«Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας», ανέφερε κατά πληροφορίες μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση στο πάνελ «Ενέργεια, Κλίμα, Οικονομία», όπου ήταν συμπρόεδρος με τον πρόεδρο της Ελβετίας στις εργασίες της Ευρωπαικής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει λύση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και διεμήνυσε: «αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη. Χρειάζεται κοινή απάντηση, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της» διεμήνυσε με νόημα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Να απαλείψουμε τα δίκτυα διακινητών που εργαλειοποιούν απελπισμένους ανθρώπους
Στην Πράγα όπου συνεδριάζουν το προσεχές διήμερο η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα και το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μεταφέρεται το πεδίο διεθνοποίησης, από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, σε μία συγκυρία όπου πυκνώνουν και τα μηνύματα καταδίκης της Αγκυρας από Ευρωπαίους εταίρους και υπερατλαντικούς συμμάχους για το σκηνικό έντασης που δημιουργεί η γειτονική χώρα.

Λίγο πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, περαιτέρω δυναμική αποκτά και η πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, μετά την αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που, όπως προκύπτει από την επιστολή Φον ντερ Λάιεν προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κινείται πλέον προς μια τέτοια κατεύθυνση, δικαιώνοντας την επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν από τους πρώτους ηγέτες που έθεσαν το ζήτημα αυτό στο τραπέζι της Ε.Ε. από τον περασμένο Μάρτιο και η χώρα μας πρωταγωνιστεί έκτοτε στις διεργασίες για την υιοθέτησή της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο της Πράγας αναφέρθηκε στις αξίες που πρέπει να πρεσβεύουν οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτή τη κοινότητα των χωρών, ενώ εξέφρασε και τη λύπη του για την διπλή τραγωδία στο Αιγαίο με τα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα.

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα νέο φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της ηπείρου με στόχο την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και ευημερίας. Είναι αυτονόητο πως μία τέτοια κοινότητα χωρών θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αρχές και αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Σε ένα διαφορετικό ζήτημα, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά, με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους διακινητές που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».

Σημαντικό βήμα

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ και το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της επιστολής κάνοντας λόγο «για μια σημαντική στιγμή και για απόλυτη προσωπική δικαίωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη», σχολιάζοντας ότι «όπως και στην περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων υπέρβασης των προβλημάτων».

Το μήνυμα που εξέπεμψε μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας και το στίγμα των θέσεων που θα υποστηρίξει ο κ. Μητσοτάκης στην Πράγα, είναι πως «οι θέσεις της προέδρου της Κομισιόν για την ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, υιοθετώντας τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όλων των ειδών στην αγορά της Ευρώπης, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών, πρέπει να γίνουν αποφάσεις ώστε να συμβάλουν αποφασιστικά στην ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες».