Ο Γιάννης Ρουμπάτης στην εξεταστική επιτροπή προχώρησε στην παραδοχή πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα.

Οπως είπε  η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε τον κ. Πιτσιόρλα επειδή, όπως είπε, διαπραγματευόταν την πώληση ελληνικών νησιών σε εταιρεία ξένων συριακών συμφερόντων στην οποία είχε ενεργό ρόλο ο ίδιος. Εταιρία με ισχυρές διασυνδέσεις -όπως ο ίδιος υποστήριξε- με την οικογένεια Άσαντ.

Ο κ. Ρουμπάτης, προκειμένου να τεκμηριώσει τους λόγους που καθιστούσαν τότε αναγκαία την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα, παρουσίασε στα μέλη της Εξεταστικής χάρτες τής υπό εκποίησης έκτασης (το ⅕ ενός ελληνικού νησιού με 10 χλμ. ακτογραμμή -πρόκειται μάλλον για τη Ζάκυνθο), ενώ αποκάλυψε και τα ονόματα των τότε υποψήφιων επενδυτών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρουμπάτης αποκάλυψε πως είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για την παρακολούθηση, μιλώντας του για τεχνοκράτη, ο οποίος του ζήτησε να συνεχίσει την παρακολούθηση (η οποία τελικά διεκόπη με την υπουργοποίηση του κ. Πιτσιόρλα). Πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι με έκπληξη διαπίστωσε ότι λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας αντί να απομακρύνει τον κ. Πιτσιόρλα, τον προήγαγε σε υφυπουργό, γεγονός που τον ανάγκασε να σταματήσει την παρακολούθησή του, λίγες ημέρες αργότερα.

Υπενθυμίζεται πως ο Στέργιος Πιτσιόρλας διατέλεσε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2016, οπότε και ορίστηκε υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπου παρέμεινε έως τον Αύγουστο του 2018. Όπως αναφέρουν πηγές, εξακολουθούσε να διατηρεί την απόλυτη εμπιστοσύνη του τότε πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα τον αναβάθμισε δίνοντάς του τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας.

Βουλευτές της ΝΔ πάντως έκαναν λόγο για σοβαρά ερωτήματα που προκύπτει και απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Όπως ανέφεραν, φαντάζει αδιανόητο, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ να διαπραγματεύεται την πώληση τριών ελληνικών νησιών έκτασης 15.000 στρεμμάτων σε εταιρία αλλοδαπών συμφερόντων που ο ίδιος φέρεται να ήταν διαχειριστής και να μην «ιδρώνει» τον αυτί του Αλέξη Τσίπρα μόλις του γνωστοποιείται το σκάνδαλο. «Δεν πρόκειται απλά για οσμή σκανδάλου, αλλά για βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια του ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζουν με νόημα.