«Είναι βαριά η φανέλα του πρώτου βουλευτή Κοζάνης»,δηλώνει ο Στάθης Κωνσταντινίδης στο «Π» και σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη θυμάται το σπίτι όπου μεγάλωσε, τις συμβουλές του πατέρα του και τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες της εποχής.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός δεν τολμάει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, γιατί φοβάται πως θα πριμοδοτήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία. Τι απαντάτε; 

Πρόσθεσε, όμως, «εκτός και αν το ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ». Χρυσή ευκαιρία, λοιπόν, για την αξιωματική αντιπολίτευση να δεχθεί την αλλαγή, και παρά το γεγονός ότι θα… πάρει την αυτοδυναμία, να σχηματίσει μία προοδευτική συγκυβέρνηση. Έτσι, ο κ Τσίπρας θα αποδείξει ότι πιστεύει πραγματικά σε ένα τέτοιο σχήμα και ότι η απλή αναλογική δεν ήταν ένας εκλογικός τακτικισμός. Έχουν πλάκα, όμως, εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Μονά, ζυγά, κερδίζουν. Αν άλλαζε τον εκλογικό νόμο ο Μητσοτάκης, θα ήταν καιροσκόπος. Δεν τον αλλάζει, φοβάται.

Γιατί είναι «τερατογένεση» η δημιουργία μιας προοδευτικής αριστερής διακυβέρνησης; 

Και πάλι ευγενικά το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην πραγματικότητα, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο σχηματισμού συγκυβέρνησης από τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, εξαιτίας της απλής αναλογικής. Το σκέφτεστε; Αυτά τα κόμματα έχουν εντελώς αντίθετες ιδεολογικές αναφορές και κοινοβουλευτική στάση. Τα δύο πρώτα υποτίθεται ότι έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τα άλλα δύο όχι. Σκεφτείτε, σήμερα λέμε όχι σε εκλογές, για να μην προκύψει κυβερνητικό κενό για δύο μήνες. Και, τελικά, να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο ετερόκλητο σχήμα; Πρακτικά, σε ακυβερνησία. Ούτε ψύλλος στον κόρφο μας. Μπροστά σ’ αυτό, η περίοδος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα μοιάζει με κυριακάτικο πικ-νικ.

Ας περάσουμε στη δική σας πολιτική διαδρομή. Φαντάζομαι, ως γιος βουλευτή, θα μεγαλώσατε μέσα σε πολιτικοποιημένο περιβάλλον. Τι θυμάστε πιο έντονα από εκείνη την περίοδο;

Ήταν η εποχή της Μεταπολίτευσης, όταν πολιτικά ακτινοβολούσε η προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τότε που η Ελλάδα έμπαινε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διερωτώνται κάποιοι σήμερα ποιο κόμμα είναι υπεύθυνο για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστες από αυτές θα ήταν εφικτές και βιώσιμες, αν δεν είχαμε μπει στην Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτή την ιστορική επιλογή η ΝΔ του Καραμανλή ήταν τότε μόνη της απέναντι στο υπόλοιπο πολιτικό φάσμα. Η γενιά μου πάντως γαλουχήθηκε ιδεολογικά από τις φιλελεύθερες και προοδευτικές αντιλήψεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και από τον πολιτικό ρεαλισμό του.

Αναφέρατε τον Κων. Καραμανλή και τον Κων. Μητσοτάκη. Αυτές τις δύο προσωπικότητες ξεχωρίζεται στο πολιτικό σκηνικό της εποχής εκείνης;

Όλοι οι αρχηγοί της ΝΔ είχαν σημαντική συνεισφορά στην παράταξη κι έχουν μερίδιο στο γεγονός ότι το λαϊκό αυτό κόμμα, παρά τις ανατροπές που γνώρισε η χώρα, παρέμεινε στη συνείδηση των πολιτών η πιο φερέγγυα και αξιόπιστη πολιτική δύναμη. Από τα παιδικά πολιτικά βιώματα, θυμάμαι τα έντονα πολιτικά πάθη και τον διχασμό που είχε φέρει στην ελληνική κοινωνία ο «παπανδρεϊσμός». Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ υπήρξε αναμφίβολα ένας χαρισματικός πολιτικός, που όμως κληροδότησε μεγάλες παθογένειες και στρεβλώσεις στην πολιτική ζωή του τόπου.

