Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε από τη Βαρσοβία νέο μήνυμα στην Άγκυρα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εδαφική της κυριαρχία με όλα τα διαθέσιμα, νόμιμα μέσα.

Ο Νίκος Δένδιας, συμμετείχε στο Warsaw Security Forum και σε δηλώσεις του για τις συζητήσεις που έγιναν στην Πολωνική πρωτεύουσα μίλησε για τις δυνάμεις του σκότους που θέλουν να επιβάλλουν μια νέα ευρωπαϊκή τάξη όχι με βάση τις κοινές αξίες και το διεθνές δίκαιο, αλλά με γνώμονα την ισχύ και την απειλή της ισχύος. «Είχαμε μια ισχυρή κοινότητα στη Μαριούπολη, τη Ζαπορίζια. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ευημερία, αλλά και ότι θα αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους όσοι ευθύνονται», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Για την Ανατoλική Μεσόγειο και την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, ανέφερε ότι μετά την ενημέρωση στους Ευρωπαίους συναδέλφους και στην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νιούλαντ τον Σεπτέμβριο, υπογράμμισε την κλιμάκωση των ρητορικών προκλήσεων από την Τουρκία που φτάνει σε νέα υψηλά, πολλές φορές και σε προσωπικό επίπεδο.

«Να είμαι ειλικρινής: δεν θα μας αποτρέψει, αλλά δεν θα μπούμε και σε ρητορικό διαγκωνισμό. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εδαφική της κυριαρχία, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ύπαρξή της με όλα τα διαθέσιμα, νόμιμα μέσα», επισήμανε, ο κ. Δένδιας, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, ότι Ε.Ε., ΗΠΑ, Γερμανία, Αίγυπτος δημοσίως αποκηρύττουν τις πρακτικές της Τουρκίας.

«Λένε το προφανές: ότι η νυν κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες. Και τα δύο Μνημόνια που έχει υπογράψει η Λιβύη δεν είναι μόνο παράνομα, είναι άκυρα και κενά περιεχομένου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαρσοβία, ο Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιου Ράου (Zbigniew Rau).«Εποικοδομητική συζήτηση για διμερείς σχέσεις, περιφερειακές εξελίξεις, ενέργεια, Ανατολική Μεσόγειο, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, Λιβύη, συνεργασία εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ» έγραψε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών.