Ένα παράδοξο συνέβη σήμερα, στη χορογραφημένη τελετή λήξης του 20ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, διαπίστωσαν ότι ο πρώην πρόεδρος Χου Τζιντάο, οδηγήθηκε συνοδευόμενος στην έξοδο, εμφανώς παρά τη θέλησή του.

Ο 79χρονος πρώην πρόεδρος (2003-2013), o οποίος καθόταν εξ ευωνύμων του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, κλήθηκε από υπαλλήλους να σηκωθεί από τη θέση του.

Βάσει του Guardian, ο Τζιντάο πρόλαβε να πει μερικές κουβέντες στον Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό της χώρας, Λι Κεκιάνγκ, και άγγιξε στον ώμο του Κινέζου προέδρου προτού οδηγηθεί έξω. Η σκηνή δε μεταδόθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας.

Επισημαίνεται, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ολοκλήρωσε σήμερα στο Πεκίνο το εικοστό συνέδριό του, στο οποίο αναμενόταν να επισφραγιστεί η στέψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για τρίτη συναπτή θητεία στην ηγεσία του κόμματος και του κράτους και να πάρει μορφή το πολιτικό μέλλον της χώρας την προσεχή πενταετία.

«Τολμήστε να αγωνιστείτε για τη νίκη», ανέφερε σε θριαμβευτικό τόνο ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος και πρόεδρος της χώρας στην ομιλία του κατά την τελετή λήξης στο Παλάτι του Λαού, το τεράστιο κτίριο σοβιετικού στιλ που δεσπόζει στην αχανή πλατεία Τιενανμέν.