Σε ζητήματα που απασχόλησαν και απασχολούν τον δήμο του, αναφέρθηκε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης. Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης πως είναι στις προθέσεις του να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Κύριε δήμαρχε, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό γεγονός έλαβε χώρα το καλοκαίρι στην πόλη σας. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Πράγματι, στις 23 και 24 Ιουνίου ο Άλιμος φιλοξένησε το Συνέδριο της Επιτροπής Ιθαγένειας, Διακυβέρνησης, Θεσμικών και Εξωτερικών Υποθέσεων (CIVEX) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Θέμα του συνεδρίου ήταν το Μεταναστευτικό/ Προσφυγικό, ένα ζήτημα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την Ευρώπη και ιδιαίτερα την πατρίδα μας. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, πρότεινα να γίνει το ευρωπαϊκό αυτό συνέδριο στον Άλιμο. Και για να γνωρίσουν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι την Ελλάδα, μια χώρα από εκείνες που σηκώνουν το βάρος των ροών, αλλά και για να προβληθεί πανευρωπαϊκά ο Άλιμος. Από τη στιγμή που η πρόταση έγινε δεκτή, με μεγάλο αίσθημα ευθύνης ο Δήμος Αλίμου προετοίμασε μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια την υποδοχή των 200 και πλέον ξένων αξιωματούχων και τη διοργάνωση της διημερίδας. Οιεργασίες διεξήχθησαν με μεγάλη επιτυχία και αντηλλάγησαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις για το πώς δήμοι και περιφέρειες της Ευρώπης μπορεί να αποτελέσουν τον καταλύτη στη διαχείριση του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έφυγαν κατενθουσιασμένοι,κι αυτό μας χαροποίησε ακόμη περισσότερο.

Το καλοκαίρι σας, λοιπόν, ήταν «φορτωμένο». Είχατε και την αντιπαράθεση με τα μαγαζιά της παραλίας για την ηχορύπανση.

Ακούστε… Ως δημοτική αρχή κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, για να γίνει ο Άλιμος ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός με ξεχωριστή ποιότητα, γεγονός που θα δώσει πολλές ανάσες στη ζωή της τοπικής μας κοινότητας. Όμως –το ξαναλέω– προσπαθούμε να γίνονται όλα με ποιότητα και απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των κατοίκων. Γι’ αυτό και αντιδράσαμε έντονα στην ασύδοτη ηχορύπανση των μαγαζιών της παραλίας. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και τους εργαζομένους, αλλά πάντοτε αναζητώντας ένα θετικό μοντέλο συνύπαρξης ανάμεσα σε κατοίκους και επιχειρηματίες στην περιοχή μας. Το ελπιδοφόρο είναι ότι,πλην ελαχίστων εξαιρέσεων,τα περισσότερα παραλιακά καταστήματα συνεργάστηκαν και πήραν σοβαρά μέτρα, ώστε να εξαλειφθεί η ηχορύπανση.Η κατάσταση πλέον έχει βελτιωθεί θεαματικά, αλλά παρόλα αυτά η δημοτική αρχή παραμένει σε εγρήγορση και επιφυλακή.

Είναι γνωστό ότι σας απασχολεί πολύ το θέμα του καθαρού περιβάλλοντος. Θέλετε να μας δώσετε κάποια στοιχεία από σχετικές δράσεις σας;

Αυτήν τη στιγμή έχουμε εφοδιάσει όλες τις γειτονιές του Αλίμου με τους καφέ κάδους για την ανακύκλωση των οργανικών βιοαποβλήτων. Κάθε είδους απόβλητα από την κουζίνα και τον κήπο μας (υπολείμματα τροφών, φρούτα, λαχανικά, κλαδέματα κ.λπ.)ρίχνονται εκεί και στη συνέχεια μετατρέπονται σε λίπασμα και επιστρέφουν στη φύση, χωρίς να πηγαίνουν στη χωματερή. Μοιράσαμε δωρεάν στους πολίτες μικρούς οικιακούς καφέ κάδους, για να τα μεταφέρουν εύκολα, ενώ η Περιφέρεια μάς διέθεσε τρία απορριμματοφόρα για την αποκομιδή βιοαποβλήτων. Αλλά και στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας τα πήγαμε πολύ καλά, καθώς ο Άλιμος αναδείχθηκε δεύτερος ανάμεσα σε 3.184 δήμους από όλη την Ευρώπη και πρώτος ανάμεσα σε 91 δήμους από όλη την Ελλάδα για το Βραβείο της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021!

Εκτός από το περιβάλλον δείχνετε και μεγάλο ενδιαφέρον για την επαφή των δημοτών σας με την τέχνη. Πρόσφατα διαβάσαμε για την τοιχογραφία της «Έναστρης Νύχτας» του Βαν Γκογκ στο 2ο Λύκειο της πόλης σας.

Η τέχνη ημερώνει, παρηγορεί, βοηθάει με τη συγκίνηση να ξαναβρίσκουμε την ψυχή μας, πέρα από τα μικρά και ασήμαντα. Γι’ αυτό και προσπαθούμε ως δημοτική αρχή να φέρουμε σ’ επαφή τους κατοίκους του Αλίμου και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά με την τέχνη. Η συνεργασία μας με τους street artists SpyLex άρχισε όταν τους αναθέσαμε να «ντύσουν» τα μουντά κουτιά των ΚΑΦΑΟ με γνωστά έργα τέχνης. Μάλιστα, φωτογραφία ενός τέτοιου κουτιού της πόλης μας που απεικόνιζε «Το δωμάτιο» αναρτήθηκε στον λογαριασμό του περίφημου Μουσείου Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Κι επειδή όλοι θαυμάζουμε και αγαπούμε τον Βαν Γκογκ, είπαμε να στολίσει η «Έναστρη Νύχτα» ένα Λύκειό μας κι έτσι να έχουν τα παιδιά που φοιτούν εκεί μια ξεχωριστή προσλαμβάνουσα εικαστικής παιδείας.

Παράλληλα ετοιμάζουμε και τη νέα μας εικαστική έκθεση με έργα του αείμνηστου σπουδαίου εικαστικού Κυριάκου Κατζουράκη, σε συνεργασία με τη σύντροφο της ζωής του, την ξεχωριστή ηθοποιό Κάτια Γέρου, και τον ομότιμο καθηγητή Μάνο Στεφανίδη.

Κύριε Κονδύλη, είναι στις προθέσεις σας να διεκδικήσετε ακόμη μία θητεία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023;

Ναι. Το έχω ήδη κάνει γνωστό. Κι εγώ κι οι συνεργάτες μου μέσα από αυτές τις δύο θητείες έχουμε αποκτήσει άμεση γνώση και μεγάλη εμπειρία πάνω στα προβλήματα της πόλης μας. Το έργο μας φαίνεται καθημερινά σε κάθε γωνιά του Αλίμου. Αν οι δημότες, λοιπόν, αποφασίσουν, θα συνεχίσουμε…

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο