Ο Άγγελος Συρίγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ προχώρησε στην εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θέλει να ρίξει την πρώτη σφαίρα, αλλά θέλει να ωθήσει την Ελλάδα να κάνει αυτή την κίνηση.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας μιλώντας για την τουρκική προκλητικότητα πρόσθεσε πως ουσιαστικά στόχος της Τουρκίας είναι ναι στήσει σκηνικά τα οποία να τα χρεώσει στην Ελλάδα.

«Θύμισε μάλιστα το προ 20ετίας τουρκικό σχέδιο «Βαριοπούλα» για την ανατροπή του Ερντογάν, το οποίο ξεκινούσε με πτώση αεροσκάφους στο Αιγαίο, για το οποίο η τουρκική πλευρά θα κατηγορούσε την Ελλάδα ότι το έριξε». Ο κ. Συρίγος τόνισε ότι η χώρα μας δεν περιμένει, αλλά κινείται με βάση το δίπτυχο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, ισχυρές συμμαχίες. «Μόνο το ένα από τα δύο δεν σου αρκεί», τόνισε ο καθηγητής.

Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας

Για τα μηνύματα που εστάλησαν χθες κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν, ο καθηγητής εξήγησε πως το κάλεσμα του πρωθυπουργού στην Άγκυρα για να «έρθει στο φως» αφορά το Διεθνές Δίκαιο , γιατί στο φως καταλαβαίνει κανείς ποιος έχει δίκιο και ποιος δεν έχει.

«Όταν ο άλλος υπολογίζει τις κινήσεις του και πετάει κάτι ρητορικά, θέλει να βυθομετρήσει τις αντιδράσεις. Ε, μετρά τώρα τις αντιδράσεις και βλέπει ότι είναι εξαιρετικά αρνητικές. Δεν είναι αυτά τα ήπια, τα στρογγυλιεμένα, τα ‘’σας υποστηρίζουμε’’ και ‘’καλό είναι να τα συζητάμε’’. Είναι καθαρό. Δεν θα επιτρέψουμε αποσταθεροποίηση θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμυντικής συνεργασίας», σημείωσε ο καθηγητής.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση, ωστόσο θέση της Αθήνας είναι πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε ότι συμβεί».