Tα… κρυφά πολιτικά συμπεράσματα από την εμφάνιση πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων στη ΔΕΘ

Είναι αυτονόητο ότι η στρατηγική των κομμάτων σε μία προεκλογική περίοδο δεν επιτρέπει την «ανάληψη προθέσεων» για συνεργασίες, καθώς αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στη δυναμική και τη συσπείρωση των κομμάτων.

Έτσι, όλοι ακολουθούν τη συνταγή της αυτόνομης πορείας. Ωστόσο, είδαμε το προηγούμενο διάστημα να αναπτύσσεται μεγάλη παραφιλολογία σχετικά με τις συνεργασίες. Εντυπωσιακή ήταν η κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό διότι, ενώ προ ΔΕΘ είχε μιλήσει για την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, εν τέλει αναδιπλώθηκε στην Έκθεση και έθεσε προϋποθέσεις, με πιο βασική –και ίσως ουτοπική– να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα. Ουσιαστικά «έκαψε» την απλή αναλογική που ψήφισε, καθώς το σύστημα αυτό δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει κυβέρνηση μειοψηφίας. Και βεβαίως, αναφέρθηκε στο ότι «υπάρχουν και οι δεύτερες εκλογές». «Μήπως τελικά(παρατηρούν πολλοί) η συνεχής επίκληση για συνεργασίες δημιουργούσε αποσυσπείρωση στο κόμμα;».

Μικρομεγαλισμοί

Παρ’ όλα αυτά, είδαμε και μία αλλαγή διάθεσης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη από το βήμα της ΔΕΘ. Από το «δεν συνεργάζομαι με κανέναν» –μιλούσε για πρόσωπα– ξαφνικά πήγε στο «δώστε ένα μεγάλο ποσοστό –και γιατί όχι– να είμαι και εγώ πρωθυπουργός». Ουσιαστικά προανήγγειλε συνεργασία, όπου εκείνος θα παίξει τον ρόλο του μεγάλου ρυθμιστή. Αυτό που βγαίνει πάντως ως συμπέρασμα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μία ξεκάθαρη στρατηγική πρώτων εκλογών, γιατί γνωρίζει καλά ότι σε δεύτερες εκλογές το κόμμα θα πιεστεί από τα δύο μεγαλύτερα και, φυσικά, θα χάσει έδρες.

«Εκτός» το ΚΚΕ

Αρνητικό σε κάθε περίπτωση και υπό όποια μορφή συνεργασίας είναι το ΚΚΕ. Ο Περισσός, που έχει αποφασίσει από την εκλογική του συνεργασία το 1992 να μην μπαίνει σε τέτοια ετερόκλητα σχήματα, ούτε σκέφτεται να δώσει ψήφο ανοχής στην περίπτωση που του ζητηθεί. Έτσι, το ΚΚΕ κλείνει το σενάριο να στηρίξει κυβέρνηση μειοψηφίας και βγαίνει από το κάδρο.

Τι φοβάται η Ελληνική Λύση

Παράλληλα, στο φως ήρθαν και διαθέσεις «γαλάζιων» υπουργών και στελεχών για μετεκλογική συνεργασία της ΝΔ με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου. Το σενάριο δεν είναι χθεσινό αλλά δεν μπορεί να πραγματωθεί υπό αυτές τις συνθήκες, πόσο μάλλον ότι η Ελληνική Λύση προβάλλει τις θέσεις του Πούτιν, τις οποίες έχει καταγγείλει διεθνώς ο Κ.Μητσοτάκης. Το σενάριο εκνεύρισε τον κ. Βελόπουλο,καθώς μία παραφιλολογία συνεργασίας αποσυσπειρώνει το κόμμα, ενώ αυτό που φοβάται περισσότερο είναι μήπως υπάρχουν στελέχη του που έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Πειραιώς. Έχουμε δει, άλλωστε, να συμβαίνει αυτό και παλαιότερα, με το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη και με τους ΑΝΕΛ που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μονόδρομος η αυτοδυναμία

Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί μόνο αν είναι πρώτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστεί αλλά με σκληρούς όρους και χωρίς να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και η Ελληνική Λύση φοβάται μη γίνει ΛΑΟΣ, τότε φαντάζει μονόδρομος η πορεία αυτοδυναμίας της ΝΔ στις εκλογές. Βάσει όλων των παραπάνω, οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις αυτό «εύχονται», να υπάρξει αυτή η αυτοδυναμία για να μην μπούνε στο αλισβερίσι των συνεργασιών, το οποίο θα τους ζημιώσει. Άλλωστε, μία κυβέρνηση μειοψηφίας χωρίς το πρώτο κόμμα είναι ένα πείραμα θνησιγενές, που θα δώσει πόντους στο πρώτο κόμμα που θα είναι και η βασική αντιπολίτευση.

Μόνο κερδισμένη στη ΔΕΘ η ΝΔ!

Στις 8 μονάδες αποτυπώθηκε η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ που έγινε σε τρεις φάσεις με άξονα τη ΔΕΘ(δηλαδή πριν από την έναρξη, μετά την ομιλία Μητσοτάκη και μετά τους Ανδρουλάκη και Τσίπρα).

Η διαφορά ξεκίνησε από τις 7,5 μονάδες, συνεχίστηκε στις 8,5 και έκλεισε στις 8. Συγκεκριμένα, στην τελευταία δημοσκόπηση η ΝΔ συγκεντρώνει 34,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26,5%.

Πριν από τη ΔΕΘ

Στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: ΝΔ 33%, ΣΥΡΙΖΑ 25,5%, ΠΑΣΟΚ 12%, ΚΚΕ 5,5%, Ελληνική Λύση 3,5%, ΜέΡΑ 25 2,5%, Εθνικό Κόμμα Έλληνες 2%, Χρυσή Αυγή 1%, Εθνική Δημιουργία 1%, άλλο 4%, Αναποφάσιστοι 10%.

Μετά την ομιλία του Μητσοτάκη

Στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: ΝΔ 34,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26%, ΠΑΣΟΚ 11,5%, ΚΚΕ 5,5%, Ελληνική Λύση 4%, ΜέΡΑ 25 2,5%, Εθνικό Κόμμα Έλληνες 2%, Εθνική Δημιουργία 1%, άλλο 4%, Αναποφάσιστοι 9%.

Μετά την ομιλία του Τσίπρα

Στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: ΝΔ 34,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26,5%, ΠΑΣΟΚ 12%, ΚΚΕ 5%, Ελληνική Λύση 4%, ΜέΡΑ 25 3%, Εθνικό Κόμμα Έλληνες 2%, Εθνική Δημιουργία 1%, άλλο 3,5%, Αναποφάσιστοι 8,5%.

 

του Σωτήρη Πίκουλα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο