Το κατηγορητήριο και ποιοι θα καταθέσουν

Ανοίγει σήμερα η αυλαία του Ειδικού Δικαστηρίου, του τέταρτου, κατά σειρά στη μεταπολίτευση, στο εδώλιο του οποίου κάθονται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Αν και οι δύο έχουν οριστικά απαλλαγεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για το μεγαλύτερο μέρος των κατηγοριών που αντιμετώπιζαν αναφορικά με την υπόθεση της Νovartis, θα δικαστούν, για δύο αδικήματα ο πρώην υπουργός και ένα αδίκημα η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει παραπεμφθεί να δικαστεί για παράβαση καθήκοντος(πλημμέλημα) και ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα) με φερόμενη ως φυσική αυτουργό της συγκεκριμένης αξιόποινης πράξης την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, κατηγορίες που αμφότεροι αρνούνται.

Η παραπομπή της Ελένης Τουλουπάκη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβουλίου, με οριακή πλειοψηφία (3-2) αφορά την παράλειψη εκ μέρους της να διαβιβάσει αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε μετά τη μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων από τον τότε Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανδρέα Ξανθό, με αποτέλεσμα να αποσβεσθεί η προθεσμία της Βουλής για την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.

Ως ηθικός αυτουργός της αποδιδόμενης κατάχρησης εξουσίας, κατηγορείται ο Δ. Παπαγγελόπουλος , ο οποίος φέρεται να εκμεταλλεύτηκε την επιρροή που ασκούσε στην Ελ. Τουλουπάκη λόγω της ιδιότητάς του ως Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και ως πρώην συνάδελφός της και Προϊστάμενός της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται επίσης για παρεμβάσεις του σε τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς (Γεωργία Τσατάνη, Ελένη Ράικου και Παναγιώτη Αθανασίου) ως προς το χειρισμό σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς και φοροδιαφυγής που διερευνούσαν.

Οι τρεις εισαγγελείς έχουν κληθεί ως μάρτυρες κατηγορίας στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ ο αριθμός των μαρτύρων συνολικά φτάνουν τους 13.

Ανάμεσά τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Αν. Λοβέρδος και Έφη Χριστοφιλοπούλου , ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής , η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Δημ. Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε και ρόλο επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς καθώς και ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών , αντεισαγγελέας εφετών Ηλίας Ζαγοραίος.

Μετά από αιτήματα των κατηγορουμένων θα καταθέσουν στο δικαστήριο οι άλλοτε επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Χρ.Ντζούρας και Στ. Μανώλης , ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και ο εκδότης- δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.