Το ενδιαφέρον επιχειρηματικών παραγόντων, πολιτικών, στελεχών της αυτοδιοίκησης, αλλά και του κοινού προσέλκυσε το περίπτερο του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ) ΑΝΑΚΕΜ, το οποίο λειτούργησε καθ’ όλη τη διάρκεια της 86ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Τα έμπειρα στελέχη της ΑΝΑΚΕΜ είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν το κοινό το οποίο επισκέφθηκε το περίπτερο, για την αναγκαιότητα να εξαλειφθεί το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης και παράνομης διάθεσης των μπάζων, για την αξία και τη διαδικασία της ανακύκλωσης των ΑΕΚΚ και για την ανάγκη υιοθέτησης μιας εναλλακτικής διαχείρισης αυτών των υλικών.

Παράλληλα, μέσα από videos το κοινό ενημερώθηκε για τη συνεχή ανοδική πορεία της ΑΝΑΚΕΜ καθώς και για τις πλούσιες περιβαλλοντικές δράσεις τις οποίες υλοποίησε το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τον καθαρισμό οικολογικά ευαίσθητων περιοχών από μπάζα και κάθε είδους απόβλητα. Τέτοιες δράσεις πραγματοποίησε η ΑΝΑΚΕΜ στη Χαλκιδική (ποταμός Χαβρίας), στη Θεσσαλονίκη (Λαχανόκηποι, Μενεμένη, Γαλλικός ποταμός) και στην Αιτωλοακαρνανία (Αγρίνιο, Μεσολόγγι).

Η διοίκηση της ΑΝΑΚΕΜ παρείχε ενδελεχή ενημέρωση και σε ιδιώτες, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στον τομέα των κατασκευών και των δημοσίων έργων, για τις δυνατότητες αλλά και τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την ανακύκλωση των ΑΕΚΚ και την ανάγκη επίτευξης των στόχων για την πρόληψη, ανακύκλωση και ανάκτηση υλικών με σκοπό την επανάχρησή τους.

Στα δέκα χρόνια λειτουργίας της η ΑΝΑΚΕΜ διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο Μονάδων Ανακύκλωσης και Επεξεργασίας ΑΕΚΚ σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Σήμερα, υπό την αιγίδα της ΑΝΑΚΕΜ λειτουργούν περισσότερες από 160 μονάδες ανακύκλωσης ΑΕΚΚ σε 13 Περιφέρειες και 60 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Στο διάστημα αυτό η ΑΝΑΚΕΜ έχει διαχειριστεί ποσότητες ΑΕΚΚ που ξεπερνούν τους 8.000.000 τόνους, παρουσιάζοντας κατακόρυφη μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 75%.

Πλέον, κεντρικό στόχο της ΑΝΑΚΕΜ αποτελεί η αξιοποίηση των δευτερογενών (ανακυκλωμένων) υλικών τα οποία παράγονται στις Μονάδες, μέσω της επιστροφής τους στην παραγωγική διαδικασία, της χρήσης τους δηλαδή, στα δημόσια και ιδιωτικά έργα. Στην επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου επικεντρώνει στο εξής τις προσπάθειές της, υποστηρίζοντας το νέο «πράσινο μοντέλο ανάπτυξης» στον πυρήνα του οποίου είναι η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με λιγότερους και πιο «πράσινους πόρους». Όπως εξήγησαν τα στελέχη της εταιρείας σήμερα, το ποσοστό των δευτερογενών υλικών και πόρων που επιστρέφουν στην οικονομία, συνολικά από όλα τα ρεύματα αποβλήτων, δεν υπερβαίνει το 15%. Επιδίωξη της ΑΝΑΚΕΜ είναι να συμβάλει στη δημιουργία αγοράς δευτερογενών υλικών και αποβλήτων ως παραγωγικών πόρων. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι το 2021 παρέλαβε προς επεξεργασία 2.350.700 tn, ενώ διατέθηκαν από τις μονάδες ανακύκλωσης ΑΕΚΚ δευτερογενή υλικά της τάξης των 1.200.000 tn.

Το περίπτερο της ΑΝΑΚΕΜ επισκέφθηκαν στη διάρκεια της 86ης ΔΕΘ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Πέτρος Βαρελίδης, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Ευάγγελος Καραμίντζιος και Νίκος Χιωτάκης αντιστοίχως, η προϊσταμένη Διεύθυνσης Εναλλακτικής Διαχείρισης Σοφία Τζαρούχη, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, οι βουλευτές Σωκράτης Φάμελλος και Γιώργος Αρβανιτίδης, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Χαλκηδόνας Σταύρος Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. Κωνσταντίνος Κουτσούκος, ο πρώην πρόεδρος ISWA Αντώνης Μαυρόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/ΤΚΜ Μιχάλης Παπαστεργίου, ο πρόεδρος των Εργαζομένων ΕΔΣΝΑ Γιώργος Ζαχαρόπουλος, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι Μονάδων Ανακύκλωσης και Επεξεργασίας ΑΕΚΚ, Συλλογείς μεταφορείς, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, καθώς και πλήθος πολιτών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ Ηλίας Δημητριάδης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του από τη συνολική παρουσία του ΣΣΕΔ και ιδιαίτερα για την αποδοχή και την στήριξη που εκφράστηκε από το κοινό της 86ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης στις πρωτοβουλίες της ΑΝΑΚΕΜ και στην προσπάθειά της για την ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών για την ορθή διαχείριση των ΑΕΚΚ στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.