Η συμφωνία Αθήνας και Βερολίνου για την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία και την αντικατάστασή τους από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης MARDER, τα οποία θα στείλει η Γερμανία στον ελληνικό στρατό, είναι πλέον οριστική.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γερμανίδα ομόλογός του, Κριστίνε Λάμπρεχτ, επικύρωσαν το τυπικό της συγκεκριμένης συμφωνίας, στην οποιά είχαν φτάσει πριν από μερικούς μήνες οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ: «Σε συνέχεια της απόφασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Καγκελαρίου Olaf Scholz, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Christine Lambrecht, προκειμένου να υποστηριχθεί η άμυνα της Ουκρανίας, ενάντια στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας, συμφώνησαν για την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία θα αντικατασταθούν από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης MARDER, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα».

Για το θέμα είχε μιλήσει χθες η κ. Λάμπρεχτ, κάνοντας γνωστό ότι «η συμφωνία για μια κυκλική ανταλλαγή οχημάτων μάχης πεζικού με την Ελλάδα και την Ουκρανία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί».