«Δικτατορίσκε», «εθνική ντροπή»: οι επιθέσεις επί προσωπικού διαδέχονταν η μια την άλλη χθες Κυριακή, στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ πρόσωπο με πρόσωπο των Λούλα και Ζαΐχ Μπολσονάρου, δύο εβδομάδες προτού ανοίξουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την 30ή Οκτωβρίου.

Η εκπομπή, που κράτησε κάτι λιγότερο από δύο ώρες και μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Bandeirantes, ήταν θυελλώδης κατά μεγάλο μέρος της, ο τόνος πάντως ήταν λιγότερο σκληρός από ό,τι σε ανάλογη τηλεοπτική συζήτηση πριν από τον 1ο γύρο, στην οποία είχαν πάρει μέρος κι άλλοι υποψήφιοι.

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος (2003-2010) Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα φάνηκε να παίρνει αρχικά το πλεονέκτημα, διατυπώνοντας βαριές κατηγορίες για τις «παραλείψεις καθήκοντος» του κ. Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού (πάνω από 687.000 νεκροί στη Βραζιλία).

Όμως ο ακροδεξιός νυν αρχηγός του κράτους έκανε τη ρελάνς προς το τέλος, επιμένοντας στο ζήτημα της διαφθοράς, ειδικά το τεράστιο σκάνδαλο γύρω από τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras.

«Οι δύο υποψήφιοι είχαν τα πάνω και τα κάτω τους, όμως, γενικά, ο πρόεδρος Μπολσονάρου πήγε καλύτερα» στο μεγαλύτερο μέρος της εκπομπής, απέναντι στον «νευρικό» Λούλα, εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτολόγος Κρίστοφερ Μεντόντσα.

«Λούλα, έπρεπε να πας σπίτι σου, να απολαύσεις τη ζωή, αντί να επιστρέφεις στον τόπο του εγκλήματος. Είσαι εθνική ντροπή!», εξακόντισε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, καταγγέλλοντας τη «διαφθορά που αφθονούσε στη Βραζιλία» κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του προκατόχου του.

Ο Λούλα, από την πλευρά του, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον απερχόμενο πρόεδρο «δικτατορίσκο», κατηγορώντας τον ιδίως πως έχει βαλθεί να αυξήσει τον αριθμό των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου για να αποδυναμώσει τη δικαστική εξουσία.

Όμως τού επιφύλαξε τις πιο βιτριολικές επιθέσεις για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

«Λόγω της παράλειψης καθήκοντος από πλευράς σου, πάνω από 680.000 άνθρωποι είναι νεκροί εξαιτίας της COVID στη Βραζιλία, ενώ οι μισοί και πλέον μπορούσαν να είχαν σωθεί», πολυβόλησε ο Λούλα, επισημαίνοντας ειδικά την καθυστέρηση στην αγορά εμβολίων.

«Ο βασιλιάς των fake news»

«Λούλα, σταμάτα να λες ψέματα, ένας άνθρωπος στην ηλικία σου!», απάντησε ο 67χρονος πρόεδρος στον 76χρονο προκάτοχό του.

«Είσαι ο βασιλιάς των fake news (σ.σ. των ‘ψευδών ειδήσεων’), ο βασιλιάς της σαχλαμάρας», του αντιγύρισε ο Λούλα.

Ο νυν πρόεδρος από την πλευρά του κατηγόρησε τον άλλοτε συνδικαλιστή ότι δεν έχει «την παραμικρή σκοτούρα για τους φτωχότερους», κομπάζοντας πως πέτυχε να εγκριθούν έκτακτα επιδόματα ύψους κάπου 97 ευρώ τον μήνα για τις οικογένειες των πιο στερημένων.

Πάντως το ντιμπέιτ, με νέους κανόνες, που επιτρέπουν για παράδειγμα στους δύο υποψήφιους να κυκλοφορούν ελεύθερα στο στούντιο, είχε ορισμένες στιγμές χιούμορ. Έπειτα από μια στιγμή παγωμάρας ο κ. Μπολσονάρου, χαμογελαστός, ακούμπησε το χέρι στον ώμο του Λούλα για να πάρει τον λόγο.

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος είπε εξάλλου πως ο αντίπαλός του ήταν περίπου θαυμαστής του, προτού μετατραπεί σε ορκισμένο εχθρό του: «μου έχουν δείξει αρκετές ομιλίες σου που μίλαγες καλά για μένα όταν εσύ ήσουν βουλευτής κι εγώ πρόεδρος».

Ο Λούλα κέρδισε τον πρώτο γύρο εξασφαλίζοντας 48,3% των ψήφων έναντι 43,2% του απερχόμενου ακροδεξιού προέδρου.

Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από δηλητηριώδεις επιθέσεις μεταξύ των υποψήφιων και των ομάδων τους: έχουν ακουστεί κατηγορίες για κανιβαλισμό, για παιδεραστία, για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα…

Πρόκληση

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου δέχθηκε σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση το Σάββατο, διότι είχε αφηγηθεί πως «δημιουργήθηκε ατμόσφαιρα» όταν συνάντησε στον δρόμο ανήλικες από τη Βενεζουέλα, σε φτωχή συνοικία στη Μπραζίλια — αφήνοντας να εννοηθεί πως ήταν εκδιδόμενες.

Μπροστά στον κατακλυσμό επικρίσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο βραζιλιάνος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως «πάντοτε έδινε μάχες εναντίον της παιδεραστίας».

Ο Λούλα από την πλευρά του έπαιξε το παιγνίδι της πρόκλησης, φορώντας στο σακάκι καρφίτσα με τον λογότυπο εκστρατείας εναντίον της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών κι εφήβων.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE), ο Αλεσάντρ τζι Μοράις, διέταξε χθες Κυριακή να αποσυρθούν από τις κυριότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που συνδέουν τον Ζαΐχ Μπολσονάρου με την παιδεραστία, καθώς «αποσπάστηκαν από το συγκείμενό τους».

Ο Λούλα αναμένεται να κερδίσει την τρίτη του θητεία στην προεδρία την 30ή Οκτωβρίου με το 53% των εγκύρων ψήφων έναντι 47% του κ. Μπολσονάρου, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Αναμένεται εξαιρετικά αμφίρροπος δεύτερος γύρος σε αυτές τις εκλογές, τις πιο πολωμένες εδώ και δεκαετίες, με τους δύο υποψήφιους να συνεχίζουν τις προσπάθειες να ηλεκτρίσουν τους υποστηρικτές τους και να πείσουν τους αναποφάσιστους διεξάγοντας εντατική προεκλογική εκστρατεία σε όλη τη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