Τα δημοσιονομικά μας πηγαίνουν καλά, η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε καλό δρόμο και τα μεγάλα και σοβαρά επενδυτικά σχέδια από τους διεθνείς οίκους είναι μπροστά μας,αφού οι επενδύσεις όλο και αυξάνονται. Είναι καλές οι προοπτικές για τη χώρα, έστω και μέσα σε ένα πιθανώς υφεσιακό περιβάλλον που δεν αποκλείεται να ξημερώσει διεθνώς.

Όμως η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να πάρει φέτος την πολυπόθητη αυξημένη επενδυτική βαθμίδα που ανέμενε για το 2022. Κι αυτό, λόγω της κάμψης στις οικονομίες διεθνώς που φέρνει ο πόλεμος. Αλλά και το καλό κλίμα που υπάρχει για επενδύσεις στη χώρα μπορεί να στραβώσει από μία άλλη παράμετρο. Από το ενδεχόμενο της πολιτικής αστάθειας.

Αν στις προσεχείς εκλογές δεν προκύψει ένα σταθερό πολιτικό σχήμα, μια σταθερή κυβέρνηση τετραετίας, τότε η εικόνα θα είναι σαφώς διαφορετική. Ουδείς ακουμπάει τα δισεκατομμύριά του σε μια χώρα που εισέρχεται σε πολιτική αστάθεια και χωρίς προοπτική να βγει από αυτήν, αφού δεν το επιτρέπει ο εκλογικός νόμος. Σε μια χώρα μάλιστα όπου η αξιωματική αντιπολίτευση υπόσχεται κρατικοποιήσεις, πάταξη του κεφαλαίου και υπερφορολογήσεις.

Οι μεγάλες επενδύσεις που φέρνουν δουλειές και παράγουν πλούτο για όλους θέλουν σταθερούς κανόνες παιχνιδιού, ευνοϊκό περιβάλλον και όχι ατέρμονες βόλτες στα υπουργικά-κομματικά γραφεία. Και κυρίως θέλουν πολιτική σταθερότητα και όχι διαβεβαιώσεις για κρατικοποιήσεις τύπου ΔΕΗ, όπως…υπόσχεται να κάνει την… δεύτερη φορά η «πρώτη φορά Αριστερά».

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο