«Η φράση του κ. Πέτσα “όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει”, είναι το επίσημο δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το χειμώνα που έρχεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας χθες βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό «Ionian TV».

Σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ανέφερε ότι «δεν είπε τίποτα για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου». Παραπέμποντας στην προαναφερθείσα δήλωση του κ. Πέτσα, σχολίασε ότι αντίθετα κάλεσαν τους πολίτες «να φύγουν από το φυσικό αέριο και να πάνε στο πετρέλαιο», σημειώνοντας ότι για να βάλει μια πολυκατοικία νέα εγκατάσταση σημαίνει 3.500 με 4.000 ευρώ. Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα πληρώνει την τιμή της μεγαβατώρας από 400 έως 650 ευρώ, ενώ Ισπανία και Πορτογαλία από 110 έως 180 ευρώ, διότι «επέλεξαν να αποσυνδέσουν την τιμή του ρεύματος από το φυσικό αέριο και να βάλουν ένα πλαφόν στην ενέργεια, μαζί με άλλα μέτρα όπως η μείωση του ΕΦΚ και άλλων έμμεσων φόρων». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε να πάρει αυτά τα μέτρα «με το επιχείρημα ότι στηρίζει την κοινωνία μέσω των επιδομάτων», όμως «λεηλατούν τους πολίτες και από τα 10 επιστρέφουν το 1».

Μίλησε για δύο «τεράστιες απάτες» αναφορικά με την πολιτική της ΝΔ για τους συνταξιούχους: «Η πρώτη είναι ότι είχαν ψηφίσει την επαναφορά μέρους της 13ης σύνταξης στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, μια ετήσια δαπάνη 1 δισ. που η ΝΔ έλεγε ότι δεν θα καταργήσει. Όταν έγιναν κυβέρνηση, το κατήργησαν. Η δεύτερη απάτη είναι ότι έλεγαν στους συνταξιούχους να μην κάνουν προσφυγές για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά τους επειδή θα τους τα δώσει η κυβέρνηση αν βγει σχετική απόφαση του δικαστηρίου. Και τελικά πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα πάρουν τα αναδρομικά, τα οποία η ίδια η Δικαιοσύνη έκρινε ότι παράνομα τους τα έκοψαν». Ο κ. Ηλιόπουλος πρόσθεσε επιπλέον ότι «οι αυξήσεις που προαναγγέλλουν στις συντάξεις-αυξήσεις που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου- είναι κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού». Υποστήριξε ότι «είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία που ένα σπίτι με δύο συνταξιούχους, με δύο εργαζόμενους, αδυνατεί να βγάλει το μήνα».

Ενόψει της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο εκπρόσωπος του κόμματος είπε ότι «οι δικές μας προγραμματικές δεσμεύσεις θα αφορούν πρώτα απ’ όλα τα άμεσα ζητήματα της ακρίβειας και της ενέργειας, την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο, την ύπαρξη πλαφόν, τη φορολόγηση των “ουρανοκατέβατων” κερδών των εταιρειών ενέργειας, την οποία ζητά ακόμα και η Κομισιόν και η κυβέρνηση κρύβεται γιατί καλύπτει την αισχροκέρδεια». Τόνισε επίσης ότι κεντρικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και το πώς πρέπει να ρυθμιστεί σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, «με κατάργηση του πτωχευτικού που έφερε ο κ. Μητσοτάκης».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε ότι «η χώρα όμως βιώνει σήμερα και μια κρίση δημοκρατίας», καθώς «έχουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος συντόνιζε έναν κοινό παρακρατικό μηχανισμό παρακολουθήσεων ανάμεσα σε ΕΥΠ και Predator». Συνεπώς, τόνισε, «θα δοθούν απαντήσεις από τη δική μας πλευρά για το πώς μπορεί να υπάρξει αναγέννηση της δημοκρατίας, μία αναγέννηση του κράτους δικαίου, για το πώς μπορεί να ξαναχτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς».