«Είναι σε τόσο αξιολύπητη κατάσταση που πάνε σε άλλες χώρες και κλαίνε και ζητιανεύουν»

Πρωτοφανείς απειλές και προσβολές προς την Ελλάδα περιελάμβανε τηλεοπτική  συνέντευξη που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Τουρκία θα κάνει έρευνες, γεωτρήσεις και εμπόριο» διεμήνυσε ο Τσαβούσογλου. «Πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα μας, ακόμη κι αν ο κόσμος σταθεί απέναντί μας. Όποιος κι αν είναι», συμπλήρωσε.

Μιλώντας με ιδιαίτερα απαξιωτικό τρόπο, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την Ελλάδα αξιολύπητη και ανέφερε ότι η Αθήνα «νιώθει άβολα με την Τουρκία να είναι παγκόσμιος παράγοντας».

«Όποιος καβαλάει ένα αυτοσχέδιο άλογο πέφτει γρήγορα. Μην λέτε συνέχεια ότι πίσω μου είναι οι ΗΠΑ και πίσω μου η ΕΕ. Έχεις μπροστά σου μια δυνατή Τουρκία» διεμήνυσε, προσθέτοντας «στην ιστορία, ο Τούρκος στρατιώτης σε έριξε στη θάλασσα κι επειδή δεν μπόρεσες να το χωνέψεις, είσαι παντού εχθρικούς με τους Τούρκους».

Ο Τσαβούσογλου διερωτήθηκε γιατί ενοχλούνται η ΕΕ, η Ελλάδα και η Αίγυπτος για την τουρκολιβυκή συμφνία, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη Λιβύη και έχει μόνον έναν στόχο, τη σταθερότητά της.

«Η Ελλάδα είναι αξιολύπητη. Είναι σε τόσο αξιολύπητη κατάσταση που πάνε σε άλλες χώρες και κλαίνε και ζητιανεύουν», είπε, με εμφανή προσβλητική διάθεση.

Ο Τσαβούσογλου κάλεσε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην ισορροπία και επανέλαβε το μήνυμα της τουρκικής ηγεσίας. «Όποιος και να απειλεί την Τουρκία, ισχύει το “θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα”», είπε, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία το κάνει για τα δικά της συμφέροντα.

Επίσης, κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα ότι δήθεν παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων για την ειρήνη, θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης. «Για τη συνέχιση της ειρήνης, πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Άρα θέλουν σύγκρουση, δεν θέλουν ειρήνη. Κι αυτό πρέπει να απαντηθεί» είπε.

Συνεχίζοντας το παραλήρημά του για την Ελλάδα, είπε ότι «στη Θράκη υπάρχει καταδίωξη, καταπίεση, δεν υπάρχει θρησκευτική ελευθερία».