Τελικά, είναι ευλογία ή κατάρα να φέρεις πολιτική κληρονομιά;

Εξαρτάται από την έννοια που δίνουμε στον όρο «κληρονομιά». Αν εννοούμε την πολιτική προίκα, στην περίπτωσή μου δεν υπήρξε πολιτική διαδοχή, αφού ο πατέρας μου εξελέγη τελευταία φορά το 1993. Δύο δεκαετίεςμετά, όταν πολιτεύτηκα εγώ, πολλά πράγματα είχαν αλλάξει στα κοινά. Ήταν η περίοδος των μνημονίων και επικρατούσε ένας γενικευμένος αφορισμός. Ίσως και να χρειάστηκα διπλή προσπάθεια για να αποδείξω ποιος είμαι και τι εκφράζω. Αυτό, πάλι, μάλλον ισχύει για κάθε παιδί που ακολουθεί τα χνάρια ενός επιτυχημένου πατέρα, σε κάθε στίβο.

Μιλάτε με πολύ θαυμασμό για τον πατέρα σας…

Είμαι πολύ περήφανος για τη διαδρομή του πατέρα μου, ξεκίνησε αγροτόπαιδο και κατέκτησε τόσες κορυφές. Ήταν άνθρωπος φιλελεύθερος στην πράξη και όχι στα λόγια, και υπήρξε διορατικός πολιτικός. Με συγκινεί το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα συναντώ ανθρώπους που θυμούνται εκφράσεις του. Τελικά, ό,τι σου δίνουν οι γονείς, μόνο ευλογία μπορεί να είναι.

Από όσο καταλαβαίνω, από μικρός «μπολιαστήκατε» όχι μόνο με το «μικρόβιο» της πολιτικής αλλά και με αυτό της Νομικής.

Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που τα δικόγραφα κάλυπταν τα σεμεδάκια κι από έναν πατέρα που αγαπούσε τα νομικά και υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη από όλες τις πλευρές της. Οι έννοιές της μου ήταν οικείες από παιδί.

Η δικηγορία ήταν μονόδρομος ή επιλογή;

Η νομική είναι μία υπέροχη επιστήμη και η δικηγορία ένα επάγγελμα με μεγάλη γοητεία. Έχει, εξάλλου, και πολύπλευρη συνάφεια με την πολιτική: νομοθέτηση, αντιπαράθεση, ρητορεία. Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική είναι αρκετά απαιτητική και δεν μένει πολύς χρόνος για συστηματική δικηγορία. Δεν βγάζω όμως απ’το μυαλό μου και τη συμβουλή του πατέρα μου, όταν αποφάσισα να πολιτευτώ: «Μην αφήσεις ποτέ τη δουλειά σου».

Πόσο έχει αλλάξει η πολιτική από τη δεκαετία του ’80 ή πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητα ενός βουλευτή από τότε μέχρι σήμερα;

Αν και ο ρόλος του βουλευτή έχει αλλάξει πολύ, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την πολιτική σχέση. Αρκετοί συμπολίτες μας πιστεύουν ότι το επίπεδο παρέμβασης στη διοίκηση, στο κράτος, στην εργασία παραμένει το ίδιο. Παρά τις βελτιώσεις και τις εγγυήσεις που έχουν τεθεί, υπάρχει αμφισβήτηση και πολλές φορές πίεση για την ικανοποίηση αιτημάτων… βγαλμένων από τα 80s. Είναι λογικό, οι κοινωνίες δεν αλλάζουν με την ταχύτητα που αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο. Το μόνο «όπλο» που διαθέτει ο πολιτικός για να χτίσει μία αξιόπιστη σχέση είναι η ειλικρίνεια. Τολμώ να πω ότι η σχέση μου με τους συμπολίτες μου χτίζεται σε υγιή βάση.

