Ανήκει στη γενιά των 40άρηδων βουλευτών της ΝΔ. Ο λόγος για τον Χριστόφορο Μπουτσικάκη που, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο «Π», αναφέρεται στη γνωριμία του με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και στο πώς αυτή καθόρισε την απόφασή του να εμπλακεί με την πολιτική. Επίσης, μας μιλάει για τον Ολυμπιακό, για την κόρη του, Ηλέκτρα, αλλά και για τα socialmedia.

Εκτιμάτε πως υπάρχουν χρονικά περιθώρια για να ληφθούν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να στηριχθούν οι εθνικές οικονομίες τον φετινό χειμώνα;

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε, περιλαμβάνονται μεγάλες επιδοτήσεις για την ενεργειακή εξοικονόμηση, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την ιδιοκατανάλωση και την κινητροδότηση της εξοικονόμησης αυτής, και, γενικά, μέτρα που θα βοηθήσουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους νοικοκυριών αλλά και επιχειρήσεων, όπως παρεμβάσεις σχετικά με το πετρέλαιο κίνησης.Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θωρακίζει τα ενεργειακά της αποθέματα και διευρύνει τις δυνατότητες στην παραγωγή ενέργειας με ΑΠΕ. Πιστεύω ότι και η ΕΕ σύντομα θα κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ελλάδα στις διεργασίες αυτές είναι πρωταγωνίστρια. Τολμώ να πω ότι «τραβάμε το κάρο» της Ευρώπης. Μάλιστα, προς τούτο, ο πρωθυπουργός έχει λάβει αρκετές πρωτοβουλίες που αφορούν προτάσεις μερικές εκ των οποίων έχουν υιοθετηθεί, όπως η επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου. Προσωπική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί η συμπερίληψη, στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δύο προτάσεων που ζητάμε καιρό: τονμηχανισμό διόρθωσης τιμών στο TTF και τον περιορισμό των διακυμάνσεων στις αγορές ενέργειας.

Έχω την αίσθηση πως η ακρίβεια θα κρίνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τον νικητή των επόμενων εκλογών. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή; Οι πολίτες θα ψηφίσουν με γνώμονα το πορτοφόλι τους;

Οι πολίτες είναι και ο τελικός κριτής του έργου μας και πιστεύω ότι θα κρίνουν τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνολικά, στο τέλος της συνταγματικής της θητείας.Αντιλαμβάνονται ότι, παρά τις εξωγενείς δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, η εικόνα της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια έχει αλλάξει και συνεχίζει σε αυτή την κατεύθυνση. Οι μειώσεις σε 52 φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού, το άλμα στην ψηφιακή επανάσταση, η μείωση της ανεργίας, η ταχεία απονομή συντάξεων, το κατά κοινή ομολογία πρόγραμμα εμβολιασμού, η ψύχραιμη και διπλωματική αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας είναι μόνο μερικά από τα επιτεύγματα της κυβέρνησης. Να θυμίσω μόνο ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μας αντιμετωπίσαμε μία πανδημία και έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης. Έχω την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν τα αποτελέσματα αυτά και θα μας τιμήσουν εκ νέου με την ψήφο τους, ανανεώνοντας την εντολή διακυβέρνησης.

Ανήκετε στη νέα γενιά πολιτικών, στους σημερινούς 40άρηδες της ΝΔ. Πώς και πότε αποφασίσατε να εμπλακείτε με την πολιτική;

Η συμμετοχή στα κοινά πιστεύω πως είναι ύψιστη υποχρέωση ενός πολίτη.Καθοριστική συμβολή στην ενασχόλησή μου έπαιξε η γνωριμία μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η εκλογή του στη θέση του προέδρου της ΝΔ το 2016. Οι φρέσκες ιδέες, ο πολιτικός και οργανωτικός προγραμματισμός και το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο για ανανέωση και πραγματική πρόοδο με ενέπνευσαν να ενασχοληθώ με την πολιτική σε κεντρικό επίπεδο. Ήθελα να γίνω μέρος της Συμφωνίας Αλήθειας με τον ελληνικό λαό. Να συμμετέχω και εγώ στη νέα σελίδα της Ελλάδας. Πιστεύω ότι, μετά από τρία και πλέον χρόνια διακυβέρνησης του τόπου, η χώρας μας πράγματι άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει. Αυτό με κάνει να νιώθω δικαιωμένος για την απόφασή μου αυτή.

Προέρχεστε από πολιτικοποιημένη οικογένεια;

Ναι, προέρχομαι από πολιτικοποιημένη οικογένεια. Λόγω της βαθιάς και αληθινής φιλίας και εκτίμησης με την οικογένεια Μητσοτάκη, η πολιτική, οι πολιτικές συζητήσεις, η συμμετοχή στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της πόλης μου, και όχι μόνο, ήταν και είναι μέρος της καθημερινότητάς μου.

Ως μικρό παιδί, τι θυμάστε από την πολιτική φυσιογνωμία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη;

Τον θυμάμαι ως έναν στιβαρό κοινοβουλευτικό παράγοντα. Με θέσεις και αξίες. Υπηρέτησε την πατρίδα με σεβασμό και γενναιότητα σε όλη τη διάρκεια του πολιτικού του βίου. Είχε το θάρρος να βγαίνει μπροστά και να προειδοποιεί για τα δυσάρεστα που έρχονταν. Ένας οραματιστής πολιτικός με νηφάλια σκέψη και διορατικότητα. Η σκληρή ευθύτητά του και η συνέπεια, τολμώ να πω, ήταν αυτά που τον έκαναν ξεχωριστό στα δικά μου μάτια. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του ήταν η αποφυγή της επικίνδυνης διχαστικής και τοξικής ρητορικής. Αυτό το πνεύμα ομοψυχίας και σύμπνοιας είναι που τόσο έχει ανάγκη η πολιτική σκηνή στις μέρες μας.

