Για τη συνεχή μάχη ώστε να είναι η Αθήνα καθαρή μίλησε στο «Π» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Μηχανολογικού, Νίκος Αβραμίδης. Όπως τόνισε: «Δεν είναι εύκολη πόλη, αλλά, με τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τις παρεμβάσεις που γίνονται, οι πολίτες είναι αρκετά ικανοποιημένοι».

Κάνοντας έναν απολογισμό για τα τρία πρώτα χρόνια της παρούσας θητείας, πόσο έχει ενισχυθεί ο τομέας της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων;

Τρία χρόνια μετά, μπορούμε με υπερηφάνεια να πούμε πως τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους πολίτες είναι θετικά και έχουμε κερδίσει το στοίχημα της καθαριότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα λύσαμε όλα, αλλά η μεγάλη εικόνα έχει θετικό πρόσημο. Η Αθήνα νοικοκυρεύτηκε. Αυτό που κάναμε από την πρώτη στιγμή λοιπόν, με τον δήμαρχο μας Κώστα Μπακογιάννη, ήταν να φτιάξουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο από την αρχή για το πώς θα καθαρίζεται η πόλη. Και το πετύχαμε.

Προμηθευτήκαμε 142 νέα μηχανήματα, από απορριμματοφόρα μέχρι πλυστικά μηχανήματα, και 40 ειδικές ηλεκτρικές σκούπες πεζού χειριστή που είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε ό,τι αφορά τον οδοκαθαρισμό.

Τοποθετήσαμε 9.500 νέους κάδους στις γειτονιές και για πρώτη φορά έγινε τεχνική μελέτη για να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία,ώστε να εξυπηρετούν τους πολίτες και να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Προσθέσαμε 5.500 νέα απορριμματοδοχεία, ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την άσκοπη ρίψη απορριμμάτων. Αντιμετωπίσαμε τις εικόνες υποβάθμισης στην πόλη με επιχειρήσεις αντιγκράφιτι μεγαλύτερης και μικρότερης κλίμακας στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές της Αθήνας.Μέχρι σήμερα έχουν ήδη γίνει 56 επιχειρήσεις και έχουν ήδη καθαριστεί περισσότερα από 33.000 τετραγωνικά μέτρα σε όλη την πόλη και συνεχίζουμε. Σημαντικό είναι ότι στο τέλος κάθε επιχείρησης εφαρμόζουμε και ειδικό αντιγκράφιτι φιλμ, ώστε να προστατέψουμε τα σημεία από μελλοντικούς βανδαλισμούς.

Αισθάνεστε ικανοποιημένος και ποιες είναι οι επόμενες παρεμβάσεις που ετοιμάζετε;

Η Αθήνα δεν είναι μια εύκολη πόλη. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στον Δήμο Αθηναίων περισυλλέγουμε κάθε μέρα 850 τόνους απορριμμάτων από 11.500 σημεία αποκομιδής ανακυκλώσιμων & οικιακών απορριμμάτων, υλοποιώντας 155 προγράμματα αποκομιδής. Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό απορριμμάτων,που παράγουν περισσότεροι από 660.000 κάτοικοι και σχεδόν 5 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε όμως από τους πολίτες της Αθήνας είναι αρκετά ικανοποιητικά,και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε την καθημερινή μας μάχη νύχτα-μέρα, 24 ώρες το 24ωρο, για μια Αθήνα καθαρή, φιλόξενη και όσο το δυνατόν πιο ασφαλή υγειονομικά όχι μόνο στο κέντρο, αλλά και σε όλες τις γειτονιές της. Βεβαίως, ό,τι κάναμε και ό,τι θα κάνουμε στη συνέχεια το οφείλουμε στους εργαζόμενους στην καθαριότητα,οι οποίοι βρίσκονται στη πρώτη μάχη του αγώνα. Για εμάς, είναι οι ήρωες της καθημερινότητας και γι’αυτό τους ευχαριστούμε.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η ανακύκλωση και η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων;

Η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση παραμένει για εμάς βασική προτεραιότητα. Θέλουμε να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη δήμου και δημότη και ήδη έχουμε κάνει μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Δίνουμε έμφαση στη διαλογή στην πηγή των αποβλήτων, προωθώντας την ανακύκλωση και επεκτείνοντας το δίκτυο των μπλε κάδων για τα υλικά συσκευασίας, καθώς και των καφέ κάδων για την κομποστοποίηση. Υπερδιπλασιάσαμε τους μπλε κάδους και αυτήν τη στιγμή 6.500 νέοι κάδοι ανακύκλωσης βρίσκονται στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας, ενώ 28 απορριμματοφόρα απασχολούνται καθημερινά αποκλειστικά με την αποκομιδή, υλοποιώντας ημερησίως 35 δρομολόγια και στις 7 Δημοτικές Κοινότητες. Έτσι, μαζί και με την πολύτιμη συμμετοχή και την εμπιστοσύνη των Αθηναίων, καταφέραμε και τριπλασιάσαμε το ποσοστό ανακύκλωσης στο 7% από το 2% που ήταν, ενώ στόχος μας είναι να φτάσουμε το 10%!

Τοποθετήσαμε 600 καφέ κάδους βιοαποβλήτων σε ειδικά σημεία στη πόλη, αξιοποιώντας τα οργανικά απόβλητα που προκύπτουν, και να επιστρέψουμε στη φύση το πιο πολύτιμο δώρο, το κομπόστ. Και δεν σταματάμε μόνο εκεί. Στο δήμο μας, παρέχουμε επίσης κι άλλα εναλλακτικά ρεύματα ανακύκλωσης όπως: ανακύκλωση οχημάτων, μεταλλικά υλικά, μπαταρίες, παλιά κομπιούτερ, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων κ.ά.

Με τις πρακτικές της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων και με την επαναχρησιμοποίηση των υλικών, μειώνουμε τις ποσότητες των αποβλήτων που οδεύουν προς ταφή στον ΧΥΤΑ, εξοικονομούμε πόρους όπως καύσιμα, νερό και πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή νέων υλικών, μειώνουμε τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ελαττώνουμε τα πλαστικά, που χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να αφομοιωθούν. Επίσης, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της πόλης.

Επειδή η καταστροφή των κάδων είναι μια οικονομική«αιμορραγία» για τον δήμο,είναι λύση οι υπογειοποιημένοι κάδοι; Προγραμματίζετε τέτοιες παρεμβάσεις;

Το επόμενο μεγάλο βήμα για την καθαριότητα, την ανακύκλωση, αλλά και την αισθητική αναβάθμιση της Αθήνας γίνεται με την εγκατάσταση 350 συστημάτων βυθιζόμενων κάδων στο κέντρο και στις γειτονιές της πρωτεύουσας. Εξασφαλίσαμε την απαραίτητη χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και μέχρι τέλος του έτους ξεκινάμε την πρώτη τοποθέτηση των υπογειοποιημένων κάδων σε 42 σημεία στο κέντρο της πόλης.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο