Στην περιοχή Βουέλτα Αμπάχο, στην επαρχία Πινάρ δελ Ρίο, η οποία χτυπήθηκε σφοδρά από τον κυκλώνα ‘Ιαν, ελάχιστα ξηραντήρια αντιστάθηκαν στους ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 200 χιλιομέτρων την ώρα.

«Δεν έχουμε ζήσει ποτέ μια καταστροφή τέτοιας κλίμακας», αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής.

Εκτός από τους ανέμους που διέλυσαν τα ξηραντήρια, τις ξύλινες κατασκευές με στέγες από φύλλα φοίνικα που επιτρέπουν στα φύλλα του καπνού να παίρνουν τη «σωστή» δόση ήλιου και υγρασίας, οι καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισαν τους αγρούς που οι καλλιεργητές ετοίμαζαν για τη σπορά του Οκτωβρίου.

Όπως μετέδωσε η τοπική τηλεόραση, η Βουέλτα Αμπάχο, είναι η μοναδική περιοχή της χώρας όπου καλλιεργούνται τρία είδη καπνού από τα οποία φτιάχνονται τα διάσημα πούρα Αβάνας, μια σημαντική πηγή εισοδήματος για το νησί. Στο Σαν Λουίς 226 τόνοι καπνού, από τη συγκομιδή του Αυγούστου, «αφανίστηκαν».

Ο Ίαν, χτύπησε και τη δημόσια εταιρεία Tabacuba, η οποία αγοράζει από τους ιδιώτες παραγωγούς το 95% της συγκομιδής τους, καθώς το κέντρο διαλογής, τα υπόστεγα και τα γραφεία της υπέστησαν ζημιές.

Από τον κυκλώνα που έπληξε την επαρχία Πινάρ δελ Ρίο έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ενώ για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους περίπου 50.000 κάτοικοι.

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν επίσης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα να βυθιστούν στο σκοτάδι 11,2 εκατομμύρια άνθρωποι. Το ρεύμα δεν έχει ακόμη επανασυνδεθεί, δύο ημέρες μετά, στη δυτική Κούβα.