«Συναγερμός» από την Πολιτική Προστασία

Για ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο που χρειάζεται προσοχή προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Η κακοκαιρία θα κάνει την εμφάνισή της από το βράδυ της Παρασκευής (4/11), με τις πρώτες βροχές να εμφανίζονται από τα δυτικά.

Μάλιστα, έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρεται, σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «EVΑ» δημιουργεί βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ιταλία την Παρασκευή, το οποίο θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Από το πρωί του Σαββάτου (05-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (06-11-2022) θα εκδηλωθούν κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Το Σάββατο (05-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:

α) από το πρωί το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο,
β) από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο,

γ) από το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και,
δ) κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), όλη τη Θεσσαλία και την Εύβοια.

Την Κυριακή (06-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,
β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),
γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες
και
δ) από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

«Καμπανάκι» για πλημμύρες

Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος κάνει λόγο για «βροχές και καταιγίδες βαθέος φθινοπώρου, δυνητικά πλημμυρογόνες».

Στην πρόγνωσή του αναφέρει συγκεκριμένα: «Η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, ενώ ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα σχηματιστεί στη Β. Ιταλία, αναμένεται να κινηθεί ΝΑ. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα μας θα είναι η ηλιοφάνεια, οι ασθενείς άνεμοι και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Πάντως, τις βραδινές – νυχτερινές ώρες στη Δ. Ελλάδα θα επικρατήσουν Ν-ΝΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Β. Ιόνιο) και στις ΒΔ περιοχές θα σημειωθούν τοπικές βροχές».

Το Σάββατο, σύμφωνα με τον κ. Ζιακόπουλο, «προβλέπεται σημαντική μεταβολή του καιρού στη χώρα με βασικά χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες αρχικά στη Δ. Ελλάδα και τις βραδινές – νυχτερινές ώρες στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα πλην Α. Μακεδονίας και Θράκης. Επισημαίνεται ότι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δ. Στερεά και τη Δ. Πελοπόννησο ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων θα είναι αυξημένος. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με ένταση ως τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα δυτικά».

«Την Κυριακή», συνεχίζει, «ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στην κεντροανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Α. Στερεά – Εύβοια, την Πελοπόννησο, το Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φθάσουν πρόσκαιρα τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της σε όλη τη χώρα».

«Τη Δευτέρα, οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα γίνουν παντού Β-ΒΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Τέλος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας θα περάσουν χωρίς προβλήματα καιρού» καταλήγει.

Πότε φτάνει στην Αττική η κακοκαιρία

Παράλληλα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, προς το βράδυ του Σαββάτου, τα σύννεφα από τη δυτική Ελλάδα θα φτάσουν στα πιο ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, ενώ θα επηρεαστούν η Αττική και η Θεσσαλονίκη (από τις 21:00 και μετά).

Κατά τη διάρκεια της Κυριακής περισσότερα και πιο έντονα φαινόμενα αναμένεται να εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές της Μακεδονίας, στην Πέλλα, στην Πιερία, στην Ημαθία, στη Χαλκιδική, στην Καβάλα και στα νότια τμήματα των Σερρών.

Η Αττική, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, ίσως έχει κάποια έντονα φαινόμενα το πρώτο μισό της Κυριακής, ενώ μετά το μεσημέρι ο καιρός θα αρχίσει να ανοίγει από τα δυτικά της χώρας.