Ασκηση των στρατηγικών, πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, υπό το βλέμμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές, εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ. Τα αεροσκάφη Tupolev (Tu-95MS) χρησιμοποιήθηκαν για την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από αέρος. Παράλληλα, ο διηπειρωτικός πύραυλος ICBM Yars (από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ) και ο βαλλιστικός πύραυλος Sineva (από τη Θάλασσα του Μπάρεντς) εκτοξεύθηκαν στο πεδίο δοκιμών Kura στην Καμτσάτκα.

«Τα καθήκοντα που προβλέπονταν κατά την εκπαίδευση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής ολοκληρώθηκαν πλήρως, όλοι οι πύραυλοι έφτασαν στους στόχους τους, επιβεβαιώνοντας τα καθορισμένα χαρακτηριστικά», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, ελέγχθηκε ακόμη το επίπεδο ετοιμότητας των στρατιωτικών οργάνων διοίκησης και ελέγχου και οι δεξιότητες της ηγεσίας και του επιχειρησιακού προσωπικού.

Οι ασκήσεις αυτές είχαν προγραμματιστεί νωρίτερα για να ελεγχθεί η ετοιμότητα των στρατιωτικών οργάνων διοίκησης και ελέγχου, των πληρωμάτων εκτοξεύσεων, των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων και των πυραυλοφόρων, καθώς και η αξιοπιστία των όπλων των στρατηγικών πυρηνικών και μη πυρηνικών δυνάμεων. Στις ασκήσεις συμμετείχαν οι δυνάμεις και τα μέσα των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων , του Βόρειου Στόλου και του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ο αρχηγός του επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ, ανέφερε στον Πούτιν, πως η άσκηση περιελάμβανε διηπειρωτικούς πυραύλους Yars, υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tupolev.