Όπως δείχνει αποκαλυπτικό βίντεο που ήλθε στη δημοσιότητα, ο επικεφαλής της Wagner, της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων που θεωρείται το «μακρύ χέρι» του Πούτιν, προσπάθησε να προσελκύσει κατάδικους για το μέτωπο στην Ουκρανία.

Είναι μια επιβεβαίωση της υποψίας  ότι η Ρωσία καταφεύγει ακόμη και σε φυλακισμένους για να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν υποστεί βαριές απώλειες, πέρα από τον μεγάλο αριθμό των απωλειών σε στρατιωτικό υλικό.

Στο βίντεο  ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, προσωπικός φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, φαίνεται να επισκέπτεται αποικία καταδίκων και να τους υπόσχεται «σβήσιμο» των ποινών σε αντάλλαγμα με τη θητεία έξι μηνών στο ουκρανικό μέτωπο.

Όπως αναφέρει το BBC, πρόκειται για μια υπόσχεση που είναι αντίθετη με τον ρωσικό νόμο, ο οποίος απαγορεύει την απαλλαγή από ποινή με αντάλλαγμα τη μισθοφορική δράση. Ο Πριγκόζιν ακούγεται όμως να λέει ότι «κανένας δεν θα ξαναμπει στη φυλακή».
Με έξι μήνες θητεία στη Wagner, είστε ελεύθεροι, λέει ο Πριγκόζιν, αλλά προειδοποιεί όσους το ξανασκεφτούν: «Αν πάτε στην Ουκρανία και αποφασίσεται ότι δεν κάνει για εσάς, θα σας εκτελέσουμε». Εξάλλου, όπως λέει, στην Ουκρανία ο πόλεμος «είναι σκληρός, ούτε που συγκρίνεται με Τσετσενία ή τα παρόμοια».

Οι κανόνες που βάζει η Wagner είναι αυστηροί. Όχι αλκοόλ, όχι ναρκωτικά και όπως το θέτει πολύ γλαφυρά ο Πριγκόζιν «όχι σεξ με γυναίκες, άνδρες, φυτά και ζώα». Αν πάλι κινδυνεύσουν με αιχμαλωσία, πρέπει να αυτοκτονήσουν με χειροβομβίδα πριν συλληφθούν.

Ο Πριγκόζιν αναφέρει ότι 40 πρώην κατάδικοι και πλέον μισθοφόροι της Wagner μετείχαν σε επίθεση κατά ουκρανικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στα τέλη Ιουνίου. Όπως ανέφερε, επιτέθηκαν στα χαρακώματα των Ουκρανών με μαχαίρια. Τρεις κατάδικοι, μεταξύ των οποίων ένας 52χρονος που ήταν πάνω από 30 χρόνια στη φυλακή, σκοτώθηκαν.

Δεν είναι γνωστό, από ποιον βιντεοσκοπήθηκε η επίσκεψη του επικεφαλής της Wagner, πότε έγινε, ούτε πώς διέρρευσε το υλικό. Το BBC αναφέρει ότι η φυλακή είναι στην κεντρική Ρωσία. Το πρόσωπο που μιλά είναι με πολύ μεγάλη πιθανότητα ο Πριγκόζιν, ο οποίος πάντως αρνείται ότι σχετίζεται με τη Wagner.