Δεν έχουν περάσει καλά -καλά 44 μέρες που η Λιζ Τρας έχει αναλάβει την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας, και η χώρα ακόμα μια φορά μένει… ακέφαλη.

Η Λιζ Τρας είναι η πρώτη πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας με την μικρότερη διάρκεια παραμονής στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Η παραίτηση της Τρας έρχεται στον απόηχο της βαθιάς κρίσης που είχε προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στο στρατόπεδο των Τόρις και επιδεινώθηκε χθες, με ολοένα και περισσότερα στελέχη του κόμματος να ζητούν την παραίτησή της..

Με μια λιτή δήλωση έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ η Λιζ Τρας τόνισε ότι ενημέρωσε τον Βασιλιά Κάρολο ότι παραιτείται από πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Η Τρας είπε ότι «δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την εντολή» με την οποία εξελέγη και ότι θα υπάρξουν εσωκομματικές εκλογές στους Συντηρητικούς για την ηγεσία «που θα ολοκληρωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας».

Μιλώντας έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, η Τρας παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε όταν συμμετείχε στην κούρσα διαδοχής, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη του κόμματός της.

Η Τρας εξελέγη για να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον και στις 6 Σεπτεμβρίου έγινε επισήμως πρωθυπουργός αφού πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την βασίλισσα Ελισάβετ Β’, δύο ημέρες πριν αυτή αποβιώσει.

Και τώρα ποιος;
Σχετικά με τον πιθανό διάδοχό της πολλά ονόματα κυκλοφορούν, όπως του Ρίσι Σουνάκ, του Μπεν Γουάλας , της Πένι Μόρντοντ, ακόμη και του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η δημοσκόπηση της YouGov έδειξε ότι οι Τόρις κοιτούν… προς τα πίσω καθώς ο προκάτοχός της, ο Μπόρις Τζόνσον, εμφανίζεται ως η προτιμώμενη επιλογή για να την αντικαταστήσει.

Ρίσι Σούνακ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, είναι αυτός που έφτασε μέχρι το τέλος της προηγούμενης εσωτερικής διαμάχης των Τόρις, χάνοντας από τη Λιζ Τρας. Ήταν «κλειδοκράτορας» του οικονομικού χαρτοφυλακίου της χώρας, επί Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τα απανωτά σκάνδαλα που έπληξαν την εικόνα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Πένι Μόρντοντ
Όταν είχε παραιτηθεί ο Μπόρις Τζόνσον, η Πένι Μόρντοντ είχε γράψει στο Twitter ότι «η ηγεσία μας πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αφορά λιγότερο τον ηγέτη και περισσότερο το πλοίο». Δεν ξέρει κανείς αν θα κάνει παρόμοια δήλωση τώρα για να δηλώσει ξανά υποψηφιότητα, πάντως η ηγέτης της ΚΟ των Τόρις είναι ένα από τα ονόματα που ακούγονται πάλι για την κούρσα διαδοχής.

Μπόρις Τζόνσον
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος για να αντικαταστήσει τη Λιζ Τρους, η οποία δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι παραιετείται, ανέφεραν οι Times.

«Λαμβάνει εισηγήσεις και λέγεται ότι πιστεύει ότι είναι θέμα εθνικού συμφέροντος», ανέφερε στο Twitter ο πολιτικός συντάκτης των Times, Στίβεν Σουίνφορντ.

Για την κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον ακούγονταν ή είχαν συμμετάσχει, επίσης, ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, και ο πρώην υπουργός Υγείας, Σάτζιντ Τζάβιντ, αλλά και ο Ναντίμ Ζαχάουι.