Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραχώρησε συνέντευξη στο BBC, εκφράζοντας αυξημένη ανησυχία για τις πυρηνικές απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως είπε ο Ζελένσκι, η Ρωσική ηγεσία έχει αρχίσει να προετοιμάζει την κοινωνία για το ενδεχόμενο μια επίθεσης με πυρηνικά στην Ουκρανία, αν και ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει ακόμα, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο.

«Νομίζω ότι αρχίζουν να το επικοινωνούν. Αρχίζουν και προετοιμάζουν τη ρωσική κοινωνία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Βασικά είναι επικίνδυνο ακόμα και να μιλάμε γι’ αυτό» υπογράμμισε στον δημοσιογράφο του BBC Τζον Σίμπσον ο Ουκρανός ηγέτης.

Επιπλέον, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε ότι κάλεσε τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ να χτυπήσουν στο εσωτερικό της Ρωσίας στο πλαίσιο ομιλίας του την περασμένη Πέμπτη (6/10), υπογραμμίζοντας πως η μετάφραση της φράσης του στα ρώσικα ήταν αυτή που δημιούργησε την παρεξήγηση. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε υποστηρίξει πως ο Ζελένσκι έκανε έκκληση για να ξεκινήσει ένας παγκόσμιος πόλεμος. «Το γεγονός αυτό [την κακή μετάφραση] το εκμεταλλεύτηκαν οι Ρώσοι και άρχισαν να μεταφράζουν όσα είπε σύμφωνα με τη δική τους λογική», τόνισε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε επιπλέον τον ρωσικό λαό να αντισταθεί στον Πούτιν. «Παλέψτε για το σώμα, την ψυχή και τα δικαιώματά σας» είπε στους Ρώσους πολίτες. «Στέλνουν αυτά τα παιδιά στην Ουκρανία ουσιαστικά άοπλα, χωρίς καν εξοπλισμό.Είναι απλώς τροφή για τα κανόνια. Αν δεν θέλουν να γίνουν κεμπάπ, πρέπει να παλέψουν για τη ζωή τους», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Κατέληξε λέγοντας ότι «ο Πούτιν δεν φοβάται ένα πυρηνικό χτύπημα. Φοβάται το λαό του. Γιατί μόνο ο λαός του μπορεί να τον αντικαταστήσει και να δώσει την εξουσία του σε άλλο πρόσωπο».