Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζώρτζ Τσούνης, μίλησε στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, ενώπιον εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας.

Ο ίδιος, εγκωμίασε την ελληνόκτητη ναυτιλία και την ελληνική οικονομία, η οποία όπως τόνισε, ηγείται της ευρωπαϊκής τα τελευταία δύο χρόνια, εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο στην ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και δήλωσε ότι είναι απίστευτος ο σεβασμός που έχουν οι ΗΠΑ για τη χώρα.

Για το πώς βλέπει την προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και γιατί οι ΗΠΑ δεν φροντίζουν να καταστήσουν κυρίαρχη δύναμη την Ελλάδα στο Αιγαίο, απάντησε ότι «οι σύμμαχοι πρέπει να είναι ενωμένοι, ώστε να φέρουν τη σταθερότητα στην περιοχή μαζί με τις ΗΠΑ»

Όπως ανέφερε: «Δεν υπάρχουν λόγοι να μην είμαστε φίλοι. ΗΠΑ-Ελλάδα-Τουρκία πρέπει να είναι φίλοι στην περιοχή. Δεν υπάρχουν λόγοι να μην είμαστε φίλοι. Το 65% των Ελλήνων δεν βλέπει ως εχθρό την Τουρκία και το 65% των Τούρκων δεν βλέπει ως εχθρό την Ελλάδα».

«Η Ελλάδα κάνει σοβαρά βήματα για την αμυντική της θωράκιση. Εμείς ως διπλωμάτες έχουμε ως έργο μας τη δημιουργία γεφυρών και να φέρουμε πιο κοντά τις χώρες. Όπως αγαπώ τα παιδιά των ΗΠΑ, αγαπάω τα παιδιά της Ελλάδας και τα παιδιά της Τουρκίας. Οι σύμμαχοι πρέπει να είναι ενωμένοι. Κάνουμε πράγματα σε διπλωματικό επίπεδο τα οποία δεν μπορώ να σας πω» και προσέθεσε: «Είναι απίστευτος ο σεβασμός που έχουν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα, στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, στον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακός κόμβος για όλη την ευρύτερη περιοχή σε βορρά και νότο, τις επενδύσεις μεγάλων αμερικανικών εταιρειών μεταξύ των οποίων η Google και η Microsoft.

Τέλος, τόνισε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας κι εξήγησε πως, όταν αρχίσει η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η Ελλάδα θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο μέσω της ενέργειας και της εφοδιαστικής αλυσίδας.