Λίγες ώρες πριν την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο CNN, έδειξε το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας ως “απαράδεκτη” τη ρητορική του αναθεωρητισμού από την πλευρά του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Δε γνωρίζω ακριβώς τι σκέφτεται και τι υπάρχει στο μυαλό του προέδρου Ερντογάν και αυτό ίσως να είναι απλά ένα εγχώριο παιχνίδι που παίζει. Αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι τους τελευταίους μήνες βλέπουμε ένα κρεσέντο τέτοιων δηλώσεων εναντίον της χώρας μας, οι οποίες δεν έχουν καμία βάση. Ισχυρίζονται ότι δεν έχουμε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και αυτό είναι κάτι απαράδεκτο και ουσιαστικά υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύσουμε αυτές τις διαφορές ανάμεσα στα κράτη και αυτός είναι να ακολουθήσουμε το διεθνές δίκαιο… Καλώ την Τουρκία να έρθει και να κάτσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε, για να λύσουμε τα προβλήματα μας με πολιτισμένο τρόπο…”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

“Πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία. Δεν μπορούμε να υποκύψουμε στον ρωσικό εκβιασμό, γιατί πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα. Δεν είναι μόνο η Ουκρανία που πλήττεται αυτή τη στιγμή, αλλά πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι οποιοδήποτε αυταρχικό καθεστώς δε θα καταφέρει να μας νικήσει. Για αυτό είμαστε δίπλα στην Ουκρανία και απέναντι στη Ρωσία…”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.