Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο Γιάννης Αντωνιάδης μιλάει στο «Π» για τα παιδικά του χρόνια αλλά και για την απόφασή του να εμπλακεί με την πολιτική. Παράλληλα, θυμάται την πρώτη φορά που συνάντησε τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη Βουλή μπήκατε τα «πέτρινα χρόνια», εννοώ ότι εκλεχθήκατε πρώτη φορά το 2015. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της θητείας σας;

Η αλήθεια είναι πως η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μάς εξέπληττε σε καθημερινή βάση με τις αστοχίες της, τις ιδεοληψίες και τις αγκυλώσεις που τη χαρακτήριζαν. Τι να πρωτοθυμηθώ: το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capitalcontrols μετά την «περήφανη διαπραγμάτευση» με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, το πιο σκληρό μνημόνιο που ψηφίστηκε παραμονή Δεκαπενταύγουστου του 2015 στη Βουλή, το δημοψήφισμα-παρωδία κ.ά. Είναι μια περίοδος που θα θυμόμαστε για πάντα, με κορυφαία γεγονότα τα προαναφερθέντα.

Πώς και πότε αποφασίσατε να εμπλακείτε με την πολιτική; Υπήρχε κάποιος άνθρωπος που σας παρότρυνε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αποφάσισα να πολιτευτώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Β’ Βαθμού, τότε Νομαρχία, μετά από παρότρυνση του τότε υποψήφιου νομάρχη.

Προέρχεστε από πολιτικοποιημένη οικογένεια;

Δεν προέρχομαι από πολιτικοποιημένη οικογένεια, αν και ο πατέρας μου ήταν επί 30 έτη πρόεδρος του ΚΤΕΛ αστικών Φλώρινας, καθώς και αντιπρόεδρος σε συλλόγους πολυτέκνων, πολιτιστικούς κ.ά.

Θέλω να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να μας μιλήσετε για τη γνωριμία σας με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή τον γνώρισα ως αντινομάρχης Φλώρινας την εποχή που ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός και επισκέφτηκε τη Φλώρινα, οπότε είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διάφορα θέματα στη Νομαρχία Φλώρινας.

Πώς σας έγινε η πρόταση να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2009;

Όπως συνήθως συμβαίνει, δέχθηκα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του κόμματος κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μου πρότεινε να συμμετάσχω και να στηρίξω τον αγώνα της Νέας Δημοκρατίας μέσα από τη θέση του υποψήφιου ευρωβουλευτή. Επεσήμανα στον πρόεδρο πως αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα να είμαι υποψήφιος έστω και σε μη εκλόγιμη θέση και να δώσω τον αγώνα για τις ιδέες και τις αξίες της παράταξής μας.

Κι έκτοτε κρατήσατε σταθερή επαφή μαζί του;

Έκτοτε, και ως βουλευτής, είχα κατά καιρούς συναντήσεις μαζί του και συζητούσαμε τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Με δυο φράσεις, πώς θα χαρακτηρίζατε τον Κ. Καραμανλή;

Ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα, ένας πολιτικός που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην πολιτική ζωή της.

Αντίστοιχα, θυμάστε την πρώτη φορά που συναντήσατε τον Αντώνη Σαμαρά; Πότε ήταν;

Με τον Αντώνη Σαμαρά, γνωριστήκαμε όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Καραμανλή και έκτοτε έχουμε μια πολύ καλή σχέση, η οποία βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο όταν μου ζήτησε να κατέβω υποψήφιος στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, στηρίζοντας τον Γιώργο Δακή, και στη συνέχεια να κατέβω υποψήφιος βουλευτής Φλώρινας με τη Νέα Δημοκρατία.

Θα σας θέσω το ίδιο ερώτημα και για τον σημερινό πρωθυπουργό. Πότε γνωρίσατε τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη γνωρίστηκα στη Βουλή, όντας βουλευτής, και τον στήριξα ως υποψήφιο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δοκιμάστηκε κατ’ επανάληψη με πρωτόγνωρες κρίσεις και εξέπληξε θετικά τους πάντες. Και οι τρεις αποτελούν ένα πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα και την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Από όσο γνωρίζω, είστε «μάχιμος» βουλευτής και βρίσκεστε συνεχώς σε κίνηση. Πώς «μοιράζεται» η ημέρα σας όταν βρίσκεστε στην Αθήνα;

Όταν βρίσκομαι στην Αθήνα και όχι στην εκλογική μου περιφέρεια, τη Φλώρινα, περνώ το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μεταξύ του Ελληνικού Κοινοβουλίου, υπουργείων και Δημόσιων Υπηρεσιών, ώστε να κάνω γνωστά τα προβλήματα της περιφέρειάς μου και των πολιτών και να αναζητήσουμε λύσεις από κοινού με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Και πότε σταματάει αυτός ο «αγώνας δρόμου»;

Μετά τις 9 το βράδυ, η ένταση της ημέρας καταλαγιάζει και συνήθως βρίσκομαι με συναδέλφους βουλευτές για ένα φαγητό και ανταλλαγή χρήσιμων απόψεων.

Η οικογένειά σας τι στάση κρατάει; Παραπονιέται που έχετε τόσο φορτωμένο πρόγραμμα;

Είμαι τυχερός, διότι σε όλη μου την πολιτική πορεία είχα δίπλα μου την οικογένειά μου. Αυτή ήταν και το μεγαλύτερο στήριγμά μου. Σίγουρα είναι μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου, εκεί που περνούσε αρκετό χρόνο με τη γυναίκα και τα παιδιά του, ξαφνικά να πρέπει να απουσιάζει για μία ή και δύο εβδομάδες στην Αθήνα για τις εργασίες της Βουλής, για ονομαστικές ψηφοφορίες, να συμμετάσχει σε κλιμάκια του κόμματος που επισκέπτονται διάφορες περιοχές της Ελλάδας κ.ά.

