Την ώρα που η νοτιοανατολική Αττική έχει μετατραπεί σε ένα εργοτάξιο από τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων, στη βορειοανατολική πλευρά της ο Γιώργος Γιασημάκης δίνει τον «υπέρ πάντων αγώνα», αναζητώντας πόρους και νέες επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν τις υποδομές και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ο δήμαρχος Ωρωπού, τρία χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του, κάνει τον απολογισμό του στο «Π» και εξηγεί πώς κατάφερε να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα.

Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια δημοτικής θητείας. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα;

Μαζί με τους συνεργάτες μου εργαζόμαστε νυχθημερόν και νιώθουμε πως τα τρία χρόνια πέρασαν σε τρία δευτερόλεπτα. Σημασία όμως έχει πως έχουμε πετύχει στόχους 30 ετών και έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων για τεράστια έργα. Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις 75 εκατ. ευρώ και πανελλαδικά είμαστε μέσα στους πρώτους δήμους με τόσο μεγάλες επενδύσεις. Και δεν είναι μόνον αυτά. Όταν αναλάβαμε, ήταν ένας πτωχευμένος δήμος που τον Οκτώβριο του 2019 αδυνατούσε να πληρώσει προσωπικό με πραγματικό χρέος πάνω από 15 εκατ. ευρώ. Μέσα σε χρόνο-ρεκόρ και με τη βοήθεια και της Πολιτείας κλείσαμε το χρέος, νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά και τις υπηρεσίες του δήμου και, το πιο σημαντικό, ανακτήσαμε την αξιοπιστία και το κύρος του δήμου έναντι των πιστωτών αλλά και των δημοτών. Όλα αυτά που έχουμε πετύχει, ή που έχουμε εξασφαλίσει μέσα από σκληρή δουλειά, δεν έγιναν σε μία τριετία που όλα ήταν ρόδινα. Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, ήρθε η πανδημία του κορονοϊού και μπήκαμε σε καραντίνα με ολέθριες συνέπειες.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους τι συνέπειες έχει στον δήμο σας;

Όπως είχα ανακοινώσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022, ο Δήμος Ωρωπού για πρώτη φορά στην ιστορία του είχε καταφέρει να εξασφαλίσει ένα αποθεματικό κοντά στα 5 εκατ. ευρώ. Το θεωρώ έναν άθλο. Από αυτόν τον κουμπαρά χρηματοδοτούμε έκτακτες καταστάσεις και έργα σε κάθε χωριό, όμως το ξέσπασμα του πολέμου και η «έκρηξη» των τιμών στα καύσιμα και στην ενέργεια εξανέμισαν όλο μας το κομπόδεμα.Ακόμα και τότε όμως, δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Κάναμε αμέσως μελέτη και αναζητήσαμε στοιχεία για την κατανάλωση ρεύματος και καυσίμων. Κάναμε οικονομία λοιπόν από την πρώτη στιγμή. Οι λογαριασμοί είναι σοκαριστικοί. Το αποθεματικό μας έφτανε για να καλύψει τις αυξήσεις μόνο λίγων μηνών. Συνεργαστήκαμε με όλους τους δήμους της Αττικής και επικοινωνήσαμε το ζήτημα στους αρμόδιους υπουργούς αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, σε συνάντηση που είχαμε στην Αντιπεριφέρεια. Η μάχη με την εκτόξευση των τιμών και τον πληθωρισμό θα είναι διαρκής. Ακούσαμε με ικανοποίηση όλα αυτά τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό είναι καθήκον όλων μας, όχι μόνο στον δήμο αλλά και στα σπίτια μας.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ωρωπού;

Ο Δήμος Ωρωπού προσπαθεί να ανακάμψει, να εκσυγχρονίσει τις βασικές υποδομές και να λύσει χρόνια προβλήματα, όταν οι άλλοι δήμοι της Αττικής δεν διανοούνται να σκεφτούν. Αναφέρομαι στην ύδρευση, στην αποχέτευση, στο οδικό δίκτυο, στους οδοφωτισμούς. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, ο Δήμος Ωρωπού έκανε μία ολική επανεκκίνηση. Αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί και η Περιφέρεια Αττικής και γι’ αυτό μας έχουν στηρίξει. Έχουμε επαναφέρει την αξιοπιστία του δήμου σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε οργανώσει τις υπηρεσίες μας και έχουμε δημιουργήσει ένα ειδικό γραφείο που παρακολουθεί τις προτάσεις χρηματοδότησης. Όλα αυτά δεν περνούν απαρατήρητα και είναι ο βασικός λόγος που έχουμε εξασφαλίσει τόσο μεγάλες χρηματοδοτήσεις. Τεράστιο κεφάλαιο είναι η ύδρευση. Το δίκτυό μας ήταν παλιό και με πολλές παθογένειες, λόγω του ανάγλυφου της περιοχής μας εξαιτίας των πολλών και μεγάλων υψομετρικών διαφορών. Αξιοποιήσαμε τρεις πηγές που ήταν στην ιδιοκτησία του Δήμου Ωρωπού στη Μαυροσουβάλα, εξοικονομώντας 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο, που δίναμε στην ΕΥΔΠΑ. Υπογράψαμε πριν από λίγες ημέρες τη σύμβαση για την «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών του Δήμου Ωρωπού», προϋπολογισμού 5,4 εκατ. ευρώ, για τον πλήρη τηλε-έλεγχο και τηλεχειρισμό του δικτύου ύδρευσης στο σύνολο του δήμου μας.

Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε ένα εμβληματικό έργο. Την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Σκάλας Ωρωπού και των Νέων Παλατίων θα αναβαθμίσει το κέντρο του δήμου μας, ο εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου σε όλο τον δήμο και ειδικά στο παραλιακό μέτωπο, που για χρόνια δεν είχε συντηρηθεί. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες και μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου μας η προγραμματική σύμβαση για τον πλήρη και σύγχρονο ηλεκτροφωτισμό της Επαρχιακής Οδού που ενώνει τη Μαλακάσα με τον Ωρωπό. Έχουμε ασφαλτοστρώσει δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων μέσα και έξω από τα χωριά μας που είχαν να δουν άσφαλτο για πολλά χρόνια, ενώ έχει ξεκινήσει η συντήρηση και αναβάθμιση των αθλητικών χώρων σε όλο τον δήμο.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο