Τα πάνω κάτω φέρνει η ενεργειακή κρίση ως προς το κόστος και τον τρόπο θέρμανσης. Ο προβληματισμός στα νοικοκυριά για το πόσο ακριβά θα κοστίσει ο φετινός χειμώνας συνεχώς μεγαλώνει.

Οι καταναλωτές προσπαθούν να βρουν λύσεις, ώστε να μεταβούν από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο, αναζητώντας πληροφορίες για το αν μπορούν να επιστρέψουν στον προηγούμενο τρόπο θέρμανσης και ποιο θα ήταν το κόστος τής εκ νέου μετατροπής του καυστήρα τους.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Θερμοϋδραυλικών Νομού Θεσσαλονίκης, Φώτης Τσαπαδάς, μίλησε στο«Π» διευκρινίζοντας πως η μετατροπή από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο δεν είναι για όλους εύκολη.
«Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Άλλες φορές μπορεί να γίνει η μετατροπή, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Κάθε περίπτωση έχει τη δική της ιδιομορφία. Εξαρτάται από την εγκατάσταση που υπάρχει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο κόσμος είναι ανήσυχος, έχει μπερδευτεί και ζητάει να βρει λύσεις. Πολλοί είναι εκείνοι που ρωτούν τι να κάνουν και τι μπορεί να τους συμφέρει. Ωστόσο, όσο κρατά ο καλός καιρός, δεν αποφασίζουν τι θα κάνουν. Βρίσκονται σε στάση αναμονής. Με το που θα αρχίσουν τα κρύα, τότε θα δούμε πού έχουν καταλήξει», προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον δύσκολο ενεργειακό χειμώνα που έρχεται.

«Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Θα πρέπει να το δούνε με ψυχραιμία», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Ένας σημαντικός παράγοντας για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο θέρμανσης είναι τα χρήματα. Οι νέου τύπου ατομικοί λέβητες πετρελαίου κοστίζουν, όπως είπε ο κ. Τσαπαδάς, από 2.000 έως 2.500 ευρώ, ενώ στους παλαιού τύπου οι τιμές ξεκινούν από 1.000 ευρώ. «Γενικότερα, το κοστολόγιο μιας μετατροπής μπορεί να κυμανθεί από 500 ευρώ και να φτάσει τα 5.000 ευρώ».

Δεύτερος παράγοντας είναι ο χώρος, εάν δηλαδή ο ένοικος ενός διαμερίσματος έχει χώρο να τοποθετήσει τον λέβητα στον μπαλκόνι του.

«Να αναφέρουμε ότι στις πολυκατοικίες που είχαν ως κεντρική θέρμανση το πετρέλαιο και πλέον οι ένοικοι εγκατέστησαν ατομικούς λέβητες αερίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιστρέψουν, καθώς, και να θέλει κάποιος να βάλει λέβητα πετρελαίου, πρέπει να έχει χώρο στο μπαλκόνι του. Αν έχει χώρο και τα χρήματα, τότε μπορεί να το κάνει, καθώς η εσωτερική εγκατάσταση είναι η ίδια με αυτήν του φυσικού αερίου και δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή», είπε.

Τέλος, ο κ. Τσαπαδάς τόνισε πως «πρέπει να προστατέψουμε τον κόσμο από τους επιτήδειους που θέλουν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις προχωρώντας σε μετατροπές υψηλού κόστους. Θα είναι αργά, όταν οι καταναλωτές διαπιστώσουν ότι τα χρήματα που έδωσαν δύσκολα θα αποσβεστούν».

Να σημειώσουμε ότι όσοι «φύγουν» από το φυσικό αέριο και επιστρέψουν στο πετρέλαιο θα έχουν φέτος διπλό επίδομα θέρμανσης, εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και τα 24.000 για το ζευγάρι, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Η «μάχη» της συνέλευσης

Αναφορικά με τις πολυκατοικίες, ήδη διεξάγονται «μάχες επί μαχών» στις γενικές συνελεύσεις για το πώς θα ζεσταθούν κατά την επικείμενη χειμερινή σεζόν. Τα βασικά θέματα που τίθενται είναι το εάν θα υπάρξει αντικατάσταση του καυστήρα, ώστε να γίνει πράξη η επιστροφή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο, και το εάν θα περιοριστούν οι ώρες λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης ή θα κλείσει η κεντρική θέρμανση εντελώς, ώστε το κάθε διαμέρισμα να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο. Το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι φθηνότερο από το φυσικό αέριο στο ξεκίνημα της φετινής χειμερινής περιόδου, αλλά η διαφορά μεταξύ των δύο τιμών δεν θα είναι τόσο μεγάλη, ώστε να δικαιολογεί την απεγκατάσταση του καυστήρα φυσικού αερίου. Ακόμη και αυτό, όμως, ισχύει μόνο για τον Οκτώβριο, ενώ για τους επόμενους μήνες του χειμώνα ουδείς μπορεί να κάνει από τώρα ασφαλείς προβλέψεις. Οι αποφάσεις στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών λαμβάνονται με πλειοψηφία. Σε περιπτώσεις που η πλειοψηφία ζητά τη διακοπή της κεντρικής θέρμανσης, η μειοψηφία δεν μπορεί να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο, καθώς αυτομάτως προκύπτει θέμα πληρωμής κοινοχρήστων.