Από πού αντλείτε δύναμη;

Από την οικογένειά μου και την κατανόηση και τη στήριξη που μου δίνει, σε συνδυασμό με την αγάπη των συμπολιτών μου. Αυτά μού δίνουν κουράγιο για να συνεχίσω.

Έχετε δύο κόρες στην εφηβεία. Τα παιδιά σας σάς ασκούν κριτική; Ασχολούνται με πολιτικά ζητήματα;

Τα παιδιά μου, λόγω της σχέσης που έχουμε, ασκούν ευθεία κριτική τόσο σε εμένα όσο και σε πράξεις συναδέλφων μου, όλων των κομμάτων. Είναι θετικό το γεγονός πως έχουν άποψη στα τεκταινόμενα και δεν αφήνουν άλλους να διαμορφώνουν τη ζωή τους. Επειδή θεωρώ πως η κριτική και ο διάλογος πάντα οδηγούν σε σωστές αποφάσεις, γι’ αυτό πάντα θέτω υπόψη τους διάφορα θέματα που τους αφορούν, ώστε να έχω και τη δική τους άποψη, από μια οπτική γωνία που ενδεχομένως λόγω θέσης και διαφοράς ηλικίας μού είναι δυσδιάκριτη.

Η νέα γενιά, οι σημερινοί 20άρηδες, ασχολούνται με την πολιτική; Τι αίσθηση έχετε από τα δικά σας παιδιά;

Οι σημερινοί νέοι πιστεύω πως αρχίζουν να ενδιαφέρονται και να ευαισθητοποιούνται περισσότερο, όχι μόνο για την πολιτική, αλλά και για το περιβάλλον, το μέλλον του πλανήτη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη βία κ.ά. Ίσως είναι η γενικότερη τάση της εποχής, είναι όμως θετικό το γεγονός πως υπάρχει μια τάση αφύπνισης της νεολαίας στα παραπάνω θέματα και δεν τους ενδιαφέρει μόνο το πώς θα περάσουν καλά, παρόλο που κάποιους τους συμφέρει να τους παρουσιάζουν έτσι. Στους νέους ανήκει το μέλλον, αυτοί κρατούν στα χέρια τους την τύχη της χώρας και η ενασχόλησή τους με την πολιτική αποτελεί ένα θετικό γεγονός.

Ασχολείστε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Είτε το θέλουμε είτε όχι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπει δυναμικά στη ζωή μας. Εννοείται λοιπόν πως ασχολούμαι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά παράλληλα προσπαθώ να καλλιεργώ την προσωπική επαφή με τους φίλους και συμπολίτες μου. Το χαμόγελο ενός ανθρώπου που θα σε συναντήσει, το σφίξιμο του χεριού ή το φιλικό χτύπημα στην πλάτη αποτελούν για εμένα αξίες ανεκτίμητες. Σε προσωπικό επίπεδο, χρησιμοποιώ το Facebook, προβάλλω το έργο μου, τις προτάσεις μου, και επικοινωνώ με τους φίλους και συμπολίτες μου με τους οποίους δεν έχω τη δυνατότητα της άμεσης επαφής.

Γενικότερα, ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία που σας εκφράζουν οι πολίτες αυτό το διάστημα;

Η μεγαλύτερη αγωνία των πολιτών αφορά στις αυξημένες τιμές στην ενέργεια (φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο) και πώς θα αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο χειμώνα, ο οποίος –σημειωτέον– στη Φλώρινα είναι και πιο βαρύς και πιο μακρύς σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η κυβέρνηση λαμβάνει σημαντικά μέτρα υπέρ των πολιτών σε αυτόν τον τομέα (με επιδοτήσεις κ.λπ.) και πιστεύω πως θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες.

Ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα που έχετε θέσει για τη Φλώρινα;

Η Φλώρινα είναι ο τόπος μου, εκεί μεγάλωσα, πήγα σχολείο, εργάστηκα, παντρεύτηκα και ζω μαζί με την οικογένειά μου. Εκεί βρίσκονται οι φίλοι μου, που τους χαιρετώ καθημερινά στον δρόμο. Μετά από χρόνια απραξίας και στασιμότητας της προηγούμενης κυβέρνησης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δρομολογήσει μια σειρά από σημαντικά έργα για την περιοχή, που θα αλλάξουν την εικόνα της. Υλοποιούνται αρδευτικά δίκτυα, τηλεθερμάνσεις, αποκαταστάσεις ορυχείων κ.ά. Κορυφαίο όλων θεωρώ τον νέο αναπτυξιακό νόμο με αυξημένο ποσοστό επιχορήγησης 70%, που θα δώσει ζωή και νέα ώθηση στον νομό. Επίσης δρομολογείται μια σειρά από μελέτες αρδευτικών δικτύων, οδικών αξόνων, διυλιστηρίων κ.ά, που θα αλλάξουν την όψη του νομού. Το προσωπικό μου στοίχημα είναι ένας νομός χωρίς ανεργία, μετανάστευση και υπογεννητικότητα. Ένας νομός στον οποίο ο πληθυσμός θα αυξάνεται κάθε χρόνο, θα υπάρχει δουλειά για τους νέους ώστε να μη μεταναστεύουν, με υψηλό επίπεδο διαβίωσης. Ένας νομός που θα ευημερεί και θα αποτελεί έναν φάρο πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο