Στο«Π» ανοίγει τα χαρτιά της η δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου, η οποία δηλώνει «ξεκάθαρα παρών» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2022, μιλάει για τον προγραμματισμό της σε επίπεδο έργων αλλά και για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στους δήμους.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους τι συνέπειες έχει στον δήμο σας; Πώς θα τις αντιμετωπίσετε;

Το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και τα νοικοκυριά λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει αγγίξει και τη διαχείριση των οικονομικών των δήμων, που καλούνται να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των δημοτών, με περιορισμένους πόρους.

Αυτή η κρίση μάς βρίσκει πολύ ώριμους, καθώς πριν από χρόνια υλοποιήσαμε την αντικατάσταση των φωτιστικών στους δημόσιους χώρους της πόλης μας με σύγχρονα φωτιστικά σώματα τύπουled, επίσης ολοκληρώσαμε την ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Λυκείου – Γυμνασίου, ενός μεγάλου σχολικού συγκροτήματος στα Πευκάκια, και γενικά εξετάζουμε κάθε πιθανή μέθοδο ενεργειακής εξοικονόμησης.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης ρεύματος στον δημοτικό οδοφωτισμό άμεσα κατά 10% είναι επίσης ένας στόχος που θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε, χωρίς να κάνουμε συμβιβασμούς σε θέματα λειτουργικότητας και ασφάλειας στην πόλη μας.

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι η Πολιτεία από την πλευρά της οφείλει να σταθεί στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης με στοχευμένες πολιτικές και δράσεις, με ενισχύσεις που να καλύπτουν πραγματικά την υπέρμετρη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Γιατί οι δαπάνες μας για την ίδια με πέρυσι κατανάλωση φυσικού αερίου έχουν τετραπλασιαστεί. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτές οι υπέρογκες επιβαρύνσεις να στραγγαλίσουν οικονομικά τους δήμους και να αποβούν εις βάρος της καθημερινής εξυπηρέτησης των πολιτών μας.

Ολοκληρώθηκαν τρία χρόνια από την παρούσα δημοτική θητεία. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα;

Καταφέραμε πολλά, προγραμματίσαμε ουσιαστικά, διαχρονικά και αναγκαία έργα πνοής και υποδομών, που ευελπιστούμε να δώσουν ανάσα στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλη μας! Έχουμε κάνει μια γενική προσπάθεια να νοικοκυρέψουμε τόσο εξωτερικά τους κοινόχρηστους χώρους και δρόμους της πόλης μας, όσο και εσωτερικά σε ό,τι αφορά την οργάνωση και τη διοίκηση του δήμου. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι από την πρώτη μέρα θέσαμε ως προτεραιότητα την επιτάχυνση των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων της πόλης μας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις με αναπτυξιακό αποτύπωμα στη Νέα Ιωνία μας, όπως ανακαινίσεις κτιρίων, αναβαθμίσεις αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών, κατάρτιση νέου κανονισμού λειτουργίας, ανακατασκευή και πιστοποίηση 14 έως τώρα παιδικών χαρών με υπερσύγχρονα και ασφαλή όργανα, αναβάθμιση σχολικών κτιρίων, ενθάρρυνση της ανακύκλωσης, ψηφιακό εκσυγχρονισμό και αντικατάσταση του στόλου της δημοτικής συγκοινωνίας με τρία υπερσύγχρονα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας λεωφορεία, παράλληλα με την τοποθέτηση έξυπνων στάσεων.

Σε ό,τι αφορά τον πολιτιστικό τομέα, έχουμε αναβαθμίσει ποιοτικά τον θεσμό της πόλης μας «Ιωνικές Μέρες Τέχνης & Πολιτισμού», πραγματοποιήσαμε σειρά μεγάλων εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ του χρόνου θα παρουσιάσουμε ένα άκρως ελκυστικό πολιτιστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Ιωνίας μας.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος των πεπραγμένων μας, να ενημερώσουμε τους αναγνώστες σας ότι ως δημοτική αρχή, μόλις στον έναν χρόνο νοικοκυρέματος των οικονομικών του δήμου, καταφέραμε να προχωρήσουμε στη μείωση 10% των δημοτικών τελών για τη νέα χρονιά. Αυτό, βέβαια, επιτυγχάνεται με την απόλυτη προσήλωση και αφοσίωση της ομάδας μας. Οι αντιδήμαρχοι, τα μέλη των Νομικών Προσώπων, όλοι οι συνεργάτες μου, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Όμως επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εργαζόμενους όλων των υπηρεσιών και κυρίως αυτούς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, για την ανταπόκρισή τους στις αυξημένες ανάγκες του δήμου μας.

Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας σε σχέση με τα έργα, μέχρι το τέλος της παρούσας θητείας;

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα στο γήπεδο επί της Εθνικής Αντιστάσεως που καταστράφηκε από ανεμοστρόβιλο, επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του υπόγειου πάρκινγκ στο Οικοδομικό Τετράγωνο 150, ενώ αυτά που δρομολογούνται το επόμενο διάστημα είναι η ανάπλαση των πλατειών Αναπήρων και Κωνσταντινουπόλεως στην Καλογρέζα και πολλά άλλα, που σύντομα θα ανακοινωθούν.Βασικό μας μέλημα είναι να οικοδομήσουμε με σωστές βάσεις και υποδομές μια πόλη ανθρώπινη, καθαρή, ασφαλή, προσβάσιμη σε όλους τους δημότες και τους επισκέπτες. Παράλληλα, το πιο πολύτιμο έργο στην πόλη μας είναι άυλο και αφορά την κοινωνική προσφορά στους αδύναμους συμπολίτες μέσα από τις κοινωνικές δομές του δήμου μας, που έχουν διακριθεί για τις υπηρεσίες τους σε πανελλαδικό επίπεδο, με το βραβείο της δεύτερης θέσης στα BestCityWards. Στα έργα συγκαταλέγεται για εμάς επίσης η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, καθώς και η αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, διότι, κακά τα ψέματα, το αναπτυξιακό σκέλος κάθε δήμου, νομίζω, έχει να κάνει με αυτό. Συνεχίζουμε με την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, την επιτάχυνση εμβληματικών έργων της πόλης μας, αλλά και μικρών έργων που αφήνουν μεγάλο αποτύπωμα στην καθημερινότητα του Ιωνιώτη και της Ιωνιώτισσας.

Είναι στις προθέσεις σας να διεκδικήσετε ακόμη μία θητεία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023;

Ο στόχος υλοποίησης των μεγάλων έργων δημιουργεί αλληλένδετη συνθήκη και υποχρέωση να ζητήσω ανανέωση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου ως δημάρχου, ώστε να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που ξεκίνησαν και αυτές που αναμένεται να ξεκινήσουν. Βασικό μέλημα είναι να αφήσουμε παρακαταθήκες οι οποίες θα χρησιμεύσουν στο μέλλον για μια πόλη που όλοι ονειρευόμαστε και εργαζόμαστε σκληρά γι’ αυτό. Ξεκάθαρα λοιπόν απαντώ θετικά στο ερώτημά σας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο