Τι είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για ενεργειακή κρίση, ακρίβεια και  αλλαγές στην ΕΥΠ.

Για τις τουρκικές προκλήσεις, την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, αλλά και τις αλλαγές που έρχονται στην ΕΥΠ μίλησε στην ΕΡΤ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε για μια αυξανόμενη πίεση στην καθημερινότητα των ανθρώπων, που είναι οι συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας. «Οι συντελεστές κόστους παραγωγής έχουν ανέβει στο Θεό» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική που χτίζει αναχώματα στις επιθέσεις της ακρίβειας. «Υπάρχουν και ασυνείδητοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κοινωνία και την κατάσταση. Όλο και λιγότεροι όμως» είπε και πρόσθεσε: «Περνάμε δύσκολα, ο κόσμος πιέζεται και θα πιεστεί. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατηγόρησε την Ευρώπη για ολιγωρία στο θέμα της ενεργειακής κρίσης. «Η Ευρώπη δεν έχει αντιδράσει με την ταχύτητα που απαιτείται, ούτε με την ταχύτητα που είχε την περίοδο της πανδημίας. Τα βήματά της είναι πολύ αργά. Σπαταλάει χρόνο τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι πιέζονται πολύ στα οικονομικά τους. Γίνονται κάποια μικρά βήματα αλλά πρέπει να γίνουν πιο γενναία και ουσιαστικά» τόνισε.

Για το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος μέσα στο χειμώνα δήλωσε ότι  δεν υπάρχει απλώς Plan B, υπάρχει προετοιμασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και σε συγκεκριμένα στάδια είναι αρκετά ώριμη. «Έχουμε εγγυήσεις ότι δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακραία σενάρια, να μην έχουν ρεύμα τα νοικοκυριά ή να πάμε σε δελτίο ρεύματος» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα, τόνισε ότι αν η τουρκική πλευρά επιδιώξει κάποια συνάντηση, θα το αξιολογήσει η ελληνική πλευρά. «Πιστεύω ότι θα απαντήσει θετικά. Ο Ερντογάν ήταν που είπε “Μητσοτάκης γιοκ”. Προσωρινά πάντως δεν υπάρχει κάποιο αίτημα» είπε ο κ. Οικονόμου.

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών και ότι καλό θα είναι να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. «Η τουρκική πλευρά εδώ και πολύ καιρό έχει επιλέξει τον παροξυσμό σε βάρος της χώρας μας με επιθέσεις, ανιστόρητους ισχυρισμούς. Η ελληνική πλευρά απαντά με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα» δήλωσε.

Σχολιάζοντας το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο τόνισε ότι η Τουρκία επιχειρεί να ενεργοποιήσει ένα μνημόνιο που είναι ουσιαστικά ανενεργό και νεκρό. «Δεν είναι πρώτη φορά που η Τουρκία φαίνεται να αγνοεί τον διεθνή περίγυρο και να δημιουργεί τετελεσμένα. Η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει μια πραγματικότητα γύρω από κάτι που είναι παράνομο» σχολίασε τονίζοντας ότι θίγει κυριαρχικά δικαιώματα και άλλων χωρών.

Παράλληλα σημείωσε ότι αναλόγως τα πορίσματα που θα καταθέσουν τα κόμματα, θα προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα ΕΥΠ. «Ήδη προχωρήσαμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε δύο πράγματα: Βάλαμε δεύτερο φίλτρο εισαγγελέα όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα και δεύτερον θεσμοθετήσαμε την έκφραση γνώμης των Θεσμών και Διαφάνειας σε ότι αφορά τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ. Υπάρχουν και άλλες σκέψεις και γρήγορα η κυβέρνηση θα νομοθετήσει» κατέληξε ο κ. Οικονόμου.