Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2022, στο Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου θα έχουν συνάντηση για διευρυμένες συνομιλίες. Στη συνέχεια, περίπου στις 14:00 ώρα Ελλάδας, αναμένεται να γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο, εντάσσεται στο πλαίσιο των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου και των τακτικών επαφών μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις καθώς και στις τελευταίες εξελίξεις σε Αιγαίο, Μέση Ανατολή και Λιβύη.

Η συνάντηση προγραμματίστηκε μετά την υπογραφή των παράνομων συμφωνιών που υπέγραψε στη Λιβύη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και αφορούν σε έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή από τουρκικές εταιρείες.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, τόσο ο κ. Δένδιας όσο και ο κ. Σούκρι αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει τη συμφωνία με την Άγκυρα.