Η γνωριμία σας μαζί του υπήρξε καθοριστική για τη μετέπειτα απόφασή σας να εμπλακείτε με την πολιτική;

Αναμφίβολα, οποιαδήποτε επαφή και πόσο μάλλον οι συζητήσεις με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αποτελούν καθοριστικές στιγμές για τον εκάστοτε συνομιλητή του. Έτσι και στη δική μου περίπτωση, η γνωριμία μου μαζί του ήταν καθοριστική στην πολιτική μου διαδρομή.

Πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος που ασκείται σήμερα η πολιτική στον τόπο;

Λόγω των δυσκολιών των καιρών και των ανησυχιών που γεννώνται από τη γενικότερη ταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας, θα περίμενε κανείς ότι σύσσωμα τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα έβαζαν ασυζητητί το εθνικό συμφέρον πάνω από όλα, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Δυστυχώς,όμως, παρατηρώ με λύπη ότι στον βωμό του κομματικού οφέλους κάμπτεται με ιδιαίτερη ευκολία η προστασία του εθνικού συμφέροντος από κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταψήφισε τις αμυντικές συμφωνίες της χώρας μας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Οι γονείς σας με τι ασχολούνταν;

Τόσο ο πατέρας όσο και η μητέρα μου αγαπούν πάρα πολύ αυτό που κάνουν τόσα χρόνια. Και για αυτό θεωρώ το κάνουν και καλά.Ακόμα και σήμερα ασχολούνται με την οικογενειακή μας επιχείρηση εστίασης στο Μικρολίμανο, στην οποία η παρουσία τους είναι αδιάλειπτα καθημερινή. Αν δεν προσθέσεις λίγο παραπάνω προσωπικό μεράκι σε αυτό που αγαπάς και επιθυμείς, πώς θα περιμένεις ανάλογα αποτελέσματα;

Εσείς έχετε εργαστεί στην οικογενειακή επιχείρηση;

Τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα στον χώρο είναι αλήθεια πως τα πραγματοποίησα εκεί. Από μικρός ήθελα να μάθω από πρώτο χέρι πώς λειτουργεί και κυρίως πώς είναι εκ των έσω ο χώρος της εστίασης. Η επαφή με τον κόσμο και η κοινωνικότητα που προσφέρει το επάγγελμα αυτό είναι κάτι που δεν θα το άλλαζα ποτέ.

Οι σπουδές σας στα Ναυτιλιακά προέκυψαν ή ήταν συνειδητή επιλογή; Τι θυμάστε πιο έντονα από τα φοιτητικά σας χρόνια;

Η φοίτηση στα Ναυτιλιακά ήταν μία απολύτως συνειδητή επιλογή. Η μακροχρόνια οικογενειακή επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν μάλιστα η αφορμή, ώστε να ερευνήσω και να επιλέξω το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών. Αυτό που θυμάμαι πιο έντονα από τις σπουδές μου είναι το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο και οι καινοτόμες ιδέες και προγράμματα που ανέπτυσσε και συνεχίζει να προσφέρει το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Γιατί ένας νέος άνθρωπος κι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, όπως εσείς, αποφάσισε να εμπλακεί με την πολιτική; Ποιο είναι το στίγμα που θα θέλατε να αφήσετε στον Πειραιά ως βουλευτής;

Όπως οι επιχειρήσεις έτσι και η πολιτική, έχουν την ίδια δυναμική. Να τολμάς, να παίρνεις πρωτοβουλίες και πάνω από όλα να προσφέρεις.Θεωρώ ότι η πολιτική προσφέρει όλα τα εργαλεία σε αυτόν που έχει όρεξη, διάθεση και ιδέες να κάνει το όραμά του πράξη. Πρωταρχικό μου μέλημα συνεχίζει να παραμένει η περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, οι νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα η τόνωση της μοναδικότητας του Πειραιά, όχι μόνο ως περάσματος αλλά και ως τουριστικού προορισμού.

Εκτός της Βουλής υπάρχει ζωή; Υπάρχει ελεύθερος χρόνος για χόμπι;

Τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα και οι δραστηριότητες είναι πολλές και δεν μου μένει αρκετός ελεύθερος χρόνος για πολλά χόμπι. Τον ελεύθερο χρόνο που μου απομένει προτιμώ να τον αφιερώνω σε οικογενειακές στιγμές και ειδικότερα στην κόρη μου, την Ηλέκτρα. Βέβαια, ως Πειραιώτης και Ολυμπιακός, αυτό που προσπαθώ να κάνω σε κάθε ευκαιρία που μου δίνεται είναι να παρακολουθώ αγώνες ποδοσφαίρου.

Με τα social media ασχολείστε; Τους λογαριασμούς σας τους χειρίζεστε εσείς ή οι συνεργάτες σας;

Διατηρώ λογαριασμούς στην πλειοψηφία αυτών, και μάλιστα είμαι πιο ενεργός από τότε που αποφάσισα να εμπλακώ με την πολιτική. Προτιμώ να χειρίζομαι εγώ τους λογαριασμούς μου, αν και υπήρξαν και αρκετές περίοδοι που αναλάμβαναν τη διαχείρισή τους συνεργάτες μου, λόγω έλλειψης χρόνου. Η αμεσότητα στην είδηση, η ταχύτητα στην πληροφορία, η αλληλεπίδραση με τον κόσμο, η δυνατότητα κοινοποίησης αλλά και κριτικής του πολιτικού μου έργου είναι στοιχεία τα οποία προσφέρονται απλόχερα από ταsocialmedia και για αυτόν τον λόγο προκρίνω τη συνετή, ασφαλώς, χρήση τους.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο