο πιστεύετε πως θα πρέπει να είναι το διακύβευμα των εκλογών; Η υπόθεση των παρακολουθήσεων εκτιμάτε πως έχει επηρεάσει την κοινή γνώμη;

Από τη μία, αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, πρόκειται για ένα βαθιά δημοκρατικό θέμα, για τη διαλεύκανση του οποίου η κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα ενεργοποιώντας όλες τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες, για να δοθούν οι απαντήσεις στο σύνολο της κοινωνίας. Από την άλλη, οι αντοχές της κοινωνίες δοκιμάζονται, κυρίαρχα, πολύ έντονα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, η αντιμετώπιση της οποίας απαιτεί πολιτική σταθερότητα. Η χώρα χρειάζεται πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε την επόμενη μέρα υπό ιδιαίτερα ζοφερές συνθήκες για όλον τον κόσμο. Αυτό εκτιμώ ότι θα είναι και το διακύβευμα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Στόχος είναι οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν γρήγορα αποτελεσματικές και θαρραλέες αποφάσεις, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που επιβάλλει το διεθνές περιβάλλον.

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο