Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε με διαρροές από την τουρκική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ αποδόμησε την τουρκική προκλητική ρητορική, βάζοντας τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές» ταυτόχρονα έτεινε χείρα φιλιάς στον τουρκικό λαό και με ανάρτηση στα τουρκικά στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Δυστυχώς η ομιλία αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα διαστρέβλωσης των γεγονότων και της επιθετικής ρητορικής κατά της Τουρκίας. Ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή (σ.σ. ανατολική Μεσόγειο) εκτιμάται διεθνώς από την παγκόσμια κοινότητα» ανέφεραν πηγές της τουρκικής αντιπροσωπείας στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Επιπλέον, οι  ίδιες  πληροφορίες αναφέρουν, ότι Άγκυρα έχει εφαρμόσει τις κυρώσεις που έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Ρωσία, μετά τη σχετική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Είναι δείγμα διπρόσωπης στάσης να κατηγορείς την Τουρκία ότι δεν επιβάλει κυρώσεις ενώ η Ελλάδα τις παρακάμπει με την πρακτική της μεταφοράς πετρελαίου από τάνκερ σε τάνκερ» υποστήριξαν οι ίδιες πηγές.

Ακόμη βάσει των πληροφοριών αυτών, υποστηρίχθηκε ότι η Τουρκία δεν προκαλεί την εδαφική ακεραιότητα ή την ενότητα της Ελλάδας κάνοντας λόγο για «ψεύτικη προπαγάνδα». «Ωστόσο η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να συμμετέχει σε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο βάσει του Διεθνούς Δικαίου όχι για μια αλλά για όλες τα θέματα στο Αιγαίο» είπαν οι τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με το Anadolu και τις πηγές του, υποστηρίζεται ότι είναι η Ελλάδα που απειλεί την Τουρκία με επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο από τον Ιούνιο του 1995: «η απειλή αυτή έχει προσφάτως ενισχυεί με την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αντίθετα μετις διεθνείς συνθήκες».

Οι τουρκικές διπλωματικές πηγές υποστηρίξαν, επίσης, ότι «η τωρινή αρνητική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας είναι μια ηθελημένη επιλογή της Ελλάδας. Έχουν επιλέξει τις προκλητικές ενέργειες και την κλιμάκωση της ρητορικής τους σε σχεδόν καθημερινή βάση αντίθετα με τους κανόνες συνεργασίας και καλής γειτονίας. Είναι η ελληνική πλευρά που έχει “παγώσει” τις διμερείς διαπραγματεύσεις και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης του ΝΑΤΟ».

Στην προκλητική απάντηση στον πρωθυπουργό, υπήρξαν φυσικά και οι αναφορές στο μεταναστευτικό με τις τουρκικές πηγές να καλούν την Ελλάδα «να σταματήσει τα pushbacks μεταναστών στο Αιγαίο» κατηγορώντας την χώρα μας για «απειλητική και απάνθρωπη» συμπεριφορά κατά των παράμονων μεταναστών» που έχουν, κατά την τουρκική πλευρά, καταγραφεί όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από ΜΚΟ.

Τέλος, έγινε διαρροή για την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού,  όσον αφορά το Κυπριακό: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τους τουρκοκυπρίους και τα δικαιώματά τους κυρίως όσον αφορά το καθεστώς ισότητας σε επίπεδο κυριαρχίας αλλά και διεθνώς».