Τις χώρες της Ευρώπης να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για το νέο στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, που αναμένεται να κυριαρχήσει τις επόμενες εβδομάδες, καλεί το ECDC .

Την Παρασκευή, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της ΕΕ (ECDC) δήλωσε ότι ένα νέο στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον, που έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον πέντε χώρες στην ΕΕ ή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, είναι πιθανό να καταστεί κυρίαρχο στην περιοχή αργότερα φέτος και να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων COVID-19.

Το ECDC υπέδειξε τα προκαταρκτικά δεδομένα από την Ασία, που δείχνουν ότι η παραλλαγή BQ.1 της Όμικρον έχει την ικανότητα να αποφεύγει σημαντικά την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για την ώρα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το στέλεχος οδηγεί σε αυξημένη σοβαρότητα της νόσου σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον που κυκλοφορούν ήδη, ανέφερε το ECDC.

«Οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για τα σήματα εμφάνισης και εξάπλωσης του BQ.1 και να διατηρήσουν τον ευαίσθητο και αντιπροσωπευτικό διαγνωστικό έλεγχο», προέτρεψε ο διευθυντής του ECDC, Andrea Ammon.