Ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist με θέμα Sustainable Financing entitled «Solid foundations in volatile economies», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι όλα τα κατάλληλα επενδυτικά εργαλεία τα διαθέτει η Ελλάδα, προκειμένου να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.

Πιο αναλυτικά, αναφερόμενος στα εργαλεία, τόνισε ότι σε αυτά περιλαμβάνονται βασικοί νόμοι που αφορούν στις στρατηγικές επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο και στο σχέδιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Στο ίδιο πλαίσιο, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας νέα προγράμματα θα στηρίξουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου ξένοι και Έλληνες επενδυτές μπορούν να επενδύσουν», επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης. τονίζοντας ότι έχει αναλάβει η κυβέρνηση προς αυτή τη κατεύθυνση προκειμένου η χώρα να καταστεί φιλικός επενδυτικός προορισμός.

Ο ίδιος, ανέφερε, ότι σημειώνεται ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και ειδικότερα το 2021 σημειώθηκε υψηλό ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ο κ. Παπαθανάσης, σε σχετική ερώτηση, απάντησε, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει αυτή τη μεταρρυθμιστική δουλειά που έχει ξεκινήσει. «Δεν θα σταματήσουμε. Συνεχίζουμε το έργο μας και δεν θα παρεκκλίνουμε από τον στόχο μας. Θα παρουσιάσουμε το έργο μας στους πολίτες και πιστεύουμε ότι θα μας εμπιστευθούν να το ολοκληρώσουμε». Επίσης, εκτίμησε ότι «οι πολίτες θα αναγνωρίσουν το έργο που έχει κάνει η κυβέρνηση για την αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό».

Ο Chris Allen, εκπρόσωπος της DG ECFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, μιλώντας στο συνέδριο, ανέφερε ότι η Ελλάδα αναπτύσσεται δυναμικά και βρίσκεται πλέον στον χάρτη των προορισμών για τους διεθνείς επενδυτές. Από το βήμα του συνεδρίου αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις αλλά και τις τράπεζες και τόνισε ότι πρέπει άμεσα να γίνουν ενεργειακές επενδύσεις στον εταιρικό τομέα.