Ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλέον έκθετος, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, μετά την ανακοίνωση της ΜΚΟ HumanRights360, σύμφωνα με την οποία η νησίδα στην οποία βρέθηκαν οι 38 μετανάστες στον Έβρο, είναι τελικά τουρκικό έδαφος και όχι ελληνικό.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με σχόλιό του καταφέρεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον να τοποθετηθεί μίας και στην αρχή η αξιωματική αντιπολίτευση είχε επιλέξει να αναγάγει σε μείζον πολιτικό θέμα την περίπτωση των 38 μεταναστών.

Επισημαίνεται, ότι ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε υποστηρίξει ότι η εν λόγω νησίδα ήταν εντός ελληνικής επικράτειας επικαλούμενος «στοιχεία από το κτηματολόγιο» αμφισβητώντας ακόμα και την αρμόδια υπηρεσία του στρατού η οποία είχε γνωμοδοτήσει διαφορετικά.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τονίζει μετά την ανακοίνωση της ΜΚΟ πως «καθώς νέα στοιχεία ξεκάθαρα αμφισβητούν το ψέμα περί νεκρού παιδιού στον Έβρο, έρχεται με ειλικρίνεια η ΜΚΟ HumanRights360 που είχε καταθέσει την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επιβεβαιώσει την άποψη της Κυβέρνησης ότι όσα αφορούσαν στην υπόθεση των 38 μεταναστών συνέβησαν εκτός Ελληνικής Επικράτειας».

Ταυτόχρονα, αναφέρει ακόμη, ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση «εκθέτει δε ανεπανόρθωτα όσους εκμεταλλευτήκαν το περιστατικό και πιο συγκριμένα τη συγκυρία, προς ίδιον όφελος διασπείροντας ανακρίβειες στον διεθνή και εγχώριο Τύπο. Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δυσφημίζοντας τη χώρα».

Επιπλέον, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει: «Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η σταθερή θέση της Κυβέρνησης ότι τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και ορισμένοι καλοθελητές με fake news προσπαθούν να παρακάμψουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και ταυτόχρονα σώζει χιλιάδες ανθρώπους εφαρμόζοντας μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Αναμένουμε -εδώ και πολλές μέρες- τον συνήθως λαλίστατο ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί. Ιδού ο Έβρος…».

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, τοποθετήθηκε λέγοντας πως: «Επιβεβαιώνεται η θέση της Κυβέρνησης,εκτίθενται όσοι εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό»