Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών για διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και το θέμα πρέπει πλέον να τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας από τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εάν δεν εξευρεθεί σύντομα κοινό έδαφος με την ελληνοκυπριακή πλευρά, να περιλάβει αυτό σε μια έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τατάρ, μετά τη συνάντηση το βράδυ του Σαββάτου με τον ΓΓ του ΟΗΕ μετέβη στο «Τουρκικό Σπίτι» όπου έκανε δηλώσεις σε Τούρκους δημοσιογράφους. Άρχισε τις δηλώσεις του, ευχαριστώντας την Τουρκία για την διαχρονική στήριξή της στο ψευδοκράτος και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την έκκλησή του από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για αναγνώριση της «τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου», που σημάδεψε, όπως είπε, τις συναντήσεις του στην Νέα Υόρκη.

Για τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Τατάρ, ανέφερε ότι του είπε πως δεν μπορεί πλέον να υπάρξει μια ομοσπονδιακή δομή στο νησί, όλες οι διαπραγματευτικές διαδικασίες έχουν εξαντληθεί και πρέπει να περάσουν σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων για μια λύση δύο κρατών. Ανέφερε επίσης στον ΓΓ, ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία, όπως ο ίδιος έχει προτείνει, σε θέματα όπως οι υδρογονάνθρακες, η ηλιακή ενέργεια, ο διαμοιρασμός των υδάτινων πόρων, η αποναρκοθέτηση και η αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης.

Ο ίδιος, δήλωσε στον Αντόνιο Γκουτέρες, πως εάν δεν βρεθεί σύντομα κοινό έδαφος με την ελληνοκυπριακή πλευρά, θα πρέπει να περιλάβει το θέμα αυτό στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Στο Κυπριακό, που παρατείνεται συνεχώς, υπάρχουν αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας πριν από 50 χρόνια και ορισμένες παράμετροι που δένουν τα χέρια του ΓΓ του ΟΗΕ σε όλες αυτές τις διαδικασίες και το να μείνουν δεσμευμένοι σε αυτές τις αποφάσεις για πάντα, θα κλειδώσει τα πράγματα για την Κύπρο ακόμη περισσότερο. Γι’ αυτό του είπαμε ότι όταν φτάσουμε στο τελευταίο στάδιο, που είναι ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος, ο ΓΓ μπορεί να χρειαστεί να το υποβάλει αυτό στο Συμβούλιο», ανέφερε.

Επιπλέον, είπε, ότι ο ΟΗΕ πρέπει να κάνει ένα βήμα για την αναγνώριση της «βόρειας Κύπρου» – κατά την έκφρασή του – όπως έκανε με τη «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία , και να διεξάγονται πλέον διεργασίες στη βάση “της κυριαρχικής ισότητας, του ίσου διεθνούς καθεστώτος και των ίσων διεθνών δικαιωμάτων” ως μια νέα πολιτική στην Κύπρο.

Ο Ερσίν Τατάρ, εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν 12 Τεχνικές Επιτροπές που εργάζονται με εποικοδομητικό τρόπο στην Κύπρο, με στόχο τη συνέχιση της ζωής και εξελίξεις που θα ωφελήσουν και τους «δύο λαούς», κατά την έκφρασή του. Η διεθνής κοινότητα, συνέχισε, δεν πρέπει πλέον ν’ αυταπατάται. «Μιλάτε για ανθρώπινα δικαιώματα, διεθνείς συμφωνίας και διακηρύξεις του ΟΗΕ, αλλά παραμένετε θεατές στην απομόνωση και τα εμπάργκο που επίμονα εξακολουθούν να εφαρμόζονται ακόμα στον τουρκοκυπριακό ‘λαό’. Αυτό που υφίσταται ο τουρκοκυπριακός ‘λαός’ είναι, όπως είπε και ο κ. Πρόεδρος Ερντογάν, ένα βασανιστήριο. Βάλτε πλέον ένα τέρμα σε αυτό το βασανιστήριο, άρετε την απομόνωση και τα εμπάργκο και αποδεχθείτε την πραγματικότητα. Γιατί πλέον στην Κύπρο δεν υπάρχει πισωγύρισμα από αυτό, υπάρχουν θεσμοί και όργανα δύο χωριστών κρατών εδώ και 60 χρόνια».

Η ύπαρξη του τουρκικού στρατού και οι εγγυήσεις της Τουρκίας, κατά τον Ερσίν Τατάρ, δεν είναι κάτι που εγκαταλείπεται. «Στοχεύουν να μας σύρουν σε μια ομοσπονδιακή δομή με μια δήθεν μόνιμη συμφωνία για να διαρρήξουν τους δεσμούς μας με τη μητέρα πατρίδα και να μας καταστήσουν μειοψηφία με κίνδυνο αφομοίωσής μας», είπε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, επεσήμανε, ότι εάν η αντίπαλη πλευρά, που έχει την υπεροχή, δεν αξιολογήσει ποτέ τις πραγματικότητες στην Κύπρο, το θέμα θα πρέπει να παραπεμφθεί ξανά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας ακόμη, πως αυτή είναι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς «γιατί πλέον δεν τίθεται θέμα να πάμε πίσω. Δεν συζητούμε ούτε την ομοσπονδία, ούτε την κατάσταση πριν το 1974».

Τέλος, επανέλαβε την θέση του ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά βλέπει την Κύπρο ως νησί ελληνικό και μια συμφωνία, είπε, θα πρέπει πλέον να είναι μεταξύ ίσων για να είναι μόνιμη και επιτυχημένη. Εάν επιβληθεί δια της βίας μια συμφωνία και μας φέρει στην κατάσταση πριν το 1974 υπάρχει κίνδυνος να ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε τότε, κατέληξε.