Η Μαρία Συρεγγέλα μιλά στο «Π» για τη φετινή ΔΕΘ και το πακέτο Μητσοτάκη, τα μέτρα για την ελληνική οικογένεια και την έμφυλη βία, τις υποκλοπές, τον Ν. Ανδρουλάκη και τον Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και για τη Δυτική Αθήνα όπου διεκδικεί την ψήφο των πολιτών.

Ποια μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση για την οικογένεια την τελευταία τριετία;

Η ελληνική κυβέρνηση χαράσσει για πρώτη φορά μία εθνική δημογραφική πολιτική. Υλοποιήσαμε άμεσα τη δέσμευσή μας για ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και αυξήσαμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στα βρεφικά είδη και καταργήσαμε τον φόρο πολυτελείας στους πολύτεκνους που έχουν μεγάλα αυτοκίνητα. Επίσης διευκολύνουμε τα νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν και αυξήσαμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Θεσπίσαμε για πρώτη φορά στη χώρα μας άδεια πατρότητας με αποδοχές και επιδοτούμενη γονική άδεια τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς, ενώ με τις «Νταντάδες της γειτονιάς» και με τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών στις επιχειρήσεις διευκολύνουμε τις γυναίκες να συμμετέχουν περισσότερο στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δίνει κίνητρα για τον επαναπατρισμό των νέων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για λόγους εργασίας,ενώ ανακοινώθηκε το ειδικό σχέδιο για τη στέγαση των νέων.

Ποιες είναι οι κυβερνητικές δράσεις για να αντιμετωπιστεί η έμφυλη βία στην οικογένεια και την εργασία;

Η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι προτεραιότητά μας.

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) 2021-2025 που καταρτίσαμε, υπάρχουν για πρώτη φορά συγκεκριμένοι στόχοι και δράσεις από όλα τα υπουργεία για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και του φαινομένου της βίας.

Επίσης, κυρώσαμε με τον νέο εργασιακό νόμο τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας.

Την ίδια ώρα θα δημιουργήσουμε μια εφαρμογή που θα επιτρέπει στη γυναίκα που κινδυνεύει να ζητά βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της, ενώ έχουμε ήδη δημιουργήσει το Οριζόντιο Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου Ενδοοικογενειακής/Έμφυλης Βίας, που αποτελεί ακόμη ένα «όπλο» στη φαρέτρα μας.

«Κατεβαίνετε» πρώτη φορά για μία θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο κόσμος στη Δυτική Αθήνα τι σας ζητάει;

Κύριο μέλημά μου είναι να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Αυτό μας ζητάνε και οι πολίτες, όχι μόνο της Δυτικής Αθήνας αλλά ολόκληρης της χώρας.

Είμαστε δίπλα στην κοινωνία, αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους πολίτες για ένα καλύτερο αύριο. Θέλω οι κάτοικοι των περιοχών της Δυτικής Αθήνας να με εμπιστευτούν, να μου δώσουν την ευκαιρία να παλέψω μαζί τους.

Ποιες πρωτοβουλίες προωθεί η κυβέρνηση για τη στήριξη των πολιτών;

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πάνω από 20 πρωτοβουλίες και μέτρα στήριξης, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι δίπλα στους Έλληνες.

Ενδεικτικά θα επαναλάβω ότι το πακέτο περιλαμβάνει ενίσχυση με 250 ευρώ για 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας, αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στέγασης, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα 300 εκατομμύρια ευρώ, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2023, ακόμη μία αύξηση συντάξεων και αναμόρφωση ειδικού μισθολογίου 20.000 γιατρών ΕΣΥ και του μισθολογίου 600.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Πιστεύετε ότι το θέμα των υποκλοπών θα κοστίσει στη ΝΔ; Άδικα στοχοποιήθηκε ο πρώην γ.γ. Γρηγόρης Δημητριάδης;

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώρισαν από την πρώτη στιγμή τους λάθους χειρισμούς από τη μεριά της ΕΥΠ και έχουν κινηθεί όλες οι θεσμικές διαδικασίες για τη διερεύνηση του ζητήματος. Η κοινή γνώμη δείχνει να αναγνωρίζει ότι η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσπάθησαν να καρπωθούν μικροπολιτικά το ζήτημα, ώστε να πλήξουν την κυβέρνηση επικοινωνιακά, αλλά όπως δείχνουν οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όχι πρακτικά.

Ο κ. Δημητριάδης, ένα από τα πιο αξιόλογα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και υπέβαλε την παραίτησή του σε μια πράξη πολιτικής ευθιξίας, αφού η ΕΥΠ υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ έχει ήδη καταθέσει αγωγές προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι όσων επιχειρούν μέσω διάφορων σεναρίων να τον συνδέσουν με όλη αυτή την ιστορία.

Έχει λόγο να ενίσταται ο Νίκος Ανδρουλάκης για το θέμα των υποκλοπών ή θεωρείτε ότι εργαλειοποιεί το ζήτημα;

Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι η επισύνδεση στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη είναι νόμιμη κατόπιν ειδικής εισαγγελικής άδειας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος. Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με τον δέοντα τρόπο, με πλήρη θεσμικό σεβασμό.

Η πλήρης ταύτιση του κ. Ανδρουλάκη με τον κ. Τσίπρα –ο οποίος έχει δύο υπουργούς του που, αν και έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο με βάση πορίσματα Δικαστικών Συμβουλίων, συνεχίζει να τους στηρίζει– δείχνει ότι αυτή η ανίερη συμμαχία έχει ως μόνο σκοπό να ρίξει «λάσπη» στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά δεν πρόκειται να καταφέρουν κάτι, γιατί ο ελληνικός λαός πιστεύει και στηρίζει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Πίκουλα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο