«Οι “μεταρρυθμίσεις” στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι αποδεκτές από τη μεγάλη πλειοψηφία του πανεπιστημιακού κόσμου», δηλώνει η πανεπιστημιακός Μερόπη Τζούφη, ενώ χαρακτηρίζει «υπερσυντηρητική επιλογή» την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Με την ιδιότητα της γιατρού, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως «η χρηματοδότηση του ΕΣΥ πρέπει να αυξηθεί στο 7% του ΑΕΠ».

Με την ιδιότητα της πανεπιστημιακής δασκάλου και πρώην υφυπουργού Παιδείας, τι θα παρατηρούσατε ως ελλείψεις στα ελληνικά πανεπιστήμια;

Η πτώση του φοιτητή από παράθυρο του 3ου ορόφου στη Νομική του ΑΠΘ, όπου παρακολουθούσε το μάθημα «στο περβάζι» φανερώνει το χρόνιο πρόβλημα χωρητικότητας των αιθουσών, τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων.

Η χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης πάσχει αφόρητα. Βέβαια, «λεφτά υπάρχουν» για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Η χρηματοδότησή της με 30 εκατ. ευρώ λειτουργεί σε βάρος των υποδομών,των προσλήψεων προσωπικού και της φοιτητικής μέριμνας. Τα μισά από τα «λεφτά της ΟΠΠΙ» να δίνονταν φέτος στα πανεπιστήμια θα είχαμε περισσότερους διδάσκοντες,καλύτερες και περισσότερες αίθουσες και άρα ορθολογική κατανομή των φοιτητών στα τμήματα.

Το πρόβλημα της χωρητικότητας, η κυβέρνηση το «λύνει» με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής της κας Κεραμέως, στέλνοντας τα παιδιά στα ιδιωτικά κολέγια. Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας παρανομεί, καθώς αρνείται να υλοποιήσει τον ψηφισμένο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση αναπλήρωση όσων μελών ΔΕΠ αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης.

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα μέγιστα την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Τι τους απαντάτε;

Η ίδρυση και εγκατάσταση της ΟΠΠΙ αποτελεί μια υπερσυντηρητική επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ, στοχεύοντας στην καταστολή και την πειθάρχηση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υφαίνει το αφήγημα του νόμου και της τάξης και κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά. Παράλληλα φανερώνει το φόβο που τρέφει απέναντι στη νεολαία και τους φοιτητές, γνωρίζοντας πως οι «μεταρρυθμίσεις» της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι αποδεκτές από τη μεγάλη πλειοψηφία του πανεπιστημιακού κόσμου. Η ΝΔ είναι στοχοπροσηλωμένη να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση και κάθε νομοθέτημα της κας Κεραμέως κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Για να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο ως επιχείρηση χρειάζεται και security, εν προκειμένω κρατικό security.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, παρά μόνο στην Τουρκία του Ερντογάν. Για τα μεμονωμένα γεγονότα παραβατικότητας που εμφανίζονται σε ορισμένα πανεπιστήμια, το νομικό πλαίσιο ήταν απολύτως επαρκές, προβλέποντας πως η αστυνομία μπορούσε να παρέμβει για κακουργηματικές πράξεις και σοβαρά πλημμελήματα.

Είστε και γιατρός σε μεγάλη επαρχιακή πόλη με μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Ποια θεωρείτε αναγκαία προτεραιότητα για να λειτουργεί καλύτερα το ΕΣΥ στην επαρχία και για όλους τους πολίτες;

Ο ρόλος του ΕΣΥ και του προσωπικού του ήταν καταλυτικός κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δυστυχώς η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει τη δημόσια υγεία, να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις και να αναβαθμίσει τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, περίμενε απλώς «να περάσει η μπόρα» για να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Παράλληλα έκανε τα πάντα για να προστατεύσει τις ιδιωτικές κλινικές και τους κλινικάρχες, διοχετεύοντας πακτωλό χρημάτων, παρά την περιορισμένη τους συνεισφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για να συνεχίσουμε να έχουμε αξιόπιστες και ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, η χρηματοδότηση του ΕΣΥ πρέπει να αυξηθεί στο 7% του ΑΕΠ.

Χρειαζόμαστε επίσης ολοκληρωμένα προγράμματα ειδίκευσης, ειδικά κίνητρα για άγονες νησιωτικές περιοχές και άγονες ειδικότητες, οργάνωση και στελέχωση των Επειγόντων και του ΕΚΑΒ, όπως και νέων υπηρεσιών (αποκατάσταση, οδοντιατρικές υπηρεσίες, ψυχική υγεία) και διασύνδεση με το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Στην οικονομία, όμως, η κατάσταση δεν είναι και ρόδινη. Πώς θα καλυφθούν οικονομικά οι όποιες ελλείψεις και τα όποια κενά στον τομέα της υγείας;

Η ενίσχυση του ΕΣΥ αποτελεί κοινωνική προτεραιότητα, συνεπώς οι απαραίτητοι πόροι πρέπει να βρεθούν και θα βρεθούν. Με χρηστή διαχείριση, φορολόγηση των υπερκερδών, κατάργηση των απευθείας αναθέσεων, κατάργηση των προνομίων των goldenboys, με αυξημένες δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό,με ευρωπαϊκούς πόρους, με πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε να διαχειριστεί την πανδημία και η χώρα μας μετρά περίπου 35.000 θύματα. Επιχαίρει αυτάρεσκα για τα αποτελέσματά της, τη στιγμή που η Eurostat μάς δείχνει πρώτους στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ευρώπη. Το ποσοστό είναι 24%, δηλαδή το διπλάσιο σε σχέση με αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν δεν υπάρξει «επείγουσα» αναστύλωση του ΕΣΥ, θα συνεχίσει η ίδια δραματική κατάσταση και θα επιταχύνεται η συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας. Ως ΣΥΡΙΖΑ, καταφέραμε να κρατήσουμε το ΕΣΥ όρθιο, εν μέσω οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, εν μέσω μνημονίων και «προικοδοτημένης»χρεοκοπίας.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο