Ανανεωμένα και ισχυρά θα είναι τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει η κομματική ανασυγκρότηση. Με σκοπό να κλείσει η λίστα όσο το δυνατόν συντομότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει επαφές και συναντήσεις, «κλειδώνοντας» κάποιες ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες, ενώ τον ενδιαφέρει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση και γι’ αυτό θέλει και ομογενοποίηση και του πολιτικού λόγου του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε με σαφήνεια, τόσο στην Πολιτική Γραμματεία όσο και στην Κεντρική Επιτροπή, πως ο δρόμος για μία σταθερή διακυβέρνηση της χώρας είναι ένας και είναι εκείνος της «συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων». «Να βρεθούν και να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ τα ονόματα εκείνα που θα μπορέσουν να δώσουν την πρωτιά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε.

Σε κεντρικό επίπεδο, τα ονόματα είναι σχεδόν έτοιμα και μάλιστα υπάρχει παραπάνω διαθεσιμότητα απ’ όσες έδρες μπορούν να κερδίσουν. Τι γίνεται όμως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Εκεί τα πράγματα ζορίζουν. Και ζορίζουν για πολλούς λόγους. Γιατί οι άνθρωποι που έχουν κοινωνική επιρροή ή έχουν ήδη «κλείσει» την επικείμενη συνεργασία τους με κάποιο σχήμα υπό το σκιερό χρίσμα ενός κόμματος ή συνεργάστηκαν παλαιότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ (ή τον Συνασπισμό)τώρα… δεν θέλουν την κουβέντα τους.

Μέχρι στιγμής τα ονόματα –νέα και παλιά–που θα συμπεριληφθούν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εξής:

Δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες

·       Ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι «κλεισμένος» για το Επικρατείας, όπως και η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα.

·       Οι ηθοποιοί Μάριος Αθανασίου, Μαριάννα Τουμασάτου, Χάρης Μαυρουδής και η Άννα Ελεφάντη κατεβαίνουν ανοιχτά υπό τη σημαία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

·       Στέλλα Μπελιά, Άννα Κουρουπού, Μιχάλης Λόλης, Βαγγέλης Σκούφας θα είναι κάποιοι από τους εκπροσώπους της LGBD κοινότητας εντός των ψηφοδελτίων.

·       Τα ονόματα των πρώην Πασόκων Στέφανου Τζουμάκα, Γιάννη Ματζουράνη, Νίκου Μαδεμλή, Δημήτρη Σακελλάρη, Σπύρου Κουβέλη, Γιώργου Παναγιωτόπουλου, από την Ηλεία, αναμένονται να είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

·       Αρκετοί είναι οι δημοσιογράφοι που αναμένεται να δώσουν την εκλογική μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δημήτρης Μανιάτης, ο Θανάσης Κάππος (γιος του Κώστα Κάππου, βουλευτή του ΚΚΕ), ο Φοίβος Κλαυδιανός, ο Δημήτρης Χατζηνικόλας, ενώ συζητείται έντονα το όνομα της Αναστασίας Γιάμαλη.

·       Έτοιμος για την ανάληψη της μονοεδρικής της Κεφαλονιάς είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νικόλας Φαραντούρης. Λένε μάλιστα πως στην παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου, στην οποία παρευρέθηκαν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο πρόεδρος Τσίπρας, δόθηκε ξεκάθαρα το χρίσμα (όχι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά του ίδιου του Τσίπρα).

·       Η αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ζαχαρούλα Τσιριγώτη θέλουν πολύ να κατέβει υποψήφια βουλευτής. Και προσπαθούν γι’ αυτό.

·       Παλιός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά νέος στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου ετοιμάζει την κάθοδό του στις εθνικές εκλογές, στην Ανατολική Αττική.

·       Πρώτη φορά στη μάχη του σταυρού και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης επί ΣΥΡΙΖΑ και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Γρηγόρης Θεοδωράκης, στην Αιτωλοακαρνανία

«Ο παλιός είναι αλλιώς»!

·       Η Έφη Αχτσιόγλου, όπως όλα δείχνουν, θα έχει μία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

·       Η Ρένα Δούρου επίσης, μετά το πέρασμά της από την Περιφέρεια, θα κατέλθει στη μάχη του σταυρού.

·       Ο Νίκος Παππάς θα δώσει εκ νέου τη μάχη στον Νότιο Τομέα του Δήμου Αθήνας. Ο Χρήστος Σπίρτζης θα συνεχίσει να κατέχει την πρωτιά στην Ανατολική Αττική, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης κατεβαίνει ξανά στη Β’ Πειραιά και, όπως όλα δείχνουν, θα κατακτήσει άνετα την πρωτιά, αφού τον στηρίζουν η Νομαρχιακή του κόμματος και ο μηχανισμός της ΡΕΝΕ.

·       Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Κώστας Ζαχαριάδης στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας.

·       Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νάσος Ηλιόπουλος θα δώσουν τη μάχη στην Α’ Αθήνας.

Το βλέμμα και στις περιφέρειες

·       Κύκλοι της Κουμουνδούρου αναφέρουν πως για την Περιφέρεια Αττικής το κόμμα συζητά με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ενώ έκπληξη θα αποτελέσει εάν τελικά στο Βόρειο Αιγαίο στηρίξει τον Σταμάτη Μαλέλη.

·       Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας ακούγεται έντονα το όνομα του δημάρχου Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, ενώ για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σίγουρος είναι ο Απόστολος Γκλέτσος.

·       Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ακούγεται το όνομα του πρώην βουλευτή Κέρκυρας, Κώστα Παυλίδη, ενώ στην Περιφέρεια Κρήτης ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίζει και πάλι τον Σταύρο Αρναουτάκη.

·       Για την Περιφέρεια Ηπείρου, ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη. Για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Πεταλωτή, ενώ για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον εργατολόγο και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Τεμπονέρα.

 

της Αντιγόνης Μακρινού

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο