Σε δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, σε εκπαιδευτικό συνέδριο το μεσημέρι της Δευτέρας, ανέφερε ότι οι συζητήσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες στην Πράγα, την προηγούμενη εβδομάδα, περιστράφηκαν στα ενεργειακά.

«Αυτό άκουγα συνεχώς από τους ηγέτες στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Πράγας: ‘Πώς θα περάσουμε αυτόν τον χειμώνα’… Όλοι μιλούν γι’ αυτό. Εγώ τους είπα πως εμείς, σαν Τουρκία, δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα. Οι ηγέτες σκέφτονταν βραχυπρόθεσμα. Δυστυχώς, δεν αξιολόγησαν τις εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με κοινή λογική», ανέφερε ο Ερντογάν.

Ο ίδιος, εξήγησε κατά την κρίση του, ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η υπάρχουσα δομή στον κόσμο. Είναι αναπόφευκτο να συμβούν ριζικές πολιτικές αλλαγές την επόμενη περίοδο. Λέμε ότι ένας δικαιότερος κόσμος είναι εφικτός και τονίζουμε ότι η ανθρωπότητα δεν είναι αβοήθητη παρά τις δυσκολίες. Βλέπουμε ότι οι εκκλήσεις της Τουρκίας για ειρήνη εκτιμώνται. Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών διαμοιράζονται στον κόσμο μέσω της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει κάνει προετοιμασίες για αυτές τις μέρες με τα έργα που έχει υλοποιήσει τα τελευταία 20 χρόνια. Προετοιμάσαμε το έθνος μας για το σήμερα με τη μαεστρία ενός σκακιστή. Κοιτάξαμε τι χρειάζεται ο λαός μας και όχι αυτά που επιβάλλονται στη χώρα μας».

Επιπλέον, ο Ερντογάν, μίλησε και για τις γεωτρητικές επιχειρήσεις της Τουρκίας, αναφέροντας πως «διαθέτουμε πλέον δυο πλοία σεισμικών ερευνών και πέντε γεωτρύπανα», αναμένοντας πως στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου «θα ξεκινήσουμε να αντλούμε φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλσσα».