«Την Παρασκευή η απάντησή μου στον Ερντογάν»

Η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη ήταν με τον πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα που αντικατοπτρίζει την στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Οι δυο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις διμερείς πολιτικές, αμυντικές και οικονομικές σχέσεις, την πορεία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο (σχήμα συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ), με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον ισραηλινό ομόλογό του για την ακραία επιθετική ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία, υπογραμμίζοντας ότι υπονομεύουν την σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ προς όφελος των δύο λαών, εργαζόμενοι παράλληλα για την εμπέδωση πνεύματος συνεργασίας που θα ενισχύσει την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πληροφορήθηκε εν πτήσει τους ακραίους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο οποίος είπε πως η Ελλάδα πνιγεί παιδιά μεταναστών στο Αιγαίο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στα πρώτα του λόγια επί αμερικανικού εδάφους, είπε για τις δηλώσεις Ερντογάν: «Του απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών».

Από το ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ της Νέας Υόρκης, όπου κατέλυσε και τον περίμεναν οι Έλληνες δημοσιογράφοι, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Τα υπόλοιπα θα τα ακούσετε στην ομιλία μου την Παρασκευή από το βήμα του ΟΗΕ».