Ήδη έχει φανεί πως η μετατροπή της κεντρικής θέρμανσης ώστε να λειτουργήσει με πετρέλαιο και όχι με φυσικό αέριο δεν προχωρά, παρά σε εξαιρετικά μεμονωμένες περιπτώσεις πολυκατοικιών, οι οποίες, αν και επένδυσαν στον εξοπλισμό για το φυσικό αέριο, κράτησαν την υποδομή του πετρελαίου (καυστήρα, δεξαμενή πετρελαίου).
Χωρίς την εν λόγω υποδομή, απαιτείται να γίνει μια επένδυση αρκετών χιλιάδων ευρώ για μια μέση πολυκατοικία 12-15 διαμερισμάτων. Αυτό σημαίνει ένα εφάπαξ κόστος στα κοινόχρηστα που μπορεί να ξεπερνάει τα 250-300 ευρώ ανά διαμέρισμα. Αυτό το ποσό, τουλάχιστον με τα στοιχεία που υπάρχουν για τον Οκτώβριο, δεν είναι δεδομένο ότι θα αποσβεστεί από τα νοικοκυριά εφόσον το καταβάλουν, καθώς, με την οριζόντια επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, η τιμή του φυσικού αερίου με την αντίστοιχη του πετρελαίου έχει πλησιάσει αρκετά (περίπου 11-12 λεπτά το πετρέλαιο θέρμανσης και περίπου 13-14 λεπτά το φυσικό αέριο, ενώ, αν τεθεί και θέμα διαφορετικής απόδοσης του κάθε καυσίμου, η διαφορά μικραίνει ακόμη περισσότερο).

Μικρά φωτοβολταϊκά: Πρόγραμμα επιδότησης 250.000 εγκαταστάσεων

Εν τω μεταξύ, εξαιρετικά πιο συμφέρουσα θα γίνει, για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, αγρότες και μικρές επιχειρήσεις, η κάλυψη μέρους των αναγκών τους σε ρεύμα μέσω ηλιακής ενέργειας, μέσα από το πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών στέγης από τις τρεις αυτές ομάδες καταναλωτών.
Το πρόγραμμα εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ και αφορά συστήματα αυτοπαραγωγής και συμψηφισμού (net-metering), ενώ το χαρτοφυλάκιο έργων που θα αναπτυχθεί μέσω του προγράμματος ανέρχεται σε 2,5 Γιγαβάτ, με το όριο για κάθε «μικρό» φωτοβολταϊκό να είναι τα 10 κιλοβάτ.
Επομένως, με δεδομένο ότι ορισμένοι δικαιούχοι θα εγκαταστήσουν συστήματα μικρότερης ισχύος, καθώς έχουν να καλύψουν πιο περιορισμένες ανάγκες σε ρεύμα, το πλέον πιθανό είναι πως τελικά θα διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων.

Η χρηματοδότηση αφορά 100.000 φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, 75.000 σε στέγες επιχειρήσεων και 75.000 σε στέγες αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Η χρηματοδότηση των φωτοβολταϊκών θα καλύψει από το 40% έως και το 60% της επένδυσης. Στην περίπτωση των νοικοκυριών και των αγροτών, τα κονδύλια θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το REPower EU. Στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και η σχετική δράση που έχει ήδη δρομολογηθεί να «τρέξει» για τις μικρές επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης, από το οποίο θα προέλθουν τα αντίστοιχα ποσά. Για αυτή την κατηγορία, το πιθανότερο είναι να προκριθούν συστήματα μόνον για αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση.
Ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας, μιλώντας στο «Π», εξήγησε ότι «δημιουργείται ένας χώρος 2,7 Γιγαβάτ, ώστε να μπορούν να καλύπτουν μέρος των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο. Θα υπάρχει μια επιδότηση 40% με 60%, θα διευκρινιστεί με ποιον τρόπο γίνεται».

Ο κ. Χατζησαλάτας ανέφερε ότι, λόγω της εξαγγελίας, σε αυτήν τη φάση έχουν παγώσει τα έργα που είχαν ξεκινήσει για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, καθώς όλοι τώρα περιμένουν την επιδότηση. Τι θα μπορεί να κάνει κάποιος με το φωτοβολταϊκό στο σπίτι; Παρά την αρχική πεποίθηση ότι ο καταναλωτής θα μεταπωλούσε ρεύμα στον πάροχο, τελικά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. «Θα καλύπτουμε τις ανάγκες του σπιτιού μας ώστε το ρεύμα που απαιτείται να είναι από τον δικό μας ενεργειακό κουμπαρά», σημείωσε ο Γιάννης Χατζησαλάτας. Ουσιαστικά, η ενέργεια που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό θα συμψηφίζεται (αφαιρείται) από την κατανάλωση.

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο