«Με τις τροπολογίες που καταθέσαμε ζητάμε να επανέλθει το καθεστώς που ίσχυε από το 1994 μέχρι το 2021» ανέφερε η βουλευτής και γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, υποστηρίζοντας στην Ολομέλεια τις τρεις τροπολογίες που κατέθεσε το κόμμα της σχετικά με τη λειτουργία της ΕΥΠ, τις δυνατότητες ελέγχου της ΑΔΑΕ και της Εισαγγελίας.

Η κυρία Λιακούλη, υπογράμμισε πως ο πρωθυπουργός «μας κάλεσε να γίνουμε συμμέτοχοι στο θεσμικό καινούριο σας έργο να οχυρώσετε, λέτε, την ΕΥΠ με διαδικασίες διαφάνειας και δημοκρατίας. Εμείς, λοιπόν, φέρνουμε σήμερα την αναγκαία αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της ΕΥΠ με την ενίσχυση τού ρόλου της εισαγγελικής Αρχής και της ΑΔΑΕ. Παίρνουμε από το επιτελικό σας κράτος την ΕΥΠ και την επιστρέφουμε εκεί όπου πραγματικά ανήκει, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μακριά από αυτό που δημιουργήσατε, μακριά από τον έλεγχο της ΕΥΠ από μετακλητούς υπαλλήλους. Θέλουμε θεσμικό ρόλο, με θεσμικά όργανα».

Επίσης, προσέθεσε, με άλλη τροπολογία «αποκαθιστούμε τον ρόλο τής ΑΔΑΕ ως προς την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, επεκτείνοντας και στις περιπτώσεις αυτές τη δυνατότητα γνωστοποίησης του μέτρου αυτού στους θιγόμενους, κάτι που εσείς καταργήσατε και μάλιστα λάθρα».

«Με τις τρεις τροπολογίες ζητάμε να επανέλθει το καθεστώς που ίσχυε από το 1994 μέχρι το 2021, με διασφάλιση του ρόλου της ΑΔΑΕ. Αυτό είναι το κεντροβαρές. Αφήστε την ΑΔΑΕ να κάνει την δουλειά της. Αφήστε την να ερευνά» υπογράμμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αναρωτήθηκε «πώς μπορεί η Ανεξάρτητη Αρχή ως ελεγκτής να ακούει από τον ελεγχόμενο (σ.σ. την ΕΥΠ) ότι υπάρχει απόρρητο και δεν μπορεί να ελέγξεις τίποτα σε μένα». «Αυτά υπάρχουν και συμβαίνουν σε άλλα καθεστώτα που δεν θέλουμε να θυμηθούμε όχι σε καθεστώτα δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού» τόνισε.

Η κυρία Λιακούλη ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει δεκτές τις τρεις αυτές τροπολογίες, ως μια αρχή αναγνώρισης του λάθους, ενός δρόμου που θα σας οδηγήσει στη δημοκρατία και τη διαφάνεια». Μάλιστα ανέφερε πως «οι τροπολογίες αυτές θα πρέπει να έχουν γίνει αποδεκτές πριν η Εξεταστική Επιτροπή κλείσει τις εργασίες της».

Η βουλευτής που μετέχει και στην Εξεταστική Επιτροπή, σχολίασε τις εργασίες τής Επιτροπής, λέγοντας ότι «το όλα στο φως του πρωθυπουργού τελικά ήταν όλα στο βαθύ σκοτάδι» και σημείωσε: «Επί της ουσίας δεν μπορώ να αναφερθώ επειδή δεσμεύομαι από την εμπιστευτικότητα, αλλά μπορώ να σας πω ότι η Εξεταστική Επιτροπή είναι μια εμπειρία από τις χειρότερες που θα μπορούσε να έχει ένας δημοκράτης βουλευτής μέσα σε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Φιμώθηκαν οι πάντες, απομακρύνθηκαν σε μια fast track διαδικασία οι μάρτυρες. Σιωπή παντού, με μια διαδικασία ελεεινή για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Η ΑΔΑΕ, ο μοναδικός θεσμικός φορέας, Ανεξάρτητη Αρχή, αφού πρώτα στραγγαλίσθηκε θεσμικά, ευτελίστηκε διαδικαστικά…».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει «την πολιτική κολοκυθιά»: «Κάηκε ο φάκελος του Ανδρουλάκη ή δεν κάηκε; Είναι το predator στην Ελλάδα ή δεν είναι; Επιχειρώντας ακόμα και το να αποκρύψετε τους καθοριστικούς μάρτυρες των εταιρειών που φέρονται ότι διακινούσαν το predator στην Ελλάδα. Για να μην μιλήσω για την δημοκρατική σας ευαισθησία σε ό,τι αφορά το κακόβουλο λογισμικό που δεν ερευνήσατε από μόνοι σας και δεν σας νοιάζει θεσμικά εάν αυτό βρίσκεται στη χώρα και στα τηλέφωνά μας». Ακόμα, είπε η κυρία Λιακούλη και « την έρευνα που διενεργήσατε στις εταιρείες, αυτή ήταν άκρως επιφανειακή και δεν μπήκε καθόλου στα φορολογικά στοιχεία των εταιρειών, όπου φαίνεται το δούνε- λαβείν».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