Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν μαίνονται, με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, να δηλώνει ότι 105 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με το Αζερμπαϊτζάν τις τελευταίες δύο ημέρες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Η Αρμενία ανέφερε χθες, Τρίτη, 49 απώλειες και πρόσθεσε πως ο αριθμός ήταν πιθανόν να αυξηθεί. Το Αζερμπαϊτζάν ανέφερε 50 απώλειες στρατιωτικού προσωπικού του. Οι εχθροπραξίες που ξέσπασαν χθες ήταν οι χειρότερες ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες από το 2020.

Ο Πασινιάν, σε μια ομιλία στο κοινοβούλιο της Αρμενίας, ανέφερε πως το Αζερμπαϊτζάν «εγκαθίδρυσε έλεγχο» σε ορισμένα τμήματα του αρμενικού εδάφους ως αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης στρατιωτικής αντιπαράθεσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Βάσει του AFP, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε πως οι αζερικές δυνάμεις «κατέλαβαν» 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα αρμενικού εδάφους στις εχθροπραξίες που έχουν ξεσπάσει από χθες στα σύνορα των δύο χωρών.

«Ο εχθρός κατέλαβε 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα αρμενικού εδάφους τον Μάιο και επιπλέον δέκα τετραγωνικά χιλιόμετρα» στις τρέχουσες εχθροπραξίες, ανέφερε ο Πασινιάν ενώπιον του κοινοβουλίου στο Γερεβάν. «Πρέπει να φύγουν από τα εδάφη μας.»

Ο Πασινιάν απέρριψε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στην Αρμενία, όπως είχε κάνει η χώρα πριν από δύο χρόνια, στη διάρκεια ενός πολέμου έξι εβδομάδων με το Αζερμπαϊτζάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, λέγοντας πως δεν θεωρεί πως είναι απαραίτητο σε αυτή τη φάση.