Και η σχέση σας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Έχουν φέρει μία αδιανόητη εξέλιξη στην επικοινωνία. Φοβερή η επίδρασή τους στις ζωές μας και στην πολιτική.Η σωστή λειτουργία τους έχει φτάσει να αποτελεί όρο δημοκρατίας. Εξυπακούεται ότι κάνω χρήση, ελπίζω όχι κατάχρηση. Χρειάζεται αυτοέλεγχος, ίσως και ένα πιο οριοθετημένο πλαίσιο. Συνολικά, πάντως, η ψηφιακή εξέλιξη αποτελεί μία κοσμογονία, ταυτόχρονα και μια απειλή για την κοινωνική συνοχή. Στη χώρα μας έχει συντελεστεί τεράστια πρόοδος τα τελευταία χρόνια και έχουμε ραγδαία αύξηση τέτοιων εφαρμογών στην καθημερινότητά μας.

Ως μέλος της Βουλής των Ελλήνων, ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα που έχετε θέσει για την Κοζάνη;

Ο τόπος μου διανύει μία κρίσιμη καμπή. Μέχρι σήμερα,όλοι μας ήξεραν κυρίως για τους λιγνίτες μας. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η μετάβαση σε φιλικότερες για το περιβάλλον μορφές ενέργειας. Η απολιγνιτοποίηση και οι επιπτώσεις της στους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες του Νομού Κοζάνης είχαν ξεκινήσει πριν από 12 χρόνια αλλά κανείς δεν προνόησε να εκπονήσει ένα πρόγραμμα που θα αντισταθμίσει το αναπτυξιακό, οικονομικό και εργασιακό έλλειμμα από τη μείωση της λιγνιτοπαραγωγής. Είμαστε η περιοχή με τη μεγαλύτερη ανεργία,τη χαμηλότερη εξωστρέφεια, ενώ τα πρόσφατα αποτελέσματα της απογραφής ανέδειξαν τη Δ. Μακεδονία πρώτη σε μείωση πληθυσμού για την περίοδο 2011-2021. Δυστυχώς, ο τόπος μας μίκρυνε πολύ τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχουν βαριές ευθύνες όσων κατείχαν πολιτικές ή άλλες καίριες θέσεις στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής μας.

Ποια είναι η εντονότερη αγωνία που εκφράζουν σε εσάς οι πολίτες αυτό το διάστημα;

Είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τους συμπολίτες μου και σε συνεχή συνεργασία με όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Ο καθένας έχει τις ιδιαίτερες ανησυχίες του: Οι γουναράδες μας την απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία, οι αγρότες μας τις ζημιές λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, οι επαγγελματίες τα αυξημένα λειτουργικά και προμηθευτικά βάρη. Η εντονότερη ανησυχία καταγράφεται στο ενεργειακό κόστος. Υπάρχει όμως εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ο πολίτης ξέρει ότι ο Μητσοτάκης θα πάρει τις σωστές αποφάσεις και θα δώσει την αναγκαία στήριξη στην κοινωνία.

Για έναν μάχιμο βουλευτή, που είναι και ταυτόχρονα ελεύθερος επαγγελματίας και πατέρας δύο μικρών παιδιών, υπάρχει ελεύθερος χρόνος.

Μακάρι η ημέρα να είχε 48 ώρες. Προσπαθώ να ισορροπήσω τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις, αλλά τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα είναι ιδιαίτερα απαιτητικά. Είναι βαριά η φανέλα του πρώτου βουλευτή του Νομού Κοζάνης και έχω απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης που αυτή συνεπάγεται.Από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου,αγωνίζομαι να δικαιώσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου. Η πολιτική θέλει θυσίες, κι αν τα καταφέρνω, αυτό οφείλεται στην απίστευτη στήριξη που έχω από την οικογένειά μου, τους συνεργάτες και τους φίλους μου.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο