Στον πλούσιο προγραμματισμό δράσεων αλλά και στους αθλητικούς χώρους αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «Π», η Νίκη Αραμπατζή, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Η κα Αραμπατζή τόνισε πώς «ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει ποιοτική ψυχαγωγία στους κατοίκους της πόλης στο κέντρο και τις γειτονιές».

Ο ΟΠΑΝΔΑ είναι ένας οργανισμός του Δήμου Αθηναίων που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Επιγραμματικά μπορείτε να μας εξηγήσετε τον ρόλο του, πριν αρχίσουμε να αναλύουμε τις επιμέρους δράσεις του;

Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να παρέχει αφενός ποιοτικές δράσεις πολιτισμού, αθλητισμού και δημιουργικής απασχόλησης στους δημότες, αφετέρου σύγχρονες και λειτουργικές εγκαταστάσεις και κτίρια για την υλοποίησή τους. Αυτός είναι επιγραμματικά ο ρόλος του ΟΠΑΝΔΑ. Στην αρμοδιότητά του, λοιπόν, είναι να επαγρυπνεί και να αφουγκράζεται τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της πόλης σε αυτούς τους τομείς και σύμφωνα με αυτές να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα που κάνουν την καθημερινότητα καλύτερη και ομορφότερη στην πράξη.

Ποιες δράσεις του ΟΠΑΝΔΑ είναι σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή και ποιες έχετε προγραμματίσει;

Θα πρέπει να σας πω κατ’ αρχήν ότι ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το καλοκαιρινό πρόγραμμα «Όλη η Αθήνα μια Σκηνή» του Δήμου Αθηναίων, που επιμελήθηκε ο ΟΠΑΝΔΑ. Με 70 εκδηλώσεις σε 17 γειτονιές της Αθήνας, όλη η πόλη μετατράπηκε σε μία μεγάλη σκηνή με συναυλίες, αφιερώματα και παραστάσεις θεάτρου και μουσικής για μικρούς και μεγάλους. Οι δημότες πλημμύρισαν τους χώρους με την παρουσία τους, και αυτό είναι για μας μια επένδυση για το μέλλον.

Τώρα «τρέχει» το Φεστιβάλ Κολωνού που οι Αθηναίοι το αγάπησαν και το έκαναν θεσμό.Από 8 έως 26 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το οποίο φιλοξενείται στο ανοιχτό θέατρο που βρίσκεται στον καταπράσινο λόφο του Ιππίου Κολωνού, παρουσιάζεται ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με ξεχωριστές και επιλεγμένες θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες για όλους. Τι να πρωτοαναφέρω; Αρχαίες τραγωδίες, κλασικά θεατρικά έργα, παραστάσεις αφιερωμένες στη Σμύρνη, συναυλίες με πολυαγαπημένους τραγουδιστές και συνθέτες με τη συνδρομή των Μουσικών Συνόλων του Δήμου μας. Ο κατάλογος είναι μακρύς και εξαιρετικά ενδιαφέρων!

Το σημαντικό στοιχείο εδώ δεν είναι μόνο ότι ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει ποιοτική ψυχαγωγία στους κατοίκους της πόλης στο κέντρο και τις γειτονιές, αλλά και ότι στηρίζει έμπρακτα τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό.

Ακολουθεί το εξαιρετικό πρόγραμμα του Ολύμπια-Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», που φέτος θα σας εκπλήξει.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το Θέατρο Ολύμπια;

To Oλύμπια Δημοτικό θέατρο «Μαρία Κάλλας» είναι το στολίδι της πόλης μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανέκτησε την αίγλη του, ανακαινίστηκε και ομόρφυνε και πάλι την γύρω περιοχή, συμμετέχει στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας και πλημμύρισε από κόσμο και χειροκροτήματα.  Πέρυσι, που ήταν μια χρονιά με ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας, το θέατρο φιλοξένησε 37 παραστάσεις σε 56 ημέρες παραστάσεων που τις παρακολούθησαν 18.891 θεατές. Τα gala όπερας, τα jazz projects με μετακλήσεις καλλιτεχνών του εξωτερικού,  τα αφιερώματα σε μεγάλους Έλληνες συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Λοΐζος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης που διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία μας απέδειξαν ότι οι δημότες μας διψούν για ποιοτική ψυχαγωγία.   Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων έχοντας πλέον το δικό τους σπίτι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και μας κάνουν όλους περήφανους.

Το πρόγραμμα για τη χρονιά 2022-2023 είναι ακόμη πιο φιλόδοξο. Aξίζει να αναφέρω το αφιέρωμα στη μεγάλη μουσική φυσιογνωμία του Δημήτρη Μητρόπουλου, με τη μοναδική όπερα που έγραψε και η οποία παρουσιάζεται σπάνια, την «Αδελφή Βεατρίκη», που θα ερμηνευθεί από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του ΟΠΑΝΔΑ σε συνεργασία με ένα ελληνικό και διεθνές καστ λυρικών τραγουδιστών. Επίσης, το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας. Με αφορμή αυτή την επέτειο, επιλέχθηκε η παρουσίαση της μοναδικής ελληνικής όπερας που τραγούδησε η θρυλική σοπράνο, «Ο πρωτομάστορας» του Μανώλη Καλομοίρη. Επίσης, η νέα μεγάλη παραγωγή της φετινής σεζόν είναι η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Gluck, ένα έργο-σταθμός στην ιστορία της όπερας, που ερμηνεύτηκε και από την Κάλλας. Όμως το πρόγραμμα του Ολύμπια περιλαμβάνει και άλλες εξαιρετικές παραστάσεις και συναυλίες, για τις οποίες οι δημότες μπορούν να ενημερώνονται από το site μας www.opanda.gr.

Θα ήθελα να σταθώ στους αθλητικούς χώρους. Σε τι επίπεδο βρίσκονται και ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν ώστε να αναβαθμιστούν;

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου εκτιμώ ότι θα έχει ξεκινήσει η ανάπλαση και ανακατασκευή 13 ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων μπάσκετ και βόλεϊ με το πρόγραμμα «Φιλόδημος». Ακολουθούν τον Οκτώβριο η ανάπλαση και ανακατασκευή των υπολοίπων 33 αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΠΑΝΔΑ με το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής. Ήδη την προηγούμενη χρονιά ανακατασκευάστηκαν πέντε αθλητικές εγκαταστάσεις με τη βοήθεια των χορηγών μας και έτσι μέχρι το τέλος της χρονιάς, που μόλις ξεκίνησε, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2023, θα έχουμε αναβαθμίσει το σύνολο των ανοιχτών αθλητικών χώρων του δήμου μας.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο