Για νομικό, πολιτικό και ιστορικό παραλογισμό από την πλευρά της Τουρκίας, κατηγορεί την Άγκυρα ο ΥΦΕΞ Ανδρέας Κατσανιώτης, σε συνέντευξή του στο «Π». Τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο πως η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη και αποφασισμένη για κάθε ενδεχόμενο, ενώ για τους εκβιασμούς Πούτιν υποστηρίζει πως η Μόσχα κλιμακώνει τον ενεργειακό πόλεμο και υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την ΕΕ.

Η πολυεπίπεδη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας σας ανησυχεί; Εκτιμάτε πως υπάρχει ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου; 

Η κυβέρνηση και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας έχουμε μελετήσει προσεκτικά τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ξέρουμε τις αναθεωρητικές τάσεις της, που εμφανίστηκαν πριν από το πρόσφατο ιδεολόγημα της «Γαλάζιας πατρίδας». Την ψευδαίσθηση αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σήμερα λοιπόν, σαν να μην έφτανε η απειλή πολέμου –το παράνομο casusbelli του 1995–, παρατηρούμε την κορύφωση του νομικού, πολιτικού και ιστορικού παραλογισμού. Η Τουρκία τολμά να ζητά αποστρατικοποίηση, την ώρα που έχει αναπτύξει απέναντι από τα ελληνικά νησιά τη μεγαλύτερη αποβατική στρατιά της Μεσογείου. Το να μιλάς ή να φωνάζεις χωρίς να προετοιμάζεσαι δεν αποτελεί στρατηγική. Αποτρεπτική στρατηγική είναι η διπλωματική και αμυντική ενίσχυση της πατρίδας μας. Είναι τα Rafale, οι Belharra, οι συμμαχίες και οι αμυντικές συμφωνίες. Δεν ανησυχούμε λοιπόν γιατί ξέρουμε, είμαστε αποφασισμένοι και προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Το γεγονός πως Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο πιστεύετε πως θα επηρεάσει περαιτέρω το βαρύ κλίμα που ήδη υπάρχει; 

Όπως σας είπα, η Τουρκία τα τελευταία τρία χρόνια έχει αλλάξει τακτική. Ζητά αποστρατικοποίηση νησιών, στη συνέχεια αμφισβητεί την ελληνική τους κυριαρχία και φτάνει σήμερα στο σημείο να απειλεί ευθέως με εισβολή σε ελληνικό έδαφος. Προφανώς, η προεκλογική περίοδος ενισχύει ακόμα περισσότερο την πλειοδοσία εθνικιστικής ρητορικής από τα τουρκικά κόμματα, σε σημείο παράνοιας. Υπόσχονται ακόμα και αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλητηριάζοντας την τουρκική κοινωνία. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να απαντάμε με αποφασιστικότητα σε κάθε πρόκληση και θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους συμμάχους μας με επιχειρήματα για τις αβάσιμες, ψευδείς και εντελώς ανιστόρητες αιτιάσεις που εκτοξεύονται εναντίον μας.

Προφανώς, επίσης, θα συνεχίσουμε να καλούμε την Τουρκία να εγκαταλείψει την παραβατική συμπεριφορά της και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς μας, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τους Έλληνες που σπουδάζουν στη Μόσχα μετά την επιστράτευση; 

Κατανοούμε την αγωνία, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας, ενώ οι διπλωματικές μας αρχές στη Ρωσία βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να λύσουν ό,τι πρόβλημα προκύψει. Ήδη, το ζήτημα μεταφοράς χρημάτων από την Ελλάδα προς τους Έλληνες φοιτητές το αντιμετωπίζουμε με τη συνδρομή των προξενικών μας αρχών.

Πιστεύετε πως, ενόψει του χειμώνα, ο Πούτιν θα συνεχίσει να εκβιάζει την Ευρώπη με το φυσικό αέριο;

Η Ρωσία έχει «οπλοποιήσει» το φυσικό αέριο, επιτίθεται συνολικά στην Ευρώπη και για την ώρα τίποτα δεν φανερώνει αλλαγή τακτικής από την πλευρά της. Αντιθέτως, το περιστατικό με τις διαρροές στους αγωγούς North Stream 1 & 2 δείχνει κλιμάκωση του ενεργειακού πολέμου. Για τον λόγο αυτόν, η ΕΕ πρέπει επιτέλους να αφυπνιστεί και να προετοιμαστεί για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Οφείλει να αποδεχθεί την επιστολή που κατέθεσε η Ελλάδα και άλλα 14 κράτη-μέλη για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, αλλά και την ελληνική πρόταση για δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου.

Η Ακροδεξιά, με αφορμή και τις ιταλικές εκλογές, κάνει πιο έντονη την παρουσία της στην Ευρώπη. Εκτιμάτε πως αυτό το κλίμα μπορεί να επηρεάσει τη χώρα μας; 

Στην πατρίδα μας έχουμε πρόσφατη και οδυνηρή εμπειρία από τη δράση ακροδεξιών μορφωμάτων, αλλά θέλω να πιστεύω ότι τελειώσαμε οριστικά με τη φιλοναζιστική Χ.Α. και τους μιμητές της. Επίσης, οι Έλληνες έχουμε πρόσφατη εμπειρία και από τις οδυνηρές επιπτώσεις των δυνάμεων του λαϊκισμού και των αυταπατών. Έχουμε όμως και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό.Μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται την αγωνία των πολιτών και δίνει καθημερινά τη μάχη για να απορροφήσει τις συνέπειες των αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων. Όμως, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της επακόλουθης αύξησης του κόστους ζωής, απαιτείται συνολική ευρωπαϊκή λύση. Κανένα κράτος δεν μπορεί μόνο του. Σε διαφορετική περίπτωση, θα διογκωθεί η εντύπωση των κοινωνιών ότι η ΕΕ είναι ανήμπορη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής. Η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών θα κλυδωνιστεί περαιτέρω και οι δυνάμεις των άκρων και του λαϊκισμού θα απειλήσουν συνολικά τα θεμέλια της πολιτικής μας κοινότητας. Προφανώς και της Ελλάδας. Ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε είναι να στρέψουμε άμεσα το τιμόνι προς την κατεύθυνση μίας πιο δίκαιης, κοινωνικής και αξιακής Ένωσης. Όχι να κουνούν το δάκτυλο στους πολίτες οι τραπεζίτες και η ελίτ. Προς μια Ευρώπη του κοινωνικού φιλελευθερισμού, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της συλλογικής ευημερίας. Ειδικά στην εποχή που ζούμε, κατά την οποία οι αγορές απορρυθμίζονται, η πολιτική οφείλει να εγγυάται τη συνοχή της κοινωνίας.

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο