Σε ερώτηση για τις αλλαγές που έχουν γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ και γιατί συνεχίζει με τα ίδια πρόσωπα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Οι αλλαγές που έχουν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλες, η διαδικασία του ανασχηματισμού και της ανασυγκρότησης ήταν σε βάθος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ένα άλλο κόμμα. Με αναβάθμιση της διαδικασίας της εκλογής προέδρου από την βάση, με ένα σημαντικό think tank προσώπων που είναι δίπλα μου, με αλλαγές στην ποσόστωση φύλου. Οι γυναίκες θα εκπροσωπούνται στην νέα κυβέρνηση σε σημαντικό βαθμό.

Σε ερώτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών και στην παρατήρηση ότι μόλις το 20% των προβλέψεών της υλοποιείται, απάντησε: «Φανταστείτε να μην είχε γίνει αυτή η Συμφωνία, φανταστείτε τι πιέσεις θα δεχόταν μία ελληνική κυβέρνηση για να μπει στο ΝΑΤΟ με την συνταγματική της ονομασία ‘Μακεδονία’. Φανταστείτε στο διεθνές ψυχροπολεμικό κλίμα όταν η Σουηδία και η Φινλανδία εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, τι πιέσεις θα ασκούνταν και πώς θα απαντούσε μία ελληνική κυβέρνηση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους για να αντιμετωπίσουν το κόστος κάλυψης των λειτουργιών τους. Είναι κρίσιμο, είπε, να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος των δήμων. Αυτό μπορεί να γίνει με ενεργειακές κοινότητες, που έχει παγώσει η κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές απάντησε: «Το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική θα έχουμε μία κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων επί τη βάσει προγραμματικών συγκλίσεων. Αυτή είναι η πρόβλεψή μου, και όσο ο κ. Μητοστάκης μένει γατζωμένος στην καρέκλα και δεν παραιτείται, τόσο η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης θα είναι αναπόφευκτη». Συνεχίζοντας υπαινίχθηκε με σαφήνεια, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσο παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της ΝΔ. «Σε κάθε περίπτωση τώρα, όλα δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος, εκτός αν νομίζετε ότι το θύμα και ο θύτης μπορούν να συνεργαστούν, ότι ο ωτακουστής και εκείνος που τον παρακολουθούσαν θα κυβερνήσουν μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για την Δικαιοσύνη απάντησε: «Η δημοκρατική αναγέννηση περνά μέσα από την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε στο γήπεδο των αντιπάλων. Εμείς πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην αντίθετη κατεύθυνση. Εμείς πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε πλαίσιο πλουραλισμού και απελευθέρωσης των μέσων ενημέρωσης, κι ας έχουμε περισσότερη κριτική. Για την Δικαιοσύνη, στόχος των προτάσεών μας είναι να ενισχύσουμε τον ρόλο του δικαστή, αλλά και να βάλουμε κανόνες διαφάνειας, που στο τέλος της ημέρας θα ενισχύσουν τον ρόλο του». Χαρακτήρισε χυδαία την παρέμβαση της κυβέρνησης που «αναβάθμισε σε αντιπροέδρους όσους δικαστές θα μετέχουν την δίκη Παπαγγελόπουλου».

Γενικεύοντας είπε: «Ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές, πρέπει να ξέρουμε το εξής: υπάρχει ένα αίσθημα αναξιοπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με φαινόμενα Λιγνάδη, αυτό βαθαίνει όταν η κοινωνία βλέπει ότι ο κολλητός της εξουσίας έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τον ‘φτωχοδιάβολο’ που έκλεψε ένα καρβέλι ψωμί».

Για το μετρό Θεσσαλονίκης, είπε ότι «παραλάβαμε ένα έργο τελματωμένο με εργοτάξια κλειστά για πολλά χρόνια, και μέσα σε τρία χρόνια φθάσαμε στο 75% του έργου. Με μία εξαίρεση τον σταθμό Βενιζέλου, γιατί είχαμε έναν σχεδιασμό, να αναδείξουμε και τον σταθμό, και τα αρχαία. Η κυβέρνηση είχε μία διαφορετική προσέγγιση που είχε συνέπεια την τρομακτική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του μετρό. Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025, και όσο καθυστερεί, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις του εργολάβου προς το ελληνικό Δημόσιο. Έχουμε μία υπόθεση που κανείς σηκώνει τα χέρια ψηλά, αλλά επιβαρύνει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και το πολιτιστικό προϊόν». Παρεμπιπτόντως ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα κυκλαδίτικα ειδώλια της συλλογής Στερν, κατηγόρησε την υπουργό Πολιτισμού ότι «νομιμοποίησε μία μεγάλη αρχαιοκαπηλία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