Ο Θανάσης Γλαβίνας, διευθυντής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και νομικός,σε μια περίοδο που η επικαιρότητα «σκοντάφτει» πάνω σε φαινόμενα που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη, όπως η κακοποίηση ανηλίκων, δεν διστάζει να ομολογήσει πως «πρέπει να κατανοήσουμε ότι αποτύχαμε συλλογικά και να φροντίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε μην αποτύχουμε ξανά». Παίρνει θέση για τον χειρισμό της υπόθεσης των υποκλοπών, αλλά και στο πεδίο των μετεκλογικών συνεργασιών, λίγο μετά το νέο «χαλί» που έστρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας με νόημα πως στην πορεία προς τις κάλπες «δεν υπάρχουν λοξοματιές και παρερμηνείες».

Υπάρχουν ρεαλιστικές προτάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, καθώς –όπως φαίνεται– για ακόμη μια φορά έχει αποκαλυφθεί ένα τεράστιο θεσμικό κενό;

Η κακοποίηση και η σεξουαλική εκμετάλλευση μικρών παιδιών δυστυχώς αποτελούν ένα παράλογο φαινόμενο που συναντάται σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αιτίες πολλές, και αυτές πρέπει να καταπολεμήσουμε στη ρίζα τους. Δυστυχώς προέκυψαν και στη χώρα μας τέτοιες απάνθρωπες υποθέσεις. Πολλές φορές, ο οικογενειακός περίγυρος δεν αρκεί για να προλάβει το κακό. Χρειαζόμαστε ένα κράτος που φροντίζει να διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για να προλαμβάνει τέτοια εγκλήματα και να διαπιστώνει έγκαιρα τέτοιες συμπεριφορές. Μία αρμόδια κοινωνική υπηρεσία πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, που θα μπορεί ήδη μέσα από το σχολικό περιβάλλον να εντοπίζει και να προλαμβάνει την ανάπτυξη παρόμοιων υποθέσεων. Η προστασία των παιδιών από την κακοποίηση και την εκμετάλλευση απαιτεί τη δημιουργία ενός ουσιαστικού πλαισίου πρόληψης, ευαισθητοποίησης, εντοπισμού και στήριξης. Απαιτεί τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής και μιας πολιτικής με δομές, ανθρώπινο δυναμικό και πόρους για την παροχή καίριων, ουσιαστικών και ποιοτικών υπηρεσιών. Είναι απαραίτητο να οικοδομήσουμε τώρα το πλαίσιο που θα παρέχει κάθε σχετική διευκόλυνση σε όποιον θέλει να αποκαλύψει τέτοια φαινόμενα παιδικής κακοποίησης, μια οργανωμένη υπηρεσία ανταπόκρισης και παροχής άμεσης βοήθειας στα παιδιά, αλλά και δομές φροντίδας και στήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι αποτύχαμε συλλογικά και να φροντίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε μην αποτύχουμε ξανά.

Ποια είναι τα συμπεράσματα στα οποία έχετε καταλήξει από την υπόθεση των υποκλοπών;

Η υπόθεση των υποκλοπών αποτελεί μία σκοτεινή σελίδα στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Εμείς από την πλευρά μας επιδιώξαμε, πολιτικά και θεσμικά, την πλήρη διαλεύκανσή της. Δυστυχώς, δεν ήταν αυτή και η βούληση της κυβέρνησης της ΝΔ. Ως εκ τούτου, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το σκάνδαλο της παράνομης παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη, καθώς και των υπόλοιπων θυμάτων, αποκάλυψε την ύπαρξη και τη δράση παράκεντρων εντός σημαντικών κρατικών οργάνων, που λειτουργούν πέραν του νόμου και χωρίς κανέναν έλεγχο. Η Δημοκρατία προϋποθέτει διαφάνεια και λογοδοσία από όλους. Δεν υπάρχουν νησίδες αυθαιρεσίας εντός του δημοκρατικού κράτους δίκαιου. Η υπόθεση δεν έχει κλείσει, η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου έχει προχωρήσει ήδη τις εργασίες της και σύντομα θα έρθει και στην Ελλάδα, ενώ εκκρεμεί και η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Θεωρείτε ότι υπάρχει ακόμη έδαφος για την ανάπτυξη διαλόγου για την επίτευξη μετεκλογικών συνεργασιών;

Η δημοκρατία, και πόσο μάλλον η σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία, έχει ως συστατικό της στοιχείο τον διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων καθώς και την αντιπαράθεση ιδεών. Αυτό είναι το υγιές και δεν πρέπει να δαιμονοποιείται κάθε συζήτηση μεταξύ δημοκρατικών δυνάμεων, παρά τις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν μεταξύ τους. Αυτή είναι και η επιθυμία της κοινωνίας. Αν κάτι ωστόσο είναι που ενοχλεί τους πολίτες, είναι το αλισβερίσι αξιωμάτων, οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για τη διανομή της εξουσίας. Το έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή, ότι εμείς θα καταθέσουμε το πολιτικό και προγραμματικό μας πλαίσιο, και εφόσον το αποτέλεσμα των εκλογών αναδείξει τη δυνατότητα συνεργασιών, αυτό θα γίνει μόνο με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Η ψήφος των πολιτών θα κρίνει και τα επόμενα βήματα, ας μη λογαριάζουμε χωρίς αυτούς.

Εκτιμάτε ότι ότι κόμμα σας θα αντέξει την πίεση και θα συνεχίσει μέχρι το τέλος σε μια αυτόνομη πορεία;

Αρχικά, επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν νιώθουμε καμία πίεση. Η αυτόνομη πορεία του κόμματός μας δεν αποτελεί μόνο συλλογική απόφαση και αποτυπώνει τη βούληση των μελών μας, αλλά είναι και πολιτική αναγκαιότητα. Ανάμεσα σε δύο αποτυχημένα μοντέλα διακυβέρνησης, του ιδεοληπτικού ΣΥΡΙΖΑ και της καθεστωτικής Νέας Δημοκρατίας, προκύπτει η ανάγκη μίας νέας πολιτικής κουλτούρας, που θα προβάλλει ως βασικά της στοιχεία τη διαφάνεια, τον διάλογο και τον σεβασμό, με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και όχι αλλότριων σκοπών. Η πολιτική μας αυτονομία είναι αδιαπραγμάτευτη, ιδεολογικά, πολιτικά, κοινωνικά. Και θα την υπηρετήσουμε μέχρι τέλους.

Υπάρχουν στελέχη στο ΠΑΣΟΚ που «λοξοκοιτάζουν»δεξιά ή αριστερά;

Το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένη ιδεολογία, συγκεκριμένες αρχές και αξίες, τις οποίες ασπάζονται και υπηρετούν τα χιλιάδες μέλη μας ανά την Επικράτεια. Ενωμένη όλη η παράταξη προχωράει για τη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων θα πιστοποιήσει τη δυναμική επιστροφή της στο πολιτικό προσκήνιο. Στην πορεία αυτή δεν υπάρχουν λοξοματιές και παρερμηνείες. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο σχέδιο που συναποφασίσαμε και αποτελεί τη μόνη οδό για την ενδυνάμωση της παράταξης.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο