Την ώρα που έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που θα διεξαχθεί στην Πράγα στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου της Ε.Ε., ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όχι μόνο δεν ρίχνει τους τόνους, αλλά συνεχίζει την επιθετική ρητορική των τελευταίων μηνών κατά της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μιλώντας σε τελετή απονομής βραβείων, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ. Για ποιο πράγμα ζητά βοήθεια; εναντίον της Τουρκίας. Ό,τι κι αν κάνετε, θα κάνουμε πάντα ό,τι χρειάζεται και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε».

Στις 6 Οκτωβρίου  Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν στην Πράγα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, λίγες ημέρες πριν βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τούρκο πρόεδρο στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η ελληνική κυριαρχία δεν αμφισβητείται.

«Φυσικός μας χώρος, παραμένει ο δυτικός κόσμος και πυξίδα μας το διεθνές δίκαιο και η δημοκρατία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και «γι’ αυτό αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που πρόθυμα κάποιοι θα ήθελαν να μιμηθούν στην γειτονιά μας. Αυτές οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις κόκκινες γραμμές μας. Δημιουργούμε αναχώματα στην προσπάθεια της Μόσχας να μετατρέψει την ενέργεια σε όπλο